..:TQ 4 Being My Followers:..

Thursday, January 31, 2013

.:Stok ebm:.



 bulan oktober

 bulan november

 bulan disember

bulan januari

inilah stok ebm aku yg tinggal..
tiada penambahan..
cume makin berkurang..
berpunca dari nipples cracked & wounded..
dah sebulan lebih aku tak pump..
cume gune teknik marmet..
banyak mane la dapat..

ubat yg aku gune  memang berkesan..
tapi ia masih berulang..
aku yg rase sakitnyer..
jadi sangat trauma setiap kali adwa breastfeed..

mungkin ade yg kate.."ala sikit jer..tahan la..sian anak tu"
masalahnyer sakit ni aku yg tanggung..
aku jd sangat stress bile sakit..
sampai menangis bf adwa sebab nak tahankan sakit tu..

aku tak la hentikan serta merta bf adwa..
tapi aku cume bf time malam jer.. 
siang aku just marmet utk keluarkan susu utk elakkan dari bengkak susu..
memang sayang sebab susu masih banyak (bg tahap aku)..
tapi nak buat macamane..
keadaan aku yg tak mengizinkan..

semoga adwa memahami mama..

note : alhamdulillah adwa memang mau minum pakai botol..kalo tidak sian sangat kat adwa..

.:Botak:.


SEBELUM


SELEPAS


tak cukur pun..
hubby tak berani sebab adwa sangat aktif..
hehehe..

Wednesday, January 30, 2013

.:Wordless Wednesday : Anmum:.







.:Majlis Akikah & Cukur Jambul Adwa:.


berlangsung pada 19 Januari lalu..
alhamdulillah majlis berjalan lancar..
tapi mase kami balik kambing 2 ekor dah siap kene sembelih..
sebab org yg tukang sembelih kene gi kursus..
jadi kene sembelih awal..

jom tengok gambar mase kejadian...

 adwa tengah bersiap..

 ok dah siap

 amek gambar ngan abah dulu

 orang masjid (jemputan)

 kakak dhia yg buat hal sendiri

 sayang mama

 ni kumpulan yassin perempuan..
kite pusing dulu sambil org berselawat..


 potong jambul die..

 potong lg..
adwa tengok jer org potong jambul die..


 diam jer adwa sepanjang majlis..
tak ramai pun yang potong rambut adwa..
just buh air & cium pipi die yg gebu tu jer..
agaknyer takut adwa nangis kot..

 kami sekeluarga..
kakak dhia missing in action..

 basah lencun kepale adwa..

 kakak dhia main ngan sepupu die rupenye..
patut la tak peduli mama & abah..

good boy..
die sangat behave sepanjang majlis..
sebab..









die dah tido sebelum majlis..
(^_^)
kalo tak mesti mengaruk punyer..

Tuesday, January 29, 2013

.:USTAZ KECIL ADWA MUHAIMIN:.





AMINNN..
sejuk perut..

Friday, January 25, 2013

.:hari ni hari jumaat:.


baru nak brekfes..


nescafe o & bihun goreng ngan udang sekor
(^_^)

hari ni pegawai seksyen aku sumer cuti..
bos pun cuti..
aku???
aku dah cuti isnin lepas so bg can kat dieorg la..
aku jaga ofis ari ni..

ramai tul org cuti ari ni kan??
ofis korang camner??


Wednesday, January 23, 2013

.:kering:.


sejak 2 menjak ni aku kekeringan idea untuk update blog..
bebetul kering..

kang cite pasal anak2, boring plak..
nanti, aku nak gi carik idea..
dah dapat nanti aku update lg..

 

.:Hari ni:.



hari ni..
adelah hari gaji..
tu jer nak cakap..
babai..
hehehehe..


Tuesday, January 22, 2013

.:Demam:.


sian anak mama..


alhamdulillah die dah sembuh..
risau ati bile anak demam..

aritu balik kampung kedah, adwa demam..
kali ni balik kampungjelai pun adwa demam..

tak leh balik kampung gaknyer adwa ni..

Friday, January 18, 2013

.:balik jelai:.


insyaallah lepas ofis hour kami satu family berangkat balik ke jelai..
sebab besok majlis akikah & potong jambul untuk adwa..

malam tadi abah call..
katenyer kamibing untuk adwa dah beli..
2 ekor kambing biri2..
mbbeekkkk..
(^_^)

mudah-mudahan jalan tak jem teruk la..
dan kami selamat sampai..

.:Gitar pink:.


adwa nampak jambu dengan gitar kaler pink..

gitar kakak die..


.:Nasi goreng sardin & nescafe o:.


sekarang ni rajin bawak bekal ke ofis..
aku kan kene masakkan utk hubby bawak bekal ke ofis..
jd aku pun same la bawak bekal jugak..
bolehlah berjimat skit..


Thursday, January 17, 2013

.:sedapnyer:.



sedapnyer rambutan ni mama..
yum..yum.

.:Masa:.


hari ni terasa lambat mase berlalu..
hhmmm...


Wednesday, January 16, 2013

.:Saye suke sandwich SUBWAY:.


suke sangat..
sebab sedap..

walau mahal skit tp berbaloi..

sekarang kat alamanda dah ade dah..
dulu slalu beli kat mines jer..

aku makan isnin lepas..
sambil nunggu kat pos ofis sambil beli sandwich ni..
amek sanwich of the day ..murah skit..
kebetulan plak isnin..
Italian BMT..

pilih roti parmesan oregano..
dap..dap..

tambah mushroom sup..


 lain skit kaler mushroom sup die..
tapi sedap..

yum..yum..

.:Ape yg adwa makan sekarang:.


start adwa 6 bulan aku dah bg adwa makan..
bermula dengan puree dan sekarang dah makan bubur..

aku buat bubur ikut resepi taska adwa jer..
beras+kentang+carrot+ikan bilis..
aku blend halus..
alhamdulillah adwa suke.. abis semangkuk die makan..

weekend lepas aku saje tambah kacang peas..

 tp adwa tak suke..
die buat muke pelik jer..
so terpakse masakkan bubur yg lain..
makan jer die..


adwa makan 2 kali sehari..
sekali kat taska & sekali kat umah..
cukup la tu..
kang dah kenyang makan bubur tak mo minum susu plak kan??

note : adwa tak gemar makan nestum tin.. tapi kadang2 aku bg jugak..
 

Tuesday, January 15, 2013

.:sushi :korang suke?:.


aku tak pernah makan..
teringin nak rase..
belilah sebekas..

makan satu terus hhmm...
really not my taste..
tak leh blah la..

.:Dah 7 bulan dah:.


semalam adwa genap 7 bulan..
jap jer kan??

gambar budak dah 7 bulan tido..
hehehe..

makin banyak akal..
dah pandai mintak dukung..
suke berdiri (macam pandai)
suke makan..
suke main ngan kakak dhia..


.:nipple Cracked : Bepanthen:.

alhamdulillah, ia berhasil..
thanks to eima cos bgtau pasal krim ni..

walaupun cik N belum pulih sepenuhnya tp ia hampir pulih..
sakit pun dah kurang..
dah tak seram bile susukan adwa (^_^)

semoga cik N terus pulih seperti sediakala..

Monday, January 14, 2013

.:First time renew roadtax sendiri :. wasting time betul:.


tahun ni adelah tahun pertama aku renew sendiri..
sebab sebelum ni abah yg buatkan..
oleh sebab aku dah abis bayar kete tu jd abah bg geran kete kat aku..
so bile dah pegang sendiri makanyer kene la renew sendiri..

insurans settled dah..

so aku ke pos ofis untuk renew roadtax tadi..
sekali tekan no. dapat no ni..
rase cam nak putus harapan..
tapi nak kene tunggu jugak sebab esok last day..
aku siap tanye kat kakak kaunter tu "leh renew roadtax tak kat sini?"
katenyer "boleh"..
so setia lah aku menanti..
giler lame nunggu..
nak dekat kul 1 baru no. kene panggil..
sekali bile sampai kaunter katenyer tak leh nak buat ..kene buat kat JPJ..
sebab ruang tu dah penuh..
wahhhhh!!!! berdesing telinge aku..
die tak tau ke aku dah tunggu brape lame!!!!!
rase nak nangis.. nak menjerit..nak tarik jer telinge org kaunter tu (bukan salah die pun)..
terus tipon hubby..

balik ofis..
sampai ofis hubby sms, ajak gi jpj sekarang..
tapi aku kene tgk adwa dulu kat taska..
sekali tengok adwa tengah tido..
pengasuh kate adwa baru menyusu..
ok..terus sms hubby ajak gi sekarang..

terus ke JPJ bangi..
sampai terus amek no..tak sampai 10 minit no. dah dipanggil..
oleh sebab nak tukar geran baru (ruang penama dah penuh) so kene isi borang & amek no. baru..
tunggu sekejap dah no. dipanggil..
semua urusan selesai tak sampai SETENGAH JAM pun..

memang buang mase betul menunggu kat pos ofis tadi..
kalo aku tau camtu, baik aku terus ke JPJ jer..

 siap dah..
geran baru..


 

Friday, January 11, 2013

.:My first rainbow cake:.


fes time makan bukan bake..
hehehe..

ade sikit jamuan kat ofis pg tadi..
ade plak kek rainbow ni..


eh..sedap la..
leh la order pas ni..

Thursday, January 10, 2013

.:Runsing : Cracked & Wounded Nipples:.


runsing betul..adekah aku perlu hentikan bf adwa macam dhia dulu??masalah tak selesai..purelan pun dah kempis dah..tapi masih belum berhasil.. breastmilk pun dah letak tp tak berkesan..rase nak give up pun ade.. tapi sian kat adwa..lgpun sayang, susu ade lagi.. marmet dapat la 3oz..tapi lenguh giler tangan..


rase seram sejuk bile adwa tunjuk tande2 nak menyusu...sekali die hisap, Allah saje yg tahu camne sakitnyer..rase nak nangis & menjerit jer.. aritu belah atas jer crack nyer..sekarang atas & bawah nipple.. paling parah, 2 2 belah macam tu...bukan saje cracked malah wounded..ni siap berdarah lagi.. dah cam raje bersiong plak adwa tu..hisap susu + darah..

aku kenal pasti punca masalah ni..rupenyer kulit kat area aerola tu kering..nampak terkopek2..

tengahari tadi bergegas aku ke guardian presint 8.. beli ubat ni.. berharge RM11.70..dapat free 3.5 g ubat yang sama.. hopefully berkesan la..


sesuai utk breastfeeding




Wednesday, January 9, 2013

.:Dhia dan skuter pink:.


balik kampung sungai petani aritu..
jalan2 kat tesco..
dhia nmpk pulak skuter kaler pink..
katenyer nak naik..
abah dhia pun bg can kat die..
tapi 5 minit jer sebab malas nak tunggu lame ..
so bayar RM3..


pusing2 dan nmpk dhia seronok sangat..
bile dah habis 5 minit dhia turun..
sib baik tak buat perangai..

sekarang dok sebut la "nak naik motor kaler pink dekat tesco"
hehehe...
memang kene bawak la bile balik sg. petani bulan 3 nanti..
daya ingatan kuat anak dare ni..


.:Jemput makan:.


bos masuk lambat..
aku pun breakfast lambat..
makan depan komputer jer..
sambil bace blog2 lain..

nasik goreng & neslo
jemput makan..


sekarang rajin bawak bekal..
sebab kene sediakan makanan utk hubby ke ofis..
kan kafe ofis die meletup..
sian die kalo tak makan kan..
nanti kurus pulak..
heheheh..

..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (14) Adli Mubasyir (1) Adwa (50) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (2) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (4) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Pertandingan Azan ALAMRIA (2) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)