..:TQ 4 Being My Followers:..

Wednesday, May 9, 2012

.:Berita tak baik at 34 weeks Pregnancy:.


aku sangat la susah ati sekarang ni..
sebab aku disahkan ade kencing manis..
mase check up tadi nurse bgtau sekali result minum air gula last week..

it's 8.1!!!!
yg normal 7.8 ke bawah..

dokter bgtau kesan2 pade baby bile ibu ade kencing manis..
memang takut sangat...

so dokter suh wat BSP (Blood Sugar Profile)

means kene amek bacaan kandungan gula dalam darah sendiri...
on 22/5/2012.. 
selepas tu mesin bacaan tu bg balik pade nurse mase check up 36 weeks (9 bulan) on 23/5/2012..
dan pade 24/5/2012 aku kene jumpe pakar kat KK Presint 9..KKP3 tak de pakar yer..
3 ari berturut2 kene gi klinik..
sib baik BOS aku paham..

aduhai... risau sangat ni..
padehal aku tak de la suke makan manis sangat..
entah lah..aku redha jer..

hopefully kandungan gula dalam darah aku akan ok & normal..
& hopefully tiada kesan pade baby & pade aku..
aminn...


16 comments:

Aziah said...

ok ini citernya... memang kengkadang orang ada kena time ngandung aje.. pasal makan benda manis tu... apa yang kita makan semua ada kandungan gula.. stop la amik 3 in 1 tu... kita cuba elak mana yang mampu...

.:Mama Dhia:. said...

Aziah - iyer kak..tak mo dah minum milo 3 in 1 tu..air nescafe pun tak mo minum dah...huhuhu... tp rasenyer bab makan tu tak de la org kate 24/7 asik nak makan jer..tp tu lah, kalo nak jd, memang jadi lah..

bunga_rose said...

sama cam bunga la... 8 bulan kena kencing manis.. insyaallah takde ape2.. just kawal pemakanan k..

lia said...

kena pantang bebetul la sampai nak bersalin...

kekadang nasi pon bley wat high sugar in blood sbb kandungan karbo bley tukar jadi gula...

apa pon, lia doakan yg terbaik, InsyaAllah...

.:Mama Dhia:. said...

bunga-rose - ye ker bunge??ati risau sangat ni..ok, pasni nak kontrol makan.. tinggal brape minggu jer nak deliver..

.:Mama Dhia:. said...

lia - memang tengah semangat nak kontrol makan ni...tp nasi mmg kene amek tengahri..kalo tak petang lembik sangat badan..
tq ek lia sebab doa yg baik..

amal said...

saya dapat tau ada GDM masa minggu 32. start tu kena buat BSP sampaila seminggu sebelum bersalin. bila dah ada GDM ni mmg nak kena control betul2la.. segala makanan & minuman manis2 tu kena tinggal dah.. 3in1 esp sebab kandungan gula dia tinggi. banyakkan minum air masak & jus buah je. nasik pun kena makan sikit. ada mommies langsung x makan nasi. saya takleh, kena makan jugak. tp makan tak bertambah la.. insyaallah kalau kita sentiasa berjaga2, everything will be fine :)

.:Mama Dhia:. said...

amal - hhmm.. mungkin punca 3 in 1 kot..sebab memang ari2 brekfes milo 3 in 1 ..insyaallah, akan cube kontrol makan makanan manis.. tq amal yer 4 d advice..

aimi ibrahim said...

dulu saya pn sangkut kencing manis..
amik bsp tapi kene ulang alik ke klinik... 4 kali sehari...waa mmg sedey time tu... terkejar kejar... tapi time tu mmg musim rambutan.. sekali makan abih sekilo..huhuhu... tapi anak ok jer.. tak besar pn.. 2.5kg je..

.:Mama Dhia:. said...

aimi - kene jugak ek??tp tadi nurse kate kene buat sendiri..mule2 jer die ajar (8.30 am)..lepas tu mesin tu bawak balik n kene cucuk sendiri..

eima said...

hopefully ok la kan ..aku pun tak dak pengalaman ... bunga penah kena ..baby die besar ... kan kan bunga kan ....

e k i n ♥ y u s r i said...

tetibe ekin jadi risau plak

.:Mama Dhia:. said...

eima - baby normal..sebab scan ari tu baby baru 2.0kg.. takut nanti air ketuban lebih jer..mudah2an sumer ok..

.:Mama Dhia:. said...

ekin - memang risau..paling risau baby besar sebab ai ni rendah jer..huhuhu..

Izan Ishak said...

alahai.. gitu rupanya kisahnya ye. izan pun takde pengalaman kena kencing manis masa preknen ni. last check-up minum air gula blm tahu lagi berapa bacaanya. ni yg buat dada ni berdebar2 nak tunggu 31 may ni...

apa2 pun izan doakan mama sihat2 sentiasa ye...

bunga_rose said...

hahahah.. ko ni eima, jgn takutkan orang.. mmg baby aku besar... 4.05kg, baby paling besar kt htar tuk minggu tu kihkih...

jgn risau k, takde pepe, kawal makan je, tapi jangan sampai tak makan nasi, cian baby..

bunga dulu, pagi just amik milo 0 (takde gula takde susu) suam dgn roti 2 keping, lunch amik nasi skit dgn sup sayur + ikan, dinner pun macam tu.. kudap2 tak berani dah amik..

tapi time dah dekat betul tu main belasah je makan sebab byk rumah terbuka, mungkin tu faktor baby tambah besar kot.. so jgn contohi, kawal pemakanan k.

eh, terpanjang lak komen hihii

..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (1) Adam demam (1) Adam Mustaqim (11) Adwa (46) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (1) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (1) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (233) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Hadiah (2) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (16) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)