..:TQ 4 Being My Followers:..

Tuesday, May 22, 2012

.:DIY Blood Sugar Profile (BSP):.


pagi tadi gi klinik..
nurse ajar care2 buat..
dan aku diberi barang2 di bawah untuk dibawa pulang..


esok check up bawak sekali mesin tersebut utk dipulangkan..
pinjam jer..
ok jugak kan..at least kite tak terkejar2 nak ke klinik semate2 buat BSP ni..
tp kat KKP3 jer leh pinjam mesin ni tau..
kalo kat KKP9 kite kene ulang2 gi klinik untuk buat BSP ni sampai ke malam..

bahan2 yg diperlukan utk buat BSP..
eh dah macam nak wat kuih plak dah..


care2nyer:
1. bukak blood glucose test Strip (kaler gold) then letak kat mesin..tolak sampai kuar no. kod strip tu..
2. sapu alcohol pad pade jari yg nak dicucuk..samada jari hantu & jari manis..tips dr nurse..jgn cucuk tengah jari tp cucuk belah tepi utk mengelakkan sakit lepas kite cucuk (senang skit nak wat keje)
3. pusing dan tarik penutup jarum..tekan ke jari sampai jarum menusuk ke jari & kluar darah..
4. lap darah yg kluar..tekan jari utk kluarkan darah (setitik jer) untuk diletakkan atas strip pade mesin..
5. tunggu 15 saat utk result..

dan resultnyer

yeay..

result yg ok tak leh lebih dari 6.7
selesai sudah 2 kali, pasni ade lg 2 kali nak cucuk..

 lupe nak bgtau..
untuk buat ujian ni, kene puase (tak makan atau minum) 2 jam sebelum nak cucuk..
means untuk cucuk 11.30am, kul 9.30am dah tak leh makan & minum..

9 comments:

eima said...

sian baby lapo ....

.:Mama Dhia:. said...

eima - tak lah, ok jer.. sebab benti makan sebelum 9.30 am..so makan la kenyang2 sebelum tu..2 jam jer pun pose.. petang ni kul 3.30 pm pose 2 jam lgi..

MimahAjil said...

mkn byk2 sblm buat BSP tu..
org bkeje je kot klinik bg kemudahan camni kn?kite smpai kna g klinik stiap kali nk wat BSP...leceh..dh 2minggu camni..Alhamdulillah stkt ni BSP masih bawah 6.7 lg..hrp2 sticker kuning blh bukak dh pasni n dpt mkn kek coklat indulgence...nyummeh

.:Mama Dhia:. said...

MimahAjil - tak tau la plak yg bekerja jer ke??tp nurse tu bgtau td kat klinik presint 3 jer leh pinjam..kalo kat klinik presint 9 kene ulang alik ke klinik..nasib baik wat check up kat klinik presint 3..

iduraz said...

masa preggy aritu kita kena buat mende alah ni..sampai 4x sehari kan.,jenuh dok berulang ke farmasi buat sebab nurse tk kasi pinjam..huwaaa

.:Mama Dhia:. said...

iduraz - nasib saye baik..klinik tu bg pinjam mesin..tu pasal esok check up sebab kene pulangkan terus mesin ni..die bg pinjam sehari jer..

bunga_rose said...

okla diorang bagi mesin tu, tak la penat berulang ke klinik. bunga dulu tak dapat pun mendalah tu, kena gi private klinik tuk amik bsp tu.. malas nk gi hospital, jauh, org pun ramai.. mmg azab..

.:Mama Dhia:. said...

bunga_rose - memang leceh kalo nak berulang ke klinik..penat satu, buang mase satu..

amal said...

bestnye ada benda ni. leh wat sendiri kat rumah. saya haritu jenuh dok ulang alik pegi kkia. malam pulak pegi hosp sbb kkia dah tutup. kkia n hosp dah jadi rumah kedua saya everytime buat bsp hehe

..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (1) Adam demam (1) Adam Mustaqim (11) Adwa (46) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (1) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (1) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (233) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Hadiah (2) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (16) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)