..:TQ 4 Being My Followers:..

Wednesday, October 31, 2012

.:Tak nampak leher:.

pipi labuh..
sampai leher pun tak nampak..
hehehe...


note : pg tadi adwa demam..idungnyer sumbat..sian die tak tido lena..moge2 ari ni adwa akan sihat ..

Tuesday, October 30, 2012

.:Selepas 4 bulan - Ujian MGTT:.


org yg ade GDM mase pregnant harus menjalani ujian MGTT sekali lagi selepas 6 minggu bersalin..
tapi disebabkan aku trauma ngan jarum suntikan, aku bertangguh2..

but finally, aku buat jugak..
last month nak buat, aku demam plak..
so kali ni kuatkan semangat gi jugak klinik..

disebabkan dah 4 bulan bersalin, aku dikira pesakit luar..
sepatutnye bukan lg di kaunter ibu2 mengandung..
hehehe...

berdebar jugak mase nurse nak amek darah..
sakit jugak..
pastu minum air gula..
perisa blackcurrant lg..
"sedap sangat"

tunggu hampir 2 jam untuk amek darah lg..
pastu terus tunggu untuk jmp dokter utk tau result..

sib baik tak tunggu lame sangat..
alhamdulillah resultnyer  "NORMAL"
maknenyer kencing manis tak de..
tp dokter nasihat utk buat ujian MGTT once a year..

insyaallah..
hati dah lega..
sebab kalo tak buat, ati ni risau jer..
ye la, mane nak tau kan, kot2 kencing manis tu melekat plak..
nauzubillah..


Monday, October 29, 2012

.:jambu putih, jambu merah:.


entry dulu..

mase raye lepas, jambu merah plak..
pokok abah aku tanak blakang umah..
tp tak la banyak cam jambu putih tu..

sedap..manis..
pastu die rangup..
lagi best dari yg beli kat kedai buah..

.:gambar raye haji:.


tak de..
macam tak percaye tp memang tak de..
satu pun tak de..
even aku pun tak pakai baju raye langsung..
walaupun telah siap digosok..
hubby pun balik semayang raye terus tukar pakai baju biase..
cume dhia jer pakai baju kurung sampai petang..
tu pun baju kurung basahan jer..

.:the best:.

 sup tulang..
dimasak oleh abah..

Wednesday, October 24, 2012

.:Update : Taska:.


alhamdulillah..
mulai bulan depan adik adwa akan same taska ngan kakak dhia..

luckily ramai plak yg tolak sampai ler turn adwa..
memang tu la, yg aku tunggu2..
senang kalo satu taska..

 
hopefully kakak dhia tak ngamuk lg la gi taska sebab adik adwa pun gi jugak..

note : pg td dhia mengamuk sampai muntah2 & terbaring depan taska...aduhai anak..ngapelah kamu begitu????

Tuesday, October 23, 2012

.:paling malas:.


basuh kain - ok..
sidai kain - ok..
angkat kain - ok..
lipat kain - MALASSSSSSSSSSSS..

kadang2 2 3 ari baru lipat..
kene kumpul semangat, baru leh lipat kain..


Monday, October 22, 2012

.:Seekor ayam, makan ber2:.


semalam satu ari tak masak..
reason..malas..tak de mood..

breakfast + lunch - makan KFC
dinner - makan ayamas (beli seekor)

 RM24.90 seekor..
pilih perisa percik..
sedap..

sekali makan selesai..
tak muak..

makan ngan dhia sekali..
die makan drumstick pun tak abis..
tu yg ber2 bukan ber3 tu..

.:Sepit rambut - Cube teka:.



cube teka brape harge sepit rambut ni

Friday, October 19, 2012

.:dinner sempoi:.


tanyer hubby "nak makan ape malam ni?"
hubby kate "tak yah susah2..wat megi sup jer"

ok...

siap!!!!
megi asam laksa..
up lg dengan sawi & meat ball..
3 bungkus cam tak cukup..

aku plak up lg dengan roti bakar kaya..
hehehe...
 

.:pandai pegang sendiri dah:.


"adik hebat".. bak kate kakak dhia...

eksen jer pegang sendiri..
tak sampai brape minit, lepas jatuh..
sebenarnyer sangat bahaye kalo biarkan die minum sendiri..
mase ni aku mmg perati die minum..

Thursday, October 18, 2012

.:baby pakai barut sampai umor brape?:.


di usia adwa 4 bulan, die masih pakai barut..
sebab masih lg muat..
hello kitty in blue
barut buatan mak aku

al-kisahnyer aku gi klinik selase lepas..
time nak timbang, kene la bukakan baju utk adwa..
pastu nurse tu nmpk adwa masih pakai barut..
die tegur "masih pakai barut?"
"ha'ah, nape?" aku tanye..
"tak yah pakai pun tak pe" kate nurse tu..
"tapi kalo sejuk pakaikan la"
oh..cam tu ker? (dalam ati jer)

anak korang pakai barut sampai umor brape??
mak aku ade buatkan barut gantung tu..
buat utk dhia..
tapi dhia umor 4 bulan dah tak pakai barut..
jadinyer tersimpan jer..
ingatkan nak bg adwa la pakai nanti..

.:malas2 pun sesekali kene buat jugak:.


panjang tajuk entry aku ni..

ape tu??
malas2 pun sesekali kene buat??

ape lg masak la..
ye la kan..takkan ari2 nak makan luar @ nak beli?
bosan jugak..

so kene la sesekali masak..
hubby kene la jage anak2 time aku masak..
kalo tak tak terkejar jugak nak masak, nak jage anak lg..

so semalam aku masak..
menu..

ikan jaket/caru masak kicap & bendi tumis cili merah

walau pakai cili besar tp rase berasap jugak..
makan ngan nasi panas2..
alhamdulillah, kenyang..

.:hasil pump ebm di ofis:.


untuk anak tersayang, mama tekun mengepam di ofis..
luckily dapat bos yg memahami..
mane taknyer, PA asik ilang jer..

sesi pump, 4 kali sehari..
tp la ni dah jadi 3 kali sajer..
sebab bangun dari tido dah pump sekali..

ni hasil jumaat lepas..
4 kali pump..
ni hasil semalam..
3 kali pump..
walaupun tak banyak cam org lain..
tapi aku bersyukur..
rezki dari Allah untuk anak aku..

stok ebm 
masih ade lg ruang kosong..
insyaallah, ade rezki adik adwa..
ari2 bekalkan 6 bottle ebm untuk adik ke taska..
4 oz each bottle..

Wednesday, October 17, 2012

.:Wordless Wednesday:.




.:Adwa is 4 months:.


semalam check up adwa utk 4 months kat KK Presint 9..
kalo pegi klinik petang, hubby boley temankan..
sebab kalo pagi, die busy..

so pegi jemput hubby, then amek adwa kat taska plak..
terus menuju ke klinik..
bile petang, kat klinik lengang skit..
daftar & terus tunggu giliran..
no. dipanggil terus masuk bilik jmp nurse..
4 bulan, tak de cucuk so timbang berat & ukur panjang jer..
bulan ni tak banyak naik..
5.9 kg dari 5.54 kg..
tapi since ade kenaikan itu ok..
panjang naik 2 cm dari 60 jadi 62 cm..

tak sampai kul 3 dah selesai..

malas nak masuk ofis balik (parking susah), lepas anta hubby balik ofis die, kami 2 beranak terus balik..
tp luckily kami terus balik sebab petang semalam ujan lebat..

adwa is 4 months

adwa dah pandai meniarap & telentang balik..
sejak dah pandai meniarap, rajin betul die practise..
seronok tengok die berusaha utk meniarap..
hehehe..

.:kursus:.


dah bulan oktober..
satu ari pun aku lum pegi kursus..

awal2 pregnant ari tu ade mintak..
tp asik kene reject jer..
pastu bile dah sarat, tak kuase aku nak pegi..

bile dah bersalin, susah plak nak pegi sebab anak susu badan..
memang boleh pump tp sangat renyah nanti..
baik tak payah pegi..
kalo setakat dalam kementerian tu ok lg la..
malangnyer belum ade offer kursus..
kalo kursus kat luar mmg aku tak dapat nak pegi..

kursus korang dah cukup lum tahun ni??


Tuesday, October 16, 2012

.:nak tak nak kene tukar jugak:.


kene jugak tukar hp..
sebabnyer sony C510 aku dah rosak..
asyik hang plak die..
tak tau ape masalahnyer..
sayang giler ngan hp tu..


sib baik ade hp lg satu yg hubby bg..
tp hp yg ni kene ati2 pakai..
ati2 dari dilihat oleh dhia..
sebab die dah claim yg itu hp die..

tp bile dah tukar hp lain ni mesti ade no phone yg hilang..
tak suke..


Monday, October 15, 2012

.:Mood belum sampai:.


nak mule bukan main liat..
tp bile dah mule, tak nak benti plak..
ape die tu???

jawapannyer..
membace novel..


2 novel ni aku beli online..
rasenyer dah seminggu dapat..
tp duk terbiar jer..
mood membace lum datang lg..

.:Genap 4 bulan:.


semalam adik adwa genap 4 bulan..
dan secare rasminyer adik dah pandai meniarap dengan sendirinyer..
tanpa bantuan dari sesiape..
yeay..

tebalnyer bibir adik..
hehehe..

.:Pizza pasar tani:.


lamer giler tak tepek gambar makanan kan??

dipersembahkan..
pizza pasar tani..
leh campur2 topping..
harge..
RM13.++ 

boley tahan la rase die..
roti die cam roti biase tak la cam pizza sangat..

Friday, October 12, 2012

.:seksi baby:.


hehehe...
perut adik lg slim dari perut mama..
jelessss...
(^_^)

.:semalam bawak adik adwa ke klinik:.


pagi bawak kakak dhia..
adik plak bawak adik adwa ke klinik..

tunggu punye tunggu giliran adik plak dipanggil masuk bilik dr..
alhamdulillah, lung adik clear..

nape aku bawak adik gi klinik..
sebab batuk adik teruk..
sian sangat kat adik..
aku takut lung die banyak kahak..

tp kate2 dr tu malegakan aku..
lung adik clear..
cume teruskan penyusuan susu ibu..
tiada ubat..

alhamdulillah..

Thursday, October 11, 2012

.:buddy aku kawen dah:.

finally



cutenyer

semoga berbahagia hingga ke akhir hayat...
tak sempat pun nak bergambar bersame..


.:milk booster:.


shedapp..
(^_^)

mujarab lg..
longan kering + gula batu..
rebus sampai kembang..
pastu minum..

alhamdulillah..susu lg banyak dari semalam..

.:100% bebas denggi:.


pagi td bawak dhia g klinik..
amek darah lg..
satu klinik dengar dhia nangis..
adoi la anak..

luckily ari ni selesai cepat..
sebelum kul 9 dah selesai..
tu pun dhia sibuk ajak balik..
siap melalak lg..

ape-apepun, alhamdulillah..
platlet darah dhia dah normal..
180.. badan pun tak demam..
cume batuk ..

ati belum boleh lega sebab adik adwa plak batuk teruk..
turn adik gi klinik petang nanti..
takut dari batuk jd penyakit lain plak nanti..
nauzubillah..
mudah-mudahan cepat la adik sembuh dari batuk..
tak sampai ati dengar die batuk..

Wednesday, October 10, 2012

.:Alhamdulillah:.


dhia is back to normal..
balik dari ofis ptg semalam tengok dhia dah boleh senyum2..
hubby kate dhia ok, dah tak lembik cam sebelum2 ni..
time kasi Ya Allah...

terus tanyer dhia nak makan ape?
katenyer nak makan "fizza" means PIZZA..
terus aku orderkan...
hehehe...


tak tau sama ada sup ketam yg mujarab @ ubat antibiotik yg dhia makan..
entah la..
ape yg penting dhia dah sihat..
dah boleh gi taska pun ari ni..
alhamdulillah...
lega ati bile anak2 sihat..
cume tinggal batuk jer skrg ni..

Tuesday, October 9, 2012

.:senyuman:.


rindu nyer senyuman dhia bile tengok gambar ni..
sejak demam (khamis lepas), dhia jarang senyum..
kalo senyum pun kite mintak baru die senyum..

dhia cepat sembuh yer...
mama rindu la nak dengar dhia gelak2..
nak tengok dhia senyum2...

.:Ya Allah, sembuhkanlah anakku:.


semalam hubby bawak dhia g klinik..amek darah..sebab dah lebih 3 ari demam..
resultnyer darah putih dhia kurang..jd dokter suspek denggi..
hari ni amek darah lg..kalo masih rendah, dhia akan diwarded..

Ya Allah, sembuhkanlah anakku..

note : nak kluar gi pasar sat gi...nak cari ketam..

Monday, October 8, 2012

.:saye demam:.


 adwa org terakhir demam..

al kisahnyer satu umah demam..
mule2 hubby..pastu aku..
pastu dhia..last sekali adwa..

sib baik semalam adik dah ok..
kalo tak sambung cuti lg la aku ari ni..

kami sumer dah sembuh cume dhia jer yg masih panas sampai pg td..
& ari ni turn hubby plak cuti jage anak..
sebab last week 2 ari aku cuti sebab diri sendiri & anak demam..

kene la gilir2 kan??

.:setelah setahun 4 bulan:.


ape yg setahun lebih???
setelah setahun lebih tak service kete...
akhirnyer semalam kete aku selamat diservice..
siap cuci lg..
bersih dah kete aku..

gile kan???
bayangkan dari bulan 6 tahun lepas sampai bulan 10 tahun ni..
setahun 4 bulan tak service kete..
sib baik tak meragam kete tu..

bukan ape, kete aku tu aku hanye gune sekitar putrajaya jer..
gi keje, gi pasar..tu jer...
minyak itam pun penuh lg...

kalo mase bujang dulu, kete tu aku bawak jalan jauh..
balik kampung kat N9..jauh tu..
sekarang kalo balik kampung, pakai kete hubby jer..
tu yg tak gi mane2 kete aku tu..

bukan tak sayang kete..sayang wei...
tu lah harta pertama yg aku ade..
walaupun second hand tp  kete tu in good condition..


Wednesday, October 3, 2012

.:bubur merah:.


 
mak aku buat mase tanggal pusat adwa (hari ke 7)
dan lg sekali hari ke 38 aku berpantang..
sedap..
aku suke..
beras masak ngan santan..
yg cokelet tu campur ngan gula merah..
walaupun kaler die cokelet tp tetap panggil..
 
BUBUR MERAH

.:Ujian MGTT..lagi???:.


org yg ade GDM mase pregnant harus menjalani ujian ini 6 weeks after deliver..
tapi sampai ke ari ini aku lum buat lagi..
sebabnyer..

AKU FOBIA!!!

mane taknyer, habis urat2 darah aku semua dicucuk mase aku masuk hospital kuala pilah aritu..
due to measles/campak..
8 hari bertapa kat spital..
ari2 dimasukkan anti biotik..
dah lepas kluar hospital pun masih lg dieorg amek darah aku..
nak diuji katenyer..
last sekali diambil katenyer darah aku nak dibuat serum..
serum?? dah macam ular plak rasenyer aku ni..
 
so aku mmg rase sangat fobia..
lelebih lg bile nurse yg tak pandai amek darah..
boley plak die pusing kiri, pusing kanan bile dah cucuk..
katenyer "tak kene urat"..
hei heloooo..ko ingat tak sakit???

tp macamane pun aku kene buat jugak..
ye la, nak tau ade lg ke tidak kencing manis dlm badan ni..
risau jugak..

insyaallah esok aku akan menjalani ujin ini sekali lagi..
hopefully tidaklah melekat penyakit itu..
AMINN..

 
 

Tuesday, October 2, 2012

.:Tambah lg:.

murah..
beli kat SINI
semalam order, arini dah sampai..
cepat tul servicenyer..

.:Stress:.


ade ke org stress sampai pengsan??



Monday, October 1, 2012

.:sedapnyer bau mulut:.


saye suke bau mulut..
tapi mulut baby la..
sedap baunyer..
tak tau nak describe camner..
tp aku suke bau..

tp bile dah ade gigi..hhmm..
tak usah cakap ler...

setiap kali pegang adwa mesti nak bau mulut die..
sedap baunyer..



.:tak de ape yg best:.


tak de ape nak cite pun..
tp tetap nak wat entry..

last week tak ke mane2 pun..
hubby penat balik kursus ari sabtu..
ari ahad rehat2 kat umah jer..

abah bawak balik cenderahati dari fraser hill..
fridge magnet & 2 helai t-shirt utk dhia...



bos plak tak de ari ni..
cuti rehat katenyer..

sambil wat keje sambil layan kdrama..
kali ni turn BIG plak..


..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (13) Adli Mubasyir (1) Adwa (48) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (2) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (2) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)