..:TQ 4 Being My Followers:..

Tuesday, January 31, 2012

.:Pandainyer die:.


sejak 2 menjak dah pandai cakap ni dhia suke2 ati jer tukar perkataan yg selalu disebut..
perkataan pertame yg die tukar ialah:

nya'i kepada NENEK...
untuk makluman aku adelah keturun jawa..
so abah nak cucunyer panggil dengan name jawa jugak lah..
tak mo keturunnan jawe tu hilang...
meaning..
panggilan nya'i & ya'i..
nya'i adelah nenek & ya'i adelah atuk..
slalu leh jer dhia sebut nya'i & ya'i..

tp mase aku balik kg cuti ari tu dhia tibe2 plak tukar panggilan tu..
yang ya'i tu mmg die tak tukar..
tp nya'i plak dhia tukar..
tukar jadi NENEK..
puas aku cube betulkan tp hampe..
siap dhia leh kate "bukan la..NENEK"
malas nak "gaduh", nenek pun nenek la..
sampai la ni pun duk la panggil nenek..

2 3 ari lalu plak duk panggil abah die AYAH..
dan semalam duk panggil aku IBU..
alahaiii..pandainyer kamu wahai anak..

.:alhamdulillah, 5 bulan sudah:.


semalam genap 20 minggu..
sekarang selera makan alhamdulillah..
& keadaan badan bertambah baik..
cume sekarang makan kene kontrol..
sebab kene kontrol berat & akan rase mengah bile terlebih makan..
huh..

ari khamis ni check-up utk 5 bulan..
dah try timbang sendiri kat umah..
alhamdulillah berat tak naik sampai 2 KG..
(hopefully maintain sampai ari check-up)..
aku tak mo minum air gula..
oh..tidak..

.:Baru boleh:.


dari semalam try sign in blog..
tapi tak boleh..
ari ni baru boleh..
nasib baik..
(^_^)

Thursday, January 26, 2012

.:Kalo betul alhamdulillah:.


kecoh kat opis td..
dieorg bgtau pelarasan gaji baru dah kluar payslip..
aku pun check la..
eh..betul la..
alhamdulillah lah kalo betul dapat..
jgn ditarik balik sudah...
dengarnyer bayaran pade 31 hb ni..

.:Udang oh udang:.


mak & abah aku tak makan udang disebabkan ayah aku gaut & mak aku alergik..
adik aku pun tak makan sebab resdong..

nak dijadikan cerita abah aku ade sorang kawan yg suke mancing udang..
rajin bg kat abah..
lak tu slalu bg time kami balik kampung..
bagi anak2 makan katenyer..
besar2 tau udangnyer..

so abah tunggu kami adik beradik balik baru abah masak udang tu..
yg leh makan udang adelah aku, hubby, abang aku & kak ipar aku..
eh adik aku & isterinyer pun leh makan jugak..
pendek kate adik aku yg bongsu tu jer tak leh makan..
hehehe..rugi..rugi..


kene goreng dulu..


siap!!!
terbaik!!!




.:Hujan lebat petang semalam:.


semalam petang hujan turun sangat lebat kat putrajaya..

pic ni aku snap dari tingkap umah aku..
sepatutnyer nampak masjid putrajaya..
tp disebabkan hujan yg super lebat, langsung tak nampak ape2..

trafik light tu pun dah tak nampak..

ni plak playground kat bawah umah..
luckily tiada kejadian seumpama INI..
mintak dijauhkan...aminn..

note : disebabkan ujan lebat, astro langsung tak dapat channel..bile la nak improve agaknyer ek??


Wednesday, January 25, 2012

.:Konon nak makan sebijik:.


eksen anak dare aku..
abah aku masakkan beger mase cuti ari tu..
dhia plak berangan nak makan sebijik seorg diri...
ingat leh abis makan sebijik???

kongsi tak nak..
separuh pun tak nak..
nak makan macam abah..

punyerlah beriya-iya die menganga..
hehehe..
sudahnyer x abis pun..
die cume makan roti belah atas & separuh daging beger tu..
sayur2 sumer buang..
tu la tamak lg..

.:Buah jambu kat umah abah aku:.


org kate tak rugi berbakti pade tanah..
hasilnyer..

aku tak pasti spesis jambu ni..
tp bentuknyer cam jambu madu..
tp kaler putih2 kehijauan..
rasenyer tak manis cam jambu madu..
tp sedap..
alhamdulillah, kali ni hasilnyer amat memberansangkan..
banyak giler..

bertong2 abah aku kutip..
kene petik sumer sebab kalo tinggal tak de sape nak makan dah..
rase2 semalam ade lah dalam 10 - 15 kg..


pokoknyer rendang jer..
abah aku cantas sebab tak mo pokok tu meninggi..



peace by dhia..

Friday, January 20, 2012

.:Jam Tangan Ultraman Dhia:.


untuk makluman anak dare aku adelah fan of Ultraman..
pantang nmpk, mama..ultraman..

cite pasal jam tangan dhia..
mase tu kami gi ke PKNS Bangi sane..
nak gi makan tengahari kat cempaka rimba..

selesai makan, kami pun jalan2..
kebetulan mase tu SIL nak belanja Dhia baju angry bird..
kat kedai tu plak ade jual jam ultraman..
dhia amek dan terus suh aku pakaikan..
nak tak nak bayar la..

pakai sampai tido tu..
nak bukak tak bagi..
lantak kamu la dhia..
janji tak mengamuk..
sampai sekarang pun still lg sayang jam tu..
ari tu die lupe sekejap tp maybe die ingat balik, die carik balik jam tu..
jumpe plak (ye lah, die yg simpan)
tu yg sekarang ni, gi taska pun pakai..
balik taska pun masih nak pakai..
sampai la tido..
memang kalo leh die nak pakai 24/7..
hhmm..kalo dah minat kan???


.:ingatkan aku kene makan sorang2:.


tadi gi pasar tani..
tujuan utama nak cari tudung..
dan lagi satu tujuan nak makan char kuew tiau yg dah lame aku mengidam..
tak mo kat tempat lain, nak yg kat pasar tani jugak..
sebab aku suke cili kicap die..
makan ngan char kuew tiau tu mmg sedap..


cili jeruk & cilik kicap.. penambah rase..

sampai2 tengok gerai dah bukak..
meja pun penuh..
aku duk la numpang duduk kat 2 org kakak ni..
tibe2 ade org panggil..
rupenyer suzie (bff mase kat DCA)
kebetulan mmg lame dah tak jumpe die..
so duk la semeja ngan suzie & kawan die..
tak la aku makan berseorangan..
aku tak kesah pun makan sorang2..
tp kalo org tgk kan cam kesian jer..


order char kuew tiau & sirap limau ais..
kebetulan plak suzie tengah tunggu kawan die lg sorang..
so sempat lah aku makan sampai abis..
(^_^)

note : tudung tak dapat cari, kuew tiau dapat.. tambah lg satu yg tak de dalam list..baju jalan2 dapat selai..

.:Hari2 mau Durian:.


anak dare aku..
setiap kali balik umah..
mama..nak durian..
sib baik aku ade simpan beberapa ulas dalam fridge..
sebab tau dah..
mesti dhia akan mintak durian lg..
tp die makan seulas jer tiap ari..

dhia tak kedekut..
siap offer durian lg kat bebear blakang die tu..
peace!!

.:Hujan pagi:.


hujan kat putrajaya..
dah lame rasenyer tak hujan pagi2 macam ari ni..

nasib baik banyak payung kat umah..
so berpayung la aku masuk ke kereta..
dengan angkut bag2 & dhia sekali..
dhia sangat suke berpayung time hujan..
senyum sampai telinge bile berpayung..

aku yg seksa sebab nak kene dokong die sekali..
sib baik kete parking dekat jer..

Wednesday, January 18, 2012

.:Bile anak mengidam:.




kan hubby aku dah janji ngan dhia nak belikan durian kat pasar tani semalam kan..
tp nan hado..
hubby kate harge durian mahal sangat kat pasar..
so tak jadi la beli..
die kate ari ni (rabu) nak cari kat dengkil..

tp semalam dhia duk la sebut sebut lagi..
mama..nak durian..nak durian..
oleh kerana sian kat anak, hubby pun terus arahkan aku bersiap..kite carik durian..
kami ke bangi..
akhirnyer bertemu..
dhia yg terjage dari tido terus sebut..DURIAN!!!

pilih2 durian & bayar..
2 biji durian D24 & sebiji musang king..
RM36 tp hubby mintak kurang jd RM35 total..

sampai umah dhia terus tak sabar2 nak makan..
mama nak keja magrib..
abah tolong angkatkan baju sekejap..
kehulu hilir dhia ikut kami...
nak suh bukakkan durian..

bile durian dah bukak, dhia kate..."WAAAAAAA, time kasih abah"
terharu aku dengar..

tapi makan nyer seulas jer..
yg lain tu die duk pegang jer..
pastu letak..
bebetul cam org ngidam..
takat nak rase jer..
hai la anak..


aku pun makan 4-5 ulas "jer"
hubby plak dah kenyang so die makan seulas 2 jer..


sudahnyer aku wat kuah durian jer..
bawak ke ofis pg td..
hubby pun bawak sebekas jugak kuah durian tu..

ade lg belen beberapa ulas dalam peti sejuk..
takut dhia ngidam lg ari ni..
hehehehe..


.:8 ketul RM1:.

beli kat cafe td..
sedap makan panas2..
suke yg gelap2 skit..
rangup di luar, lembut di dalam..
hehehe..
yum..yum..

.:sampai tertido dhia main PS3:.


ni ari ahad lepas punye story..
hubby try bukak PS3 yg dah lame tersimpan..
ok lg..

dhia pun join la abah die..
bukan pandai pun...
kami panggil makan pun tak nak..

bile kami sudah makan, nmpak dhia duk tertonggeng..
rupenyer dhia.......


































































TIDO!!!!

tangan tak lepas tu..

note : bile bangun tido tu dok kelam kabut cari PS3..sampai nangis2 tu..

.:Tanda:.


malam tadi panas betul aku rase..
dalam umah pun rase berkuap..
ala2 dalam sauna gitu..
rase nak tido dalam air jer..

tup2 dalam pukul 2 pagi hujan turun dengan lebatnyer..
siap guruh berdentum-dentum lg..
sampai dhia pun terjage..sudahnyer tak cukup tido anak dare tu..
lepas mandi & pakai baju pun leh tertido lg..
sambil menonggeng plak tu..
dalam kete on d way gi taska pun dhia sempat lelapkan mate..
sib baik tak meragam..

tp tu la org kate kalo panas semacam, tandenyer hujan nak turun..
alhamdulillah, terasa sejuk skit pg ni...

note : pg ni pun cuace masih redup & mendung..i like..


Tuesday, January 17, 2012

.:Mama dah ade yg baru so yg lame jd hak milik dhia la:.


mama dah ade ini..

pink kaler lg..
tetap setia ngan canon..
Canon Power Shot A3300IS


so yg lame jd hak milik dhia..


note : bukan beli baru sesaje tp lensanyer dah rosak..kadang2 ok, kadang2 tidak..kalo tak ok gambar jd blur jer..mencik tul..lgpun beli camera murah jer..


.:tak gi cameron pun leh makan strawberi cameron:.


ayat nak sedapkan ati..

tp kalo gi cameron dapat petik sendiri lg best kan??


beli kat cold storage semalam..



.:dhia mintak durian:.


tibe2 petang semalam dhia mintak durian..
jumaat lepas gi pasar tani ngan hubby & dhia..
dhia nampk durian, die pun mintak kat abah..
boley la bah..boley la bah...
biaselah ayat merayu dhia..
tp disebabkan mase tu hujan, aku pun dah penuh tangan ngan payung & barang2..
hubby plak dukung dhia & pegang payung mmg tak leh la nak bawak durian kan..
so tak beli la durian tu..

tp petang semalam abah dah janji ngan dhia nak beli durian petang ni..
kan ade pasar tani petang ni..
so kite tunggu..
dapat tak dhia makan durian petang ni...

hehehehe..
macam dhia plak yg mengidam..
(^_^)
gambar lame..
dhia first time makan durian..

.:lesen baru ikut tarikh lahir:.


alhamdulillah dapat gak renew lesen semalam..
walaupun no. giliran yg aku dapat semalam sedikit melemahkan semangat aku untuk menunggu..

tp nasib baik ramai yg dah blah..
so banyak no. yg dipanggil tp orgnyer tak de..

setelah hampir sejam menunggu, akhirnya..

renew untuk 2 tahun = RM60 + caj = RM2 + (16/1/2014-2/8/2014) = RM15
Total = RM77


Monday, January 16, 2012

.:baru nak renew???:.


nasib baik aku terdetik ati nak tengok lesen aku semalam..
sekali tengok expired sudah..
jumaat lalu..


sat gi nak ke post ofis..
ape lg, renew la..


.:Langkah 3 ke langkah 4:.


tetap setia ngan ANMUM..
tp bertukar ke langkah 4..


.:Unwell:.


gara2 terlebih makan kacang, kesihatan sedikit terganggu..
semalam bangun pagi2 tekak dah mule perit..
sampai ke tengahari kepale plak berdenyut2..
nak makan ubat takut plak..

lepas lunch semalam tido sekejap..
bile bangun tu dah ok skit..

skrg ni tekak still perit dan dah mule bersin2..
pergilah jauh2 wahai penyakit..

Thursday, January 12, 2012

.:Sponsor:.


sejak baik dari alahan, kerajinan masak tu ade skit..
so pagi aku bawak bekal utk brekfes dari umah..
lgpun leh jimat kan??

isnin - nasi goreng
selasa - pisang goreng
rabu - sanwich ayam slice
khamis - bihun goreng
jumaat - ??

jumaat iaitu esok special skit..
special sebab...












brekfes esok disponsor!!!!
yeay!!!!

.:Baby girl vs Baby boy:.


aku pregnant baru nak masuk 18 minggu..

ade org bgtau maybe second baby aku boy..
sebab alahannyer lain skit dari ngandungkan dhia dulu..

mase dhia dulu aku sihat jer..
langsung tak de alahan..
makan pun selera jer..
paling suke makan buah kurma..
abis jer terus beli lg..

for this second pregnancy ade lain skit..
bermule dgn bleeding awal pregnant dulu..
badan mule rase lembik..
berat pun turun sampai 3 kg sebab tak lalu makan..
la ni suke makan masam2 plak..
kurma dah tak suke makan dah..

tp ade org kate kalo baby boy, ibunyer tak suke pakai make up..
comot jer..
pastu malas2 jer..
aku plak still lg pakai make up nak gi keje..
cam biase jer..

n sejak 2 menjak ni rajin masak..
(sejak dah leh bau tumisan bawang)..
bawak brekfast dari umah..
ade plak yg tegur maybe baby girl katenyer..
sebab rajin..
bg aku bukan la rajin..
tp aku dah penat & muak makan makanan org lain masak..
teringin nak makan masakan sendiri plak..
tu jer..

entah lah..
aku tak kesah sangat pasal jantina..
ape yg penting baby sihat & sempurna..
mudah-mudahan..aminnn...


Wednesday, January 11, 2012

.:Teringin nak makan ni:.



fruit tart..

aritu beli kat mines..
tp tak sedap..
sangat manis..
tak abis makan pun..

dulu order fruit tart ni kat kak ani..
tp kak ani dah pindah ofis..

mane nak carik ni???


Tuesday, January 10, 2012

.:Ikan rebus/ikan lengat goreng:.


petang semalam masak dinner..
sawi jepun masak sos tiram & ikan rebus goreng..

walaupun lauk simple jer, dhia makan banyak..
seronok tengok die makan..
nganga jer mulut bile aku suap..

hubby plak lepas main badminton, sambung lg makan..
sebab sebelum tu tak leh makan banyak ..
takut kuar balik..

aku kenal ikan lengat ni pun hubby la yg kenalkan..
beli 2 ekor tak cukup..
memang sedap..
walaupun cume ikan rebus jer..

INFO : ikan lengat tu ikan rebus yer kawan2..org belah utara panggil ikan lengat.. biasenyer ikan yg digunakan ialah ikan termenung/kembung/mambung @ same spesis dengannyer..


.:perbualan Mama & Dhia:.


malam tadi hubby gi main badminton..
so tinggallah kami 2 beranak..
sambil bace majalah Pa & Ma, sambil layan dhia..
dhia suke tengok gambar jer..
ye lah..membace lum pandai..
sekali die terpandangkan gambar SpongeBob..
pastu die tanyer aku (walau die dah tau)

dhia : mama..ape tu??(sambil tunjuk gambar spongeBob)
mama : SpongeBob square pan..
dhia : pandai... (puji)
mama : ?????



.:panasnyer rase:.


ini bukan panas perasaan yer..
tp rase panas..
sejak semalam sebenarnyer ekon kat ofis ni tak rase sejuk..
tp pg ni lg terase panas..
duk dalam ofis pun berpeluh ketiak..
org pregnant lg la rase 2 kali ganda kepanasannyer..
duk berkipas dr pg td ni..
wahai mentenen sekalian, cepat la ko betulkan ekon ni..

Monday, January 9, 2012

.:Yeay..saye dah boleh masak:.


sangat rindu nak makan masakan sendiri..
hahaha..macam sedap sangat kan..
sedap tak sedap pun, masak tu ikut citerase kite, pasti lah sedap..
hehehe...

dari last week actually dah leh masak..
bile tau dah leh masak??
bile kite bau org menumis bawang tu wangi jer..
means..dah leh masak ler tu..
cos sebelum tu, bile terbau tumisan bawang pun, bukan main busuk lg..

oleh kerana kerajinan pun dah semakin datang (wah..cam la rajin sangat kan)..
aku pun wat bekfes pg tadi..
wat nasi goreng jer..
utk hubby aku pluskan telur mate kerbau satu..

plan petang ni nak masak jugak..
oleh kerana lunch td tak makan nasi, ingat nak masak nasi la petang ni..
lauk simple cukup..
janji kenyang..
nak masak, sawi jepun masak sos tiram & ikan rebus goreng..
ok la tu kan..
ikan rebus goreng tu sedap tau makan ngan nasi panas..
kami makan 4 beranak jer plus baby dalam perut..hehe..

.:Bile dhia pandai merayu:.



jangan tak caye..
anak dare aku dah pandai merayu ok...
bile sekali dhia mintak tp permintaan nyer tak dilayan, dhia akan mintak wat kali ke-2..
jika masih tak di layan, dhia akan merayu..
cam ni dhia merayu..

contoh..

dhia : mama/abah...nak air bina(ribena).. kelass gitu (sambil tunjuk ibu jari..)
mama/abah : (wat tak tau..)
dhia : boley la..boley la.. (sambil wat tangan merayu..muke pun wat muke kesian)
mama/abah : (tak leh tahan..sian sangat bile die wat gitu..terus ke dapur watkan air ribena)

.:Pantang betul aku:.


ape la punyer manusia..
pemalas ke ape ek??
paling pantang bile masuk toilet, ade tisu dalam toilet bowl..
kok yer la ko pemalas sangat nak buang kat tong sampah kan, ko flush la sampai ilang ko punyer tisu tu..
pengotor betul..


Friday, January 6, 2012

.:Sappy..go!!:.


setiap kali kete nak gerak dhia akan kate..

sappyyyy..go!!

(raju kate kat sappy(lembu) dalam cite upin & ipin geng pengembaraan bermula)



mase mule2 dhia cakap cam tu dulu, terkejut jugak..
padahal mase tu dhia dah kurang layan cite upin & ipin..
dok layan boboiboy jer..

pengaruh tv cukup kuat kan..


.:Mak su dhia nak balik dah:.


alahai..
nak balik dah S-I-L aku tu..
esok malam nak gerak dah..
nak wat cam ner..
ade org yg lebih memerlukan die..

bile mak su dah balik mesti nanti dhia tercari2 mak su die..
mesti die gi bilik blakang (bilik yg mak su dhia duduk), dok ketuk pintu..
pastu tanye..mak su mane??
alahai sedih plak..
al maklumlah, dhia ngan mak su kan rapat..
dari dhia baby sampai umor dekat 2 tahun mak su dok skali ngan kami..

tp tak pe lah..
next time mak su leh datang lg..
ni nak kene balik..
sebab nak tolong mak ngah & future pak ngah die prepare utk wedding dieorg on mac 2012 ni..

mase mak su ade, dhia tak yah gi taska..
mak su jage dhia kat umah..
dhia leh tido lame skit..
leh dhia tumpang bermanje2..
bile mama & abah marah, leh mengadu ngan mak su..
pastu mama plak tak yah masak..
sebab time balik keje mak su dah siap masak utk dinner..
best kan?? (jahat tul mama)

nanti nak dekat2 mama deliver, mintak2 mak su dhia leh datang..
tolong jagekan dhia time mama dhia & abah dhia kat spital..
kalo tak sian mama dhia sorang2 dok kat spital..

Thursday, January 5, 2012

.:Check up 16 weeks:.


baru masuk ofis..
ramai tul org kat klinik td..
tp kalo nak bandingkan klinik presint 9 & presint 3, lg ramai kat presint 9 tu..
plus parking pun susah..

ok, cite pasal check up td..
hb turun dari 12.3 ke 11.8.. x bagus..
berat plak naik mendadak..
dari 56.5 ke 59.1 kg..
amboi mak..
ni sumer gare2 slalu makan nasi lewat..
& suke makan junk food.. mmg x bagus..

so next appoinment on 2/2/2012..
kene pantau berat ..
kalo naik mendadak jugak, kene minum air gula la nmpk gayenyer..
mintak2 tidaklah..
nak kene makan makanan sihat dengan cara yg sihat lepas ni..
no more makanan berat after 7.00 pm..

Wednesday, January 4, 2012

.:perihal cempedak goreng:.



malam tadi ke pasar tani ngan SIL..
lame aku tak memandu malam..
sib baik dekat jer..

beli makanan skit..
sayur skit...
dan lain-lain..
semase berjalan mencari benda untuk dimakan tetibe kami terbau satu bau yg sangat wangi..
cube dicam bau itu rupenyer cempedak yg digoreng..
amboi punye la harum..
bile kami tengok kat gerai tu org tu cume jual cempedak goreng sahaja..
(mungkin benda2 lain dah habis dijual kot)
dek kerana org ramai sangat kerumun jd kami pun tak la jd beli..
kami jalan2 lg keliling pasar..
mase nak balik tu kami lalu lg sekali gerai jual cempedak goreng tu..
mase tu dah tak ramai..
so kami pun berpeluang membeli..
sekali bile tanye pak cik yg jual tu cempedak goreng tu 4 bijik RM2!!!!
jadinyer seulas cempedak goreng comel lote tu beharge 50 sen..
amboi..kaye la pak cik tu..
mule2 kami mintak RM2 jer tp bile pak cik tu kate 4 bijik RM2 jd kami tambah la lg singgit..
tp baik jugak ati pak cik tu ditambahnyer lg seulas cempedak goreng tu..
dapat la 7 ulas cempedak goreng..
(mungkin die pun merasakan cempedak goreng seulas 50 sen pun mahal)

gambar cempedak goreng yg digoreng sendiri

note : baik beli sebijik cempedak..makan pun puas.. ish2..

.:Sembelit ketika hamil:.


Sukar membuang air besar sering dialami oleh ibu yang hamil. Perubahan hormon dan juga perubahan pola hidup merupakan faktor terjadinya sembelit. Pada peringkat awal, sembelit hanya membuatkan rasa tidak selesa ketika membuang air besar dan kemungkinan sakit perut atau kembung. Namun, jika ia berpanjangan dan tidak diatasi, ia mampu mengganggu metabolism badan dan mengganggu system-sistem lain dalam badan.

Jenis dan Punca

Peningkatan hormon tertentu ketika hamil

Akibatnya:-

  1. Sistem saraf pembuangan akan menjadi lemah
  2. Kelemahan pada otot-otot saluran pencernaan

- Makanan akan menjadi lebih lama di dalam perut sehingga ibu hamil sukar membuang air besar

- Peningkatan pengambilan zat besi yang sangat diperlukan oleh ibu hamil biasanya merupakan makanan pelengkap (supplement)

- Berat badan ibu dan janin tidak seimbang. Hal ini menyebabkan perut dan rahim terhimpit dan menyukarkan pergerakan zat-zat makanan dalam badan

- Gerakan fizikal terbatas. Kemungkinan disebabkan kurangnya aktiviti gerakan semasa hamil

Apa yang perlu anda ketahui?

Jika anda tahu, sembelit mampu menyebabkan buasir. Ketika anda hamil, sembelit akan menyusahkan anda. Jika anda membiarkan sembelit berterusan tanpa apa-apa tindakan, ibu hamil lebih mudah mendapat buasir. Sebagai contoh, anda kurang membuang air besar melebihi 3 hari, najis kering, dan sukar dikeluarkan bahkan kadangkala perlu meneran dengan kuat untuk membuang air besar. Hal ini akan menyebabkan otot-otot pada pembuluh darah di dalam lubang dubur akan melemah. Oleh sebab itu, ibu hamil mudah mendapat buasir.

Cara mengatasi

  1. Amalkan pengambilan nutrien yang seimbang dan jumlah yang mencukupi dalam pemakanan harian.
  2. Amalkan pengambilan makanan berserat dan secair setiap hari.
  3. Biasakan meminum air kosong satu gelas selepas bangun pagi atau 1½ hingga 2 liter sehari semalam
  4. Amalkan senaman atau gerakan fizikal setiap hari

Sekiranya sembelit menyerang…

  1. Banyakkan mengambil makanan berserat.
    • Sayur-sayuran dan buah-buahan segar atau kering, contoh bijirin, kekacang atau betik
  2. Banyakkan minum air atau jus buah-buahan
    • Air dan jus buah-buahan sangat penting bagi pergerakan sisa buangan dalam salurannya.
  3. Dapatkan nasihat doktor
    • Jika sembelit masih tidak berkurang, dapatkan nasihat doktor, kemungkinan anda perlukan supplement.

Maka, berusahalah untuk mengelakkan daripada terkena sembelit ketika hamil. Amalkan cara pemakanan yang sihat beserta pengambilan makanan pelengkap yang dibekalkan oleh doktor. Pemakanan yang seimbang ini juga amat penting bagi perkembangan bayi dalam rahim sekaligus mengelakkan penyakit kepada ibu hamil itu sendiri. Wallahua’lam.

Note: memang derita bile sembelit ni...

Tuesday, January 3, 2012

.:Panas giler:.


korang perasan tak??
2 3 ari ni putrajaya tersangat lah panasnyer..
dah tibe musim panas ke ek??
duk kat umah siang malam berpeluh..
bile keluar plak, matahari panas tak de kesian..
menggila panasnyer..
sampai sakit2 kepale..

aku perasan angin langsung tak de..
maklumlah umah aku kan atas sekali..
kalo angin bertiup maka sejuk lah umah aku..
sejak musim panas menjelma ni angin langsung tak de..
tu yg membahang jer panasnyer..

.:Tukar Uniform:.


last week, aku ingat bermula tahun baru ni nak mula pakai uniform (baju preggy) ke ofis..
tp malam td bile try baju preggy tibe2 rase MALU plak..
last2 cari balik baju kurung (tu jer yg muat)..
hehehe..


..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (14) Adli Mubasyir (1) Adwa (50) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (2) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (4) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Pertandingan Azan ALAMRIA (2) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)