..:TQ 4 Being My Followers:..

Thursday, May 31, 2012

.:Bile dhia bertudung:.


tak ingat ari ape..
dhia nampak tudung aku atas katil..
terus ambik pastu kate kat aku die nak pakai...
nak pakai sekali ngan anak tudung plak tu..

aku pun pakaikan la..
bukan senang nak suh die pakai..
kalo tak die yg mintak tak de makne maunyer die pakai..

so bile dah pakai haruslah aku snap gambar dhia..
tp bile snap gambar pakai tudung dhia wat gaye gini plak..


SATU MALAYSIA!!
kate dhia..
jam ultraman eksesori wajib..

.:BSP Test - kali ni kat spital:.


sangat la seksa yer buat BSP kat spital..
bukan seksa pasal sakit ke ape..
tp nak mencari parking tu ..
hampir 10 minit aku pusing2 parking..
last2 aku block jer kete org..lantak pi..

lgpun aku tau wat BSP sekejap jer..
tak yah amek no. giliran pun..
& prosedur tak sampai 10 minit pun..

lepas parking terus ke klinik O&G..
letak buku dalam bakul..
pastu nurse panggil suh pegi bilik Prosedur A..
terus masuk bilik tu & nurse lain terus amek darah sambil explain ape yg patut..

tapi BSP kat spital lain la plak carenyer..
bukan cucuk2 jari jer..
kene amek darah kat lengan..
sebotol plak tu!!!
aduhai..kang kul 11.30 am kene gi hospital balik utk amek second time...
petang & malam plak wat BSP kat dewan bersalin sebab bilik prosedur A tu tutup..

tapi kan tak de plak kene pose 2 jam..
bagus gak..
tak de la aku kehausan..
hehehe..
moge2 result ok..

Note : dah rase stress pasal benda2 ni..  sampai rase nak nangis jer semalam..moge2 lepas ni tak de la masalah baru muncul..doakan aku yer kawan2..

Wednesday, May 30, 2012

.:Teringin makan popia sardin:.


tibe2 rase nak makan popia sardin semalam..
cecepat sms hubby suh belikan kulit popia..
sampai umah, mandi solat & terus wat sambal sardin hancur & campur kentang skit..
tunggu inti sejuk pastu terus menggulung..
aku pakai tin sardin kecik jer so cukup utk 25 ketul popia sardin..
tu pun dah lenguh tangan menggulung..
tabik spring ngan kak ejan yg leh wat bisness crabstick popia tu..
dah siap gulung then mintak tolong hubby gorengkan..

bile dpt makan tu alangkah sedapnyer..
hehehe...


.:pagi tadi:.


dah petang dah..
baru hegeh2 nak cite pasal pagi tadi..
ni pasal dhia..
baik plak die pagi tadi..
nmpak aku dah siap2 kemas beg (beg keje & beg taska dhia) ters dhia cakap gini..
"dhia nak pegi skolah"
dalam ati aku "alhamdulillah"
lega tul ati aku..
aku tengah tutup pintu grill dhia kate lg "jom gi skolah"
mesti dhia ingat pesan cikgu dhia semalam..
cikgu kate " esok dtg skolah jgn nangis tau"
dhia angguk2 je..hehehe..


alhamdulillah..
semoga begitulah setiap ari..

.:Check up 37 weeks:.


result check up ari ini..
urin : clear
hb : x amek sebab dah amek last week
berat : 68.6 kg (still tak berubah..maintain... dah 3 kali  g klinik tp berat still same)
heartbeat baby : 144 (normal)
bengkak kaki : slight ..
scan baby : anggaran berat baby 3.1..kate dokter air ketuban macam banyak ..sebab perut besar..
ubat : vitamin C & obimin
result BSP semalam..
8.30 am : 4.6
11.30 am : 4.9
5.30 pm : 6.2
10.00 pm : 6.4
disebabkan air ketuban lebih terus dokter wat surat utk refer ke Hospital Putrajaya.. gi Hospital Putrajaya terus ke klinik O&G..nurse bawak masuk surat refer utk bg kat dokter pakar..then nurse kate suh dtg esok (31/5/2012) utk wat BSP (lg sekali!!!) dan 1/6/2012 dtg lg utk jumpe dokter plak.. nape la pulak banyak dugaan nak dekat2 bersalin ni.. bersabarlah wahai hati....


Tuesday, May 29, 2012

.:aritu pantiliners, kali ni pads plak:.

 
 
PANTILINERS beli kat SINI
 
 CLOTH PADS beli kat SINI plak..
sangat comel...



.:Dah 9 bulan pun masih mengidam:.


bukan mengidam..
tp lebih kepade nak makan..
ye la..pantang 44 ari kan..
so bile dah dapat makan sebelum bersalin kan best..
at least tak la teringin sangat mase dlm pantang tu..

mungkin bg org lain 44 ari tu sekejap..
tp bg ibu2 yg dlm pantang, mesti tak sabar2 nak abis pantang..

ari jumaat lepas teringin sangat nak makan chicken foldover McD..
so mmg tak masak ler utk dinner..
kate kat hubby nak makan chicken foldover..
tp nmpk hubby cam malas nak kluar..
mungkin die takut jem jalan cos hari belia ari tu..
tp aku dok la kate teringin makan chicken foldover so die ikutkan jugak la...
hehehehe...
so dapat la makan chicken foldover malam tu..



yummy.....

pasni nak makan nasi arab plak... kat mane best ek??

.:BSP:.



BSP test lagi today...
sekarang tengah pose selama 2 jam..
11.30 kang cucuk jari sendiri..
huhuhu...

Monday, May 28, 2012

.:Bile die merajuk:.


 
merajuk dengan abah..
sebab abah marah..
tu la sape suh tak dengar cakap abah..
dari duduk depan tv dhia beralih ke sofa..
mulut muncung sambil pandang ke lantai..
dari sofa die duduk plak celah sofa..
mengharapkan si abah pujuk..
jgn harap la abah nak pujuk..
padan muke dhia, sape suh tak mo dengar cakap..

last2 mama kesian..
takut anak tido celah sofa plak nanti..
jenuh nak ngalihkan nanti..
mama pun amek camera...
dah snap beberapa keping tibe2..






































SMILE & PEACE..
eh..senangnyer pujuk kakak dhia ni...
(^_^)


.:37 weeks already:.





debaran kian terasa...
takut & excited kian dirasakan..
braxton hicks contactions kadang-kala terasa..
semakin rase tidak selesa..

mama, baby & kakak dhia

Friday, May 25, 2012

.:mahalnyer makan:.



tadi jalan2 tengok booth yg bermacam2 depan ofis..
dah lame berjalan terasa nak makan..
benti la singgah makan jap..

pg td dah makan nasi kerabu..
so tengahari tak mo nasik lg..
makan la bihun sup..
tanye abag jual bihun sup tu "berape harge ni??"
abang tu jawap "RM5"

mahalnyer (dalam ati jer)...
semangkuk bihun sup beharge RM5..
selalu aku makan kat food court presint 9 tu baru RM3.50..
air plak RM2.. selalu kat pasar tani paling mahal pun RM1.20 jer..
memang cekik darah wei...


.:Sian cikgu:.


tak abis lagi masalah dhia tak mo gi taska..
semalam dari umah lg dah kate..
"Dhia aryssa tak nak" means die tak mo gi skolah..
pagi td plak bile dah nmpak jalan gi taska dok la ulang2 cakap benda yg same "dhia aryssa tak nak.."
tp aku wat dek jer.. malas nak layan..

semalam kire ok lg, die mau turun kete..
meragam bile aku suh bukak kasut (dah sampai dalam taska)
tp ari ni lg teruk..tak mo turun dr kete..
sib baik aku parking kat luar taska jer..
aku tinggalkan dhia dalam kete (tingkap bukak), then aku anta barang dhia..
cikgu dok tanye "mane dhia?"
aku cakap dalam kete..
terus cikgu kluar amek dhia dalam kete..
huhuhu..dah tambah satu lg keje cikgu...(jemput dhia dari kete)..
mase cikgu amek tu dhia melalak..meleleh air mate..
padan muke, sape suh tak dengar cakap mama..
die ingat aku tak berani tinggalkan die..
kene tinggal melalak plak..

aduhai la anak..
mintak maaf yer cikgu2 sumer..

... budak manje...

Thursday, May 24, 2012

.:minum nescafe baby gelap???:.




ye ker???

.:Jumpa pakar sakit puan:.


baru balik dari klinik..
jalan depan ofis plak jem skit..
tu lah..leceh kalo ade ape2 function kat putrajaya ni..
jalan jem selalu..

ok, berbalik pade cite jumpa pakar sakit puan tadi..
appointment aku kul 10.40 am..
kul 9.50 am td kuar ofis..
sampai klinik terus amek no...
bile dah scan no. tunggu giliran utk amek tekanan darah..
tekanan darah ok..tunggu sekejap then no. giliran aku naik..
lum pun kul 10.40 am..ini sudah bagus..

masuk jumpe dokter..
dokter explain pasal result BSP test..
so dokter cume cakap kawal pemakanan..
sebab result ok.. (^_^)
name dr. tu Dr. Husni (lelaki)..
aku baru tau yg GDM ni bukan saje leh sebabkan baby besar malahan baby kecik pun boleh..
aku ingat baby leh jd besar jer..

aku ingat tu jer sekali Dr. kate nak check perut..
eh..malu lah plak..tak pernah2 dr. lelaki nak check perut..
sib baik ade sorang nurse pompuan dalam tu..
wat selambe jer la..

 so dr. tekan tepi2 perut aku..
katenyer baby dah masuk laluan..
alhamdulillah..
patutlah selalu sakit kat ari2..
die pun kate baby tak besar sangat..normal..

tu jer..

Wednesday, May 23, 2012

.:hilangkan blackheads:.


dah bertahun2 tak gi facial..
hasilnyer muke banyak blackheads..
terutamanyer bhgn hidung la..

so aku beli nose pore tape keluaran watson..


dan hasilnyer..


nampak tak?? banyakkan??

.:Result check up 36 weeks:.


result ari ni kire ok la jugak..

urin : clear
hb : 11.6
berat : 68.6 kg (same berat mase check up 32 weeks..yeay!!!)
heartbeat baby : 154 (normal)
bengkak kaki : slight ..mase bawak kete balik dr klinik td, tibe2 kaki cramp..sib baik leh tahan..(aku bawak kete manual)
scan baby : kepale baby dah engaged..(^_^)..alhamdulillah kedudukannyer ok..patutla perut aku slalu terase disepak2..rupenyer kaki dah kat atas.. aku tanye dokter berat baby berape (takut baby besar)..dokter kate 2.6 kg..alhmadulillah.. normal..
ubat : tak dapat ubat sebab masih ade lg..cukup sampai next check up minggu depan (30/5/2012)

result BSP semalam dokter kate ok..so tak perlu amek ubat cume kawal diet sahaje..yeay..
tp yg tak bestnyer dokter suh buat test BSP lg sekali sebelum check up (29/5/2012) minggu depan..huhuhu..

result BSP semalam..
8.30 am : 4.9
11.30 am : 4.7
5.30 pm : 4.3
10.00 pm : 6.7 (cukup2 jer..sib baik tak lebih)

5.30 pm & 10.00 pm tu aku wat kak umah..hubby tolong cucuk..dhia tengok abah die cucuk mama sampai berdarah..siap marah abah die lg...hehehe.. "sian mama bedawah (berdarah)" kate dhia..

note : pelekat warna kat buku pink telah bertukar dari putih jadi kuning...huhuhu...

Tuesday, May 22, 2012

.:Dhia duduk ngan abah mase mama pantang:.


begitulah plannyer..
setelah bincang ngan hubby..

bukan aku sajer wat gitu..
tp aku sian kat mak aku..
takkan die nak kene handle sampai 2 org cucu..
takut die penat sangat nanti..

lg satu aku takut aku akan hilang sabar ngan die nanti..
tau2 jer la, kalo abah tak de, dhia akan buli mama die ni..
sian mama..
dah la dalam pantang, kene buli plak ngan dhia...
bukan buli cam ner, tau2 jer la kalo budak baru beradik..
ngade2 lebih..takut aku tak leh tahan nanti..
lgpun kat umah mak aku cume mak ngan abah jer..

hubby pun kate ok..
hopefully tak berubah lah fikirannyer..
tp bukan aku tinggalkan dhia ngan hubby jer..
sister-in-law aku yg tolong jage dhia nanti..
hopefully sil aku setuju la..

 lagi best kalo sil aku setuju duk sekali berpantang ngan aku..
tp cam tak yakin jer die setuju..


maybe abis pantang nanti (44 hari) aku balik putrajaya..
nanti mama mesti rindu ngan dhia sangat2..

lg satu mama nak bg dhia disiplin..
kalo duk ngan abah, dhia dengar kate skit..

ITU HANYA PERANCANGAN, PELAKSANAANNYER KITE NANTIKAN LEPAS AKU DELIVER

.:DIY Blood Sugar Profile (BSP):.


pagi tadi gi klinik..
nurse ajar care2 buat..
dan aku diberi barang2 di bawah untuk dibawa pulang..


esok check up bawak sekali mesin tersebut utk dipulangkan..
pinjam jer..
ok jugak kan..at least kite tak terkejar2 nak ke klinik semate2 buat BSP ni..
tp kat KKP3 jer leh pinjam mesin ni tau..
kalo kat KKP9 kite kene ulang2 gi klinik untuk buat BSP ni sampai ke malam..

bahan2 yg diperlukan utk buat BSP..
eh dah macam nak wat kuih plak dah..


care2nyer:
1. bukak blood glucose test Strip (kaler gold) then letak kat mesin..tolak sampai kuar no. kod strip tu..
2. sapu alcohol pad pade jari yg nak dicucuk..samada jari hantu & jari manis..tips dr nurse..jgn cucuk tengah jari tp cucuk belah tepi utk mengelakkan sakit lepas kite cucuk (senang skit nak wat keje)
3. pusing dan tarik penutup jarum..tekan ke jari sampai jarum menusuk ke jari & kluar darah..
4. lap darah yg kluar..tekan jari utk kluarkan darah (setitik jer) untuk diletakkan atas strip pade mesin..
5. tunggu 15 saat utk result..

dan resultnyer

yeay..

result yg ok tak leh lebih dari 6.7
selesai sudah 2 kali, pasni ade lg 2 kali nak cucuk..

 lupe nak bgtau..
untuk buat ujian ni, kene puase (tak makan atau minum) 2 jam sebelum nak cucuk..
means untuk cucuk 11.30am, kul 9.30am dah tak leh makan & minum..

.:Pegi Klinik 3 hari berturut2:.


aku kene gi klinik 3 hari berturut2 minggu ni..
 bermula ari ni sampai khamis..

22/5/2012 - amek mesin & wat test BSP (Blood Sugar Profile) sendiri di KKP3
23/5/2012 - Check up 36 weeks & serah mesin BSP di KKP3
24/5/2012 - Jumpa dokter pakar di KKP9



Monday, May 21, 2012

.:rezki baby - durian runtuh:.


rezki baby agaknyer..
petang semalam hubby balik dari majlis penutup sukan kementerian..
terus hulur kat aku duit..
banyak jugak la..

terkejut la aku..
eh..duit ape ni??
kate hubby "abah bg (bapak mertuaku)"..
aku terus amekk..hehehe..
bak kate org "rezki jgn ditolak"...
(^_^)
alhamdulillah..lg beberapa ari nak gaji...
dapat duit durian runtuh dari bapak mertua ..
bapak aku dapat duit pencen..bg anak2 merasa sorang skit..
so anak menantu & cucu pun rase la sorang skit..
alhamdulillah..
leh la beli ape yg patut...

note : pas ni dapat rembesan durian runtuh dari bapak aku plak..alhamdulillah...

.:Dhia cuti:.


lega skit ati ari ni..
cos tak yah anta dhia gi taska..
takut perangainyer minggu lepas berlarutan ke minggu ni..

tp aku dah pesan kat dhia dari ari sabtu lepas..
kate kat die..
gi taska jangan nangis..
jgn wat mama marah..
jawab dhia "BAIK MAMA"
tp janji dhia selalu hanye "janji tinggal janji"

dhia duk ngan abah die yg cuti ari ni..
due to cuti sukan kementerian..
yg masuk sukan jer cuti..
cam aku ni kene la keje..
nak wat camner, memang tak minat sukan..

start minggu ni aku dah tukar tempat parking kete..
selalu parking kat basement..
kali ni parking kat G yg berhampiran dengan taska dhia..
untuk memudahkan aku anta dhia ke taska jika dhia buat perangai..

at least kalo dhia buat perangai, dekat jer ngan taska..
tak perlu tunggu & naik lif..
aku heret jer..leh cam tu???? hehehe..
tak pun, mintak tolong cikgu amek dhia kat kete..
hehehe..melampau la tu kan..

.:36 weeks:.


genap 36 weeks bersamaan 9 bulan ari ni..
cepat betul mase berlalu..
tak sampai sebulan lg nak deliver..
seram..

dapat berita yg tak berapa best malam tadi..
adik ipar yg aku harap datang sebelum deliver untuk jage dhia mungkin datang lewat skit..
aku takut terberanak awal jer..
kalo awal, nampak gaye sorang2 ler aku dalam labour room nanti..
cos hubby kene jage dhia..

nak harap mak aku datang..
susah jugak..
sebab die sibuk..banyak majlis nak kene attend..
hhmm...

tp mintak2 baby tunggu mak su die sampai la yer..
jgn kluar awal sangat yer baby...


baby bump 36 weeks 
dah nak sampai ke stereng..

- aku masih bawak kete sendiri ke ofis..
- masih memasak..
- mule rase sakit bile nak bangun dari duduk..
- susah nak bangun kalo dah duduk lame..
- cepat lenguh pinggang..
- sakit kat ari2..
- kaki lenguh..
- kerap nak ke toilet..tp yg pelik bile duduk tak lak rase nak kencing tp setiap kali berdiri mesti rase nak terkencing..tp kalo kencing pun tak la banyak..(^_^)
- muke tak sembab (perasaan aku la, org yg nengok tak tau plak)
- baju yg still boleh pakai ade 5 pasang jer... huhuhu..cukup utk seminggu..
- tak amek cuti awal sebab kalo cuti pun duk umah jer..kat umah tak de sape..so paling selamat kat ofis..ape2 jd leh mintak tolong kawan2 ofis..

Friday, May 18, 2012

.:Beli barang online:.


mane la tak sampai2 lg..
last week katenyer dalam minggu ni (last week) nak pos..
tp sampai ke ari ni tak sampai ke tangan lagi..
kalo pos laju dalam 3 ari slalu dah sampai dah..
bayaran dah settle dah..
anta sms pun diam dah tak ber'reply'..
jangan die wat senyap jer sudah lah..
aku bayar pakai duit wei, bukan air liur jer..

update : kakak tu kate die demam, tak leh menjahit..akan pos secepat mungkin.. tp aku rase mase aku order katenyer yg aku pilih tu mmg ade stok..hhmm..heran..

.:Dhia buat hal lagi:.


pagi2 dah mendidih darah aku..
dhia dah janji nak ke taska semalam...
tp pg td dhia buat hal lagi..
dah sampai parking tak mo kluar dari kereta..

nasib baik kak gee ade..
die tolong dukungkan dhia naik ke taska..

mase mule2 tu aku nak dukung dhia..
sekali die meronta2..
aduhai..sakit perut aku..
time kasih sangat pade kak gee yg tolong bawak dhia tadi..

sampai taska pun dhia masih nangis lagi..
terus cikgu amek dhia..
cikgu suh diam, terus jer die diam..
dengar cikgu nasihatkan dhia..
angguk2 dhia.. mau plak die dengar..

jgn la buat cam tu lagi dhia..
mane la mama larat nak dukung kamu lagi..
silap2 cepat la mama beranak nanti..
tak kan nak cikgu jemput kat kete plak???
melampau la tu..
dhia kan budak baik..
sian la mama ni..

kalo masih cam ni mama serender la dhia..
nmpk gaye terpakse tumpang abah la lepas ni..

Thursday, May 17, 2012

.:tak datang keje:.

ari ni aku el..
dhia aryssa tak sihat..
panas badannyer pagi td..
hajat memang nak ke ofis..
tp sian plak anak dare sorang ni..

tp td dalam kul 10 dah kebah dah..
aktif jer aku tengok..
ajak ke taska katenyer mau..
aku pun risau gak sebab mesti tempat aku tak de org ganti..
sian bos aku..
siap2 terus kluar..
sekali die nmpk jalan ke taska terus kate tak mo pegi..
alahai la anak..
dah sampai parking dah..
dhia melalak..
aku ape lg terus la patah balik ke umah..
hhmm..
 

Wednesday, May 16, 2012

.:Besarnye perut die:.


semalam mak, abah, abang, SIL, makcik & family die datang umah..
meke sumer terkejut tengok perut aku..
kate meke besar betul..
memang aku pun akui besar..
sangat beza ngan kakak die dulu..
dah sampai hujung pusat pun..
bile dengar meke kate gitu, dalam ati ni risau jugak..
memandangkan aku dah ade kencing manis sekarang ni..
hopefully baby membesar sihat & sempurna dalam perut ni..
jgn besar2 sangat ek baby..

.:Rezeki:.

 
 
hubby menang nombor bertuah mase perjumpaan UMNO Putrajaya last week..
rezeki..rezeki..

Tuesday, May 15, 2012

.:name baby:.


kalo mengikut yg terlihat mase scan, insyaallah akan dapat baby boy..
(semoga diperkenankan dan dipermudahkan)..

so haruslah sediakan name for baby boy kan??
kalo baby girl senang skit cari name..
ingatkan nak jugak la huruf yg same cam kakak die..
D - Dhia & A-Aryssa..
so sameade DA & AD..
tp puas mencari tak de yg berkenan..

so yg dipersetujui oleh kami suami isteri adelah huruf A & M..
nak tau name yg kami pilih???
TUNGGUUU!!!
(^_^)

.:Bile dhia wat perangai:.

memang menguji kesabaran..

pg td dhia wat perangai..
aku dah la panas berpeluh2..
die plak duk sibuk nak ikut abah..nak ikut abah..

pg td kami kluar umah same tp naik kete asing2 sebab hubby nak gi anta mak cik aku ke PICC pasal anak die konvo kat sane..

bile dah sampai parking dok tanye aku..
abah mane?? padahal aku dah cakap abah work..
pastu mule la tak mo berjalan..
aku dah start angin..
sampai lepas 2 kali naik lif..
kali ketiga lif sampai aku terus tarik dhia..
sebelum tu kene la bg pengajaran skit kan??

bile dah sampai depan taska, makin kuat die nangis..
sampai baring kat lantai..
aku dah tak leh sabar dah, aku cubit..(tak la sampai lebam)
makin malalak la dhia...
last2 aku angkat dhia masuk taska..
amboi, dhia punye meraung cam org kene belasah...
dhia meraung2 dalam taska..
mase tu cikgu ummu ade..
aku keluar gi amek kasut dhia..
aku masuk balik tengok dhia gi kat cikgu ummu..
cikgu bgtau camne yg aku bgtau..
"abah work..dengar cakap mama & jgn nangis"
eehh..mau plak die dengar cikgu cakap..
aku yg cakap berbuih mulut td, dhia makin melalak plak..

aduhai..memang la mencabar kesabaran betul ..
sakit perut aku duk angkat dhia tadi..
 

Monday, May 14, 2012

.:Drypers packaging baru:.



price yg same (kat darussalam)
yg tak bestnyer kuantitinyer telah dikurangkan..
dari L72 pcs kepada L68 pcs sahaje..
pandai tul dieorg ni..
tak naikkan harge tp kurangkan kuantiti..

note : bile la dhia nak free diapers ni???????

.:35 weeks already:.


genap 35 weeks today..
35 days more to deliver..

berharap sangat leh deliver secara normal..

setakat 35 weeks ni badan dah mule kurang kuat..
kaki lenguh jer & kadang2 kebas..
akibat berat badan yg berlebihan berat..
masih leh memandu ke ofis..
bile jalan banyak, sakit kat bahagian bawah (ari2)..
dah tak amek 3 in 1 lagi..
air manis pun kurang minum dah..
(tp sekarang tengah teringin nak minum nescafe..heheh)
minum air masak 1.5 liter wajib abiskan mase ofis hour..

note : ingat nak ke pasar presint 8 lunch hour nanti tp minyak kete plak dah E..

.:Makan-makan:.


Old Town

Old Town White Coffee

Roti Bakar Kaya, Roti Bakar Peanut butter & Fries

Secret Recipe

Green Apple Kasturi  

Chicken Parmigiana

Grill Chicken Black Pepper with rice & corn

Pizza Hut

 
Penang Village Alamanda

Penang Village Fried Rice

Seafood tomyam

Rumah Sendiri

Kari Ayam tanpa santan & kangkung goreng belacan

cucur ikan bilis

 bihun goreng

curly fries giant (goreng sendiri)

ikan tongkol masak kicap

note : saye lum brekfes lg..laparrrr.....

Friday, May 11, 2012

.:Baru basuh:.




Avent Manual pump
10 botol breastmilk storage brand Autumz..
baru cuci 10 botol..
yg lain kemudian cuci...
sebab aku malas..
hehehe...

.:So sweet:.


dah 2 kali dhia buat ..
tanye kat aku time aku baring..

Dhia : mama sejuk ker??
Aku : sejuk..
Dhia terus amek selimut die selimutkan aku..
dah siap selimut, die kiss pipi plak..
pastu kate "Selamat malam mama.."
alahai sweetnyer la..

itu cite aku..
ni cite pasal bebear die pulak..

bukan setakat aku jer die selimutkan..
kadang2 bebear die pun die selimutkan..

dah leh harap jage adik nanti..
hehehe..

paling aku tak lupe..
ade sekali tu bebear die terlepas dari tangan die (jatuh)..
cecepat die amek bebear die pastu dhia cakap "bebear tak ape2?"
cam la patung tu bernyawe kan??

.:Hubby bagi:.

aku adelah pengguna hp sony ericson...
sekarang aku gune hphone yg kecik tu..
lame gak aku pakai..
dalam 2 tahun lebih tak silap aku...

yg putih tu plak hubby bg.. sony ericson jugak..
die beli mase samsung die kene hantar ke kilang balik (ade problem)..
so die beli hp ni..
sekarang samsung die dah ok, aku la dapat sony tu..hehhe...

tp sebab hp yg aku gune skrg masih elok jd aku tak brape pakai yg hubby bg tu..
letak kat umah jer pun..
kalo pakai pun cume utk tengok internet (ade wifi)..
aku suke layan youtube..

Thursday, May 10, 2012

.:Baju angry bird dhia:.


aku pegi satu kedai kat dengkil..
nmpk baju angry bird ni..
skali tengok harge cam tak caye..
murah giler..
kalo kat luar RM10.. tu pun kire murah..
tp kedai ni jual lg murah..tak sampai RM9 pun..
rugi plak amek satu..
tak pe, nanti leh gi beli lg..

mate nak tengok tv tp tangan sempat peace lg..
aku snap sekali terus gi lari depan tv..
hai la anak..


.:Apesal la ngantuk sangat??:.


padahal tido awal jugak malam td..
lum lg kul 10 am tp mate ngantuk ni..
adekah sebab aku tak minum manis pg td???


Wednesday, May 9, 2012

.:Bile dhia pegang pensil:.





dah dibetulkan tp kite plak yg dibetulkannyer..
katenyer "salah tu..cam ni la.."

.:Berita tak baik at 34 weeks Pregnancy:.


aku sangat la susah ati sekarang ni..
sebab aku disahkan ade kencing manis..
mase check up tadi nurse bgtau sekali result minum air gula last week..

it's 8.1!!!!
yg normal 7.8 ke bawah..

dokter bgtau kesan2 pade baby bile ibu ade kencing manis..
memang takut sangat...

so dokter suh wat BSP (Blood Sugar Profile)

means kene amek bacaan kandungan gula dalam darah sendiri...
on 22/5/2012.. 
selepas tu mesin bacaan tu bg balik pade nurse mase check up 36 weeks (9 bulan) on 23/5/2012..
dan pade 24/5/2012 aku kene jumpe pakar kat KK Presint 9..KKP3 tak de pakar yer..
3 ari berturut2 kene gi klinik..
sib baik BOS aku paham..

aduhai... risau sangat ni..
padehal aku tak de la suke makan manis sangat..
entah lah..aku redha jer..

hopefully kandungan gula dalam darah aku akan ok & normal..
& hopefully tiada kesan pade baby & pade aku..
aminn...


.:Result Check up 34 weeks:.


ade berita tak baik yg aku dapat ari ni..
tp aku cite kat entry lain..
sekarang nak cite pasal result check up ari ni..

urin : ok
hb : tak wat sebab baru 2 minggu lepas buat
berat : 68.6 (naik 2 kg dlm mase 2 minggu - tahniah pade aku!!)
heartbeat baby : 135 (normal)
bengkak kaki : bengkak skit ..aku nmpk cam x bengkak tp slalu rase kebas..nurse kate maknenyer bengkak la tu..ooo..
scan baby : tak wat (lg 2 minggu br scan)
ubat : tak dapat sebab baru 2 minggu lepas dapat..so continue makan ubat yg ade.. obimin & vitamin c..


Tuesday, May 8, 2012

.:Durian Runtuh!!:.


alhamdulillah..
rezeki baby...

abah aku seorang peneroka Felda..
so dapatlah durian runtuh yg PM umum kat Jengka 8 sane...
mak aku gi jugak tu..
abah aku jer tak gi...

dapat call dr abah lunch td..
katenye RM5k bahagi 4..
eh..dah dapat durian runtuh ker??
iyer..kate abah RM15k...
untuk mak aku RM5k..
anak2 RM5k bahagi 4 (aku ade 4 org siblings)
abah aku RM5k..
wah..untungnyer jd peneroka Felda..
so anak2 pun untung jugak sebab dapat syer skit..
hehehe...


.:Salji turun di Putrajaya??:.


kan pagi ahad aritu hujan..
dhia pun amek topi baby die dulu..
terus sarung kat kepale..
pastu cakap.. "Mama..salji turun..sejuk" sambil wat cam gigil2 sejuk..
pastu amek selimut die suh kite selimutkan..
konon2 cam sejuk sangat la..


lepas tu terus tuju ke tingkap pandang luar..
katenyer.."salji turun"..

amboi tinggi sungguh imaginasi kamu wahai dhia..

kalolah Putrajaya turun salji, ajaib sungguh la..


Monday, May 7, 2012

.:34 weeks already:.


genap 34 weeks today..
42 more days to deliver..
bile ingat2, rase seram sejuk pun ade..


at 34 weeks pregnancy aku :

1. masih memandu sendiri ke ofis - alaa..ofis dekat leh la kan..
2. masih boleh memasak - rajin ngan tak rajin jer..
3. tidak boleh berdiri lame sangat - akan terasa lenguh dipinggang..
4. cara jalan dah berubah - kalo dulu leh jalan cat walk..la ni dah macam penguin..hehehe..
5. dah tak leh tido depan tv - sebab tido depan tv pakai toto..so kene tido atas katil dalam bilik..
6. barang baby sumer dah komplete - insyaallah..
7. beg baby & beg mama ke hospital dah siap..

note : tadi ade officer tegur..katenyer aku dah macam nak bersalin.. huhu...masih ade 42 ari lg nak sampai due date..

.:Setelah hampir 4 tahun dibiarkan kosong:.


semalam la umah aku nampak berseri skit..
maklumlah dinding umah aku masih 'suci' lagi..
hehehe..
suci maknenyer kosong dari sebarang benda2 yg bergantung..
yg ade cume jam dinding jer..

so petang semalam kawan hubby dtg untuk tebuk dinding & pasang frame..
frame tu beli kat nilai itu ari..
Allah, Muhammad dan tengah2 tu Surah Yaasin..
satu set RM95..


..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (13) Adli Mubasyir (1) Adwa (48) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (2) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (2) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)