..:TQ 4 Being My Followers:..

Friday, March 29, 2013

.:Breastfeeding Journey End:.


last aku susukan adwa awal bulan 3..
mase balik kampung wedding sis in law aku..

semalam saje la ku try bg kat die..
die boleh plak tolak2 pakai lidah nipple aku..
pastu wat pejam2 mate..
pastu sengih2 malu..
die dah tak mau la wei..

breast pun dah tak bengkak dah..
sebab tak bg slalu..

nampaknyer berakhir di sini la bf journey adwa..
Dhia dulu 11 bulan..
adwa baru 9 bulan dah berhenti..
nak buat camner..
keadaan tak mengizinkan..

tp alhamdulillah lebih la dari 6 months susukan adwa..

stok ebm

kenangan bf adwa..

sedih pun ade..
cemburu dengan org yg dapat susukan anak sampai 2 tahun..

tak pe lah..mungkin ade hikmah sebalik kejadian..
aku redha..

Thursday, March 28, 2013

.:Style tido:.











entry utk kenangan..
(^_^)

Wednesday, March 27, 2013

.:Hadiah besday:.


30 Mac ni besday Dhia yg ke-4..
cam tak caye Dhia dah 4 tahun..

- kuat merajuk skrg ni..
cakap kuat skit terus "Dhia majuk lah" sambil peluk tubuh pastu berpaling..
mengade jer..

- masih lagi minum susu pakai botol..
tak tau camne nak putuskan susu botol..

- dah free dypers..
dulu time tido malam pakai..
tp bile mandi pagi tu tengok kering jer dypers terus tak pakai malam dah..
tp sebelum tido kene pastikan die gi kencing dulu..
tapi kadang2 terkucil jugak..
(anak org lain 2 tahun dah free dypers..ni sume cos mama malas nak train dhia)

- sangat memilih makanan..
beza plak ngan adwa..
pantang sua, semua die makan..
dhia mmg milih mkn dari kecik..
skrg pun dah kurus jer tengok..
berat pun cume 14.2 kg jer..

ni ler hadiah besday dhia..

cincin silver jer..
tu pun dah 2 kali hilang..
sib baik jmp balik..



.:First time : Takoyaki:.


ramai yg kate sedap..
harus lah nak try..


aku amek octopus..
4 ketul RM4.80
rase??
mm so so jer..
leh la makan tp tak jd feveret aku ler..


.:Cekci adwa:.



baru pas mandi

Friday, March 22, 2013

.:nak wedges baru:.



patah 2 tu..
pelik tul aku..
dah 2 wedges aku jd gini..
kene cari brand lain la..

ke badan aku ni berat sangat..
sampai patah 2  gini..
huhuhu..

nak kasut baru!!!!

Thursday, March 21, 2013

.:tolong lipat kain:.


rajin adwa tolong mama lipat kain..

kalo betul kan bagus..
ni tolong nyepah jer..
dapat selai adwa bawak lari..
tengok die senyum tu..senyum nakal tu..
(^_^)

.:Bernafas skit:.


hari ni ade tenang skit..
skrg bos tengah meeting..
fail2 & surat2 sumer dah masuk bilik bos..

memang beza banyak dari tempat lame..
kat tempat lame bukan tak de keje tp kurang..
kalo bos tak de leh la layan cite korea (pecah rahsie)..
kat tempat baru plak super duper busy..
rase cam tak cukup nafas..
luckily ramai kawan2 beri bantuan..
sape yg masuk bilik aku mesti ade soalan yg akan aku tanyer..
ye la, segan bertanye kang sesat jalan..
PA lame pun aku rajin call (sorry yer murni)

nak up entry pun tak sempat..
kadang2 fail yg ade pun tak abis lg dah datang fail2 baru..
stresssssss...
tp bak kate PA yg lame "rilek..."
so aku amek kate2 die tu..
buat kerja dengan rilek jgn kelam kabut..
kalo tak abis ari ni leh sambung esok..
hehe..
tp yg penting fail urgent kene settlekan cepat..

mudah-mudahan boss memahami saye yg baru nak blajar ni..
(^_^)



.:daging bakar homemade:.




hubby yg perap..
hubby yg bakar..
dap..
dhia pun makan..
pertama kali dhia makan daging..
sedap la tu..
tu pasal die makan jugak..

auto publish

.:Adwa check up 9 months:.

selase lalu check up adwa..
alhamdulillah semua ok..

berat naik : 7.24 kg (6 months)  ke 7.73kg
tinggi ade sikit naik : 63 ke 65 cm

tak de injection ..
umor setahun baru ade..

next check up on 18/6/2013

 muke 4 segi..
hehehe...

note : nurse suh bg adwa makan telur..nak tau samade alergic atau tak..

auto publish

Tuesday, March 19, 2013

.:Di tempat baru:.


kelam kabut..
sebab masih baru blajar..
fail & surat yg banyak..
tak sempat up entry..
mungkin bile dah lame skit baru stabil..
hopefully saye cepat blajar..
huhuhu..

note : sib baik kawan2 banyak bantu..(^_^)

Monday, March 18, 2013

.:Pertukaran PA:.


sepatutnyer 1 Mac aritu..
tp ade pegawai yg minta tangguh..
so arini berkuatkuasa..

tak jauh mane pun aku tukar..
masih lg di bahagian yang same..
seksyen jer lain..
bilik pun depan bilik aku jer..

semoga aku dapat laksanakan tugas dengan baik..
Aminn..


Friday, March 15, 2013

.:Buke pose semalam:.




ikan kembong asam pedas, sayur campur (ape yg ade sumer aku masukkan)..
tempe goreng & ikan goreng for dhia..

alhamdulillah kenyang..
(14 days to go)

Thursday, March 14, 2013

.:Adwa dah 9 bulan:.


ari ni adwa genap 9 bulan..
syukur pada Allah sebab kurniakan kesihatan yg baik pada Adwa..
alhamdulillah..

seronok dapat lihat die membesar & belajar macam2 sepanjang die membesar..

adwa pagi tadi..
lebar senyumnyer sambil gulung lidah..

bile dah 9 bulan adwa:
- dah pandai merangkak tapi sebelah kaki die tak bend sekali..pelik tp kelakar bile tengok die merangkak ..

- dah tumbuh gigi 2 batang
-rajin latih berdiri.. tapi tak tau nak duduk balik
-suke mintak dokong ngan abah..
-kuat makan..nganga jer kalo suap..jarang tolak
-menyusu pun kuat
-suke lagu pok amai2,sengih2 jer bile mama nyanyi lagu tu..
-dah rajin senyum sekarang ni..kalo org tegur (yg dikenali) adwa sengih2 jer..
-pandai malu jugak..kalo org tak kenal tegor, die tunduk dan sembamkan muke ke mama

Semoga adwa terus membesar dengan sihat dan kuat..
Aminn..

 


.:Dhia in hijab:.

pagi tadi tibe2 mintak tudung..
agaknyer die tengok ade kawan2 die yg pakai tudung gi taska..
dan kebetulan plak die pakai baju lengan panjang & sluar panjang..
sesuai betul la kalo bertudung kan??

cute kan??
(puji anak sendiri)

Wednesday, March 13, 2013

.:Tertangkap sudah:.


patut la baju kadang2 ade baju2 yg terkeluar dari rak..
rupenyer..






























KANTOI!!!

.:Adwa : Gigi 2 batang:.


saye dah tumbuh gigi..
leh la makan ayam goreng pas ni..

pada usia hampir 9 bulan (esok genap 9 bulan) gigi adwa dah mule tumbuh..
2 batang tumbuh serentak belah bawah..
tapi bile setiap kali kite nak pegang gigi die mesti die buat gini...

































uweeekkk..
don't touch my cute teeth..
die tolak jari mama pakai lidah jer..
(^_^)


Tuesday, March 12, 2013

.:Dinner semalam:.


dinner merangkap buka puase..
(15 days to go)

gagahkan jua masak..
hubby pun tolong jugak..
bendi goreng sambal, ikan masak kicap, telur dadar, sambal belacan ikan bilis (resepi hubby)
yg dalam mangkuk tepi tu bubur adwa..

4 ketul..cukup untuk kami sekeluarga..
resepi hubby..sambal belacan+ikan bilis
habis semangkuk ni..
yg ni wajib..
kami makan die pun nak kene makan jugak..
kalo tidak menjerit2 die..
bubur nasi+ayam+carrot+kentang+kobis bunge
tak habis bukan adwa namenyer..
syukur die selera ngan masakan mama..

.:Adik-beradik:.


Dhia Aryssa & Adwa Muhaimin..
Anak2 Mama..

serupa tak kami??

Monday, March 11, 2013

.:Dhia dengan mak su:.




dhia ngan mak su..
mak su dhia dah kawen dah..
sekarang mak su tak leh sayang dhia sorang jer..
sebab mak su dah ade pak su..
 (^_^)


.:Dengar ceramah Ustaz Kazim Elias:.



penuh perhatian tu..
panggil pun buat tak tau jer..


.:Ikan hasil pancingan hubby:.

aku tak tau name ikan..
tapi hubby kate lebih kurang ikan merah..
nampak cam ikan siakap kan??
hentam je la janji sedap..
ikan fresh kan..
aku masak 3 rase ..
untuk lunch semalam..
first time sepanjang hampir 5 tahun kawen aku masak ikan 3 rase tau..
dan berjaye!!!
dap tau..
main campak2 jer..

.:kene cium:.

kene cium ngan nyamuk..
siap tinggal love bites lagi..

Friday, March 8, 2013

.:Baju baru:.


bukan baju baru aku..
tapi baju baru cik henpun..
susah betul mencari ..
try cari kat mines ade tp sangat limited dan tak berkenan..
lak tu mahal RM59..

last2 jumpe kat tesco sg. petani..
ha ngkau.. jauh giler carik baju cik henpun ni..
maklumlah model lame..
hubby yg belikan..

oren lagi..
baru RM15..
sukeeee..
(^_^)

.:Cuti kuarantin :HFMD:.


setelah 9 ari bercuti..
ari ni baru masuk keje..
ari jumaat plak tu..
esok dah cuti lg..

cuti start 27/2 until 7/3/2013..
alhamdulillah jugak dapat cuti ni..
lagipun taska pun tutup jugak pada tarikh yg sama..
selamat la jugak..

adwa memang demam..
pastu mmg ade rashes di mulut die..
tapi pg rabu tu perasan yg ade bintik2 di lutut, kaki & tangan die..
bawak gi klinik..
ule2 dokter kate tak leh nak konfirm..
sekali die ternampak sebiji kat tumit adwa terus die konfirm yg adwa ade HFMD..
terus suh isi borang & bg surat kuarantin..



 ubat demam, calamine lotion & ubat untuk ulcer..

rupenyer ade ulcer dah dalam mulut adwa..
patut la tak mo minum susu..

esoknyer dapat call dari pejabat kesihatan..
tanye serba sedikit pasal adwa & dhia (takut menjangkit pade dhia)
pastu die bgtau yg die akan kuarkan surat kuarantin bermula 27/2 hingga 7/3/2013..
so duduk umah lah diam 2 sebab kene kuarantin..


tapi....
tak duk umah pun..
kami balik kedah sebab wedding adik ipar..
terpakse menetap di hotel..
balik kampung duk hotel tu..
melampau kan??
hehehe..

alhamdulillah selepas 2 3 ari keadaan adwa beransur sembuh..
tak teruk sangat adwa kene ..
sekarang tinggal tukar kulit jer..
mengelupas kulit tapak tangan & tapak kaki adwa..
dah aktif seperti biase..


..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (14) Adli Mubasyir (1) Adwa (50) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (2) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (4) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Pertandingan Azan ALAMRIA (2) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)