..:TQ 4 Being My Followers:..

Friday, September 12, 2014

.:Rezeki Jumaat:.





Tadi mintak tolong someone belikan teh tarik..
Teringin nak minum since minggu lepas..
Sekali die belikan ngan kuih lagi..

Nak dikatekan rezeki, die tak mo terima duit aku plak..
Alhamdulillah, rezeki..syukur..

Mudah-mudahan murah rezeki die tu..
(^_^)


Wednesday, September 10, 2014

.:Tak boleh tinggalkan kafein:.


Penah cube untuk tinggalkan kafein (coffee)..
Tapi aku tak berdaye..
Hehehe..

Aku minum indocafe..
Aku rase less kafein than nescafe (ke same??)
Kalo dulu aku suke buat coffee + susu pekat manis + creamer..
Pastu insaf..
Aku try coffee + white sugar
sekarang aku minum coffee + brown sugar..
better kan??



Tuesday, September 9, 2014

.:Adwa : Elergik:





Ari ahad tu aku masak sayur campur, aku tambah udang yg kecik2 tu..
Adwa makan tak la banyak sangat..
Petang tu kami gi alamanda..
balik dr alamanda mandikan adwa..
Pastu ade kesan merah kat dua-dua peha die..
aku ingat sebab aku dukung die, tu yg ade kesan tu..
pastu semalam bangun tido pipi adwa merah, aku ingat sebab die tido himpit pipi die..
pastu kat belakang badan ade merah2 skit..
aku ingat rashes jer..

Sampai la malam tadi, adwa makan cekelet, pastu kene baju & seluar die..
Aku bukakkan baju, sekali tengok badan adwa cam kat dlm gambar di atas..
Hubby kate macam kayap ular..
huh.. terus berdesup kami ke klinik..
Alhamdulillah, dokter kate elergik..
Syukur..
Gara-gara makan udang..
First time ni, baru tau adwa elergik udang..
mungkin udang tu udang lame..

Macam hubby jugak yg elergik udang (udang lama)..
Kalo hubby plak die gatal satu badan..

Dapat ubat gatal & calamine lotion jer..

Pg tadi bangun, cek badan adwa, rashes tu dah tak de dah..
Alhamdulillah..

Monday, September 8, 2014

.:Hasil kerja tangan anak2:.

By Dhia



By Adwa



Berseni sungguh kamu yer anak-anak..



Friday, September 5, 2014

.:Rindu Abah:.


Balik umah petang semalam, bukak pintu jer terus adwa panggil "Abah..abah"
Sebab selalu time kami balik abah dah ade kat umah..

Malam tadi plak time nak tido Dhia nangis..
Aku tanye kenape??
Die kate "Dhia rindu Abah"
Alahai anak...

Bersabarlah yer..
esok abah balik..


Thursday, September 4, 2014

.:Hanya kami bertiga:.

Kami hanya bertiga hingga sabtu..
Hubby gi course..

Anak2, be nice to mama please..
Adik & kakak please jgn buat mama naik hangin yer..

Malam tadi dah meletop dah aku, marahkan si dhia..
Die terpecahkan balang kace aku yg aku letak atas meja..
nasib baik adwa ngan aku kat dapur, temankan mama sidai kain..

Dengan bunyi kaca pecah terus aku lari ke depan..
Dhia dah siap2 nyorok dah..
Sebab tau salah die kan??
Aku tanye die buat ape, terus die nangis..
Mane tak nangis mama tanye guna suare petir!!!
Sampai sekarang tekak masih sakit dok jeritkan Dhia malam tadi..

Tapi walaupun begitu, aku berjaya untuk tidak merotan Dhia..
 Kalo ikutkan ati memang aku rotan jer..
Tapi tak mo sebab takut terbiase..
Selalu pun gune rotan tu untuk gertak jer..
Jarang plak merotan anak2..

Last2 Dhia mintak maaf, kate lain kali tak buat lagi..

Ya Allah, berikanlah kami kesabaran dalam mendidik anak-anak kami..


Tuesday, September 2, 2014

.:Wajah mereka seiras:.



 Balik kampung minggu lepas..
abah aku kluarkan gambar2 lame..
belek2, aku perasan gambar ni..
yg dlm bulatan tu gambar adik bongsu aku waktu usia lebih kurang adwa sekarang..
Seiras macam adwa..
Hehe...



Wednesday, August 27, 2014

.:Mengidam:.


Cempedak goreng..
dapnyer..

Thursday, August 21, 2014

.:Adwa : Berdarah hidung:.


Cikgu adwa bgtau yg hidung adwa berdarah kul 9 td..
tapi aku baru perasan wassapp die kul 11..

Alahai anak...
Terus call cikgu die..
nasib baik darah dah berhenti..
Alhamdulillah..

Kerap plak hidung adwa berdarah sekarang..
banyak plak tu..
minggu lepas pun berdarah jugak..
laju turun darah die..
mase aku bersihkan hidung die..
terkorek lebih skit..
darah laju turun..
fuh..cemas gak la..



Tuesday, August 19, 2014

.:Puding kastad jagung:.


 First trial buat puding ni..
Tengok resepi kak filla..

 Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung custard
3 cawan air
1 cawan gula
1 tin susu cair (400 ml)
1 tin sweet corn (creamy)

Cara masak :
-Bancuh tepung custard dengan air, kacau hingga larut
- Kemudian masak atas api yg perlahan
-Kemudian masukkan gula, susu cair dan sweet corn
- Sentiase kacau supaya tak berketul sehingga likat
- Bila dah likat, masukkan dalam bekas dan biarkan sejuk..
- Bile dah sejuk, masukkan dalam peti ais supaya sedap dimakan

(^_^)


Note : Even cume pakai secawan gula tp still manis..mungkin boleh gantikan susu cair tu dengan santan..

Thursday, August 14, 2014

.:Air tangan:.


Semalam hubby baik ati..
Nak buatkan makanan utk aku buke puase ..
Alhamdulillah..


Mi bandung..
Sedap..
TQ abang..
Lain kali masakkan lagi yer..

Wednesday, August 13, 2014

.:Bile anak2 dah pandai tunjuk sayang:.


si kecik ni baru-baru pandai cakap sayang..
bile dah cakap sayang tu bukan cakap sajer..
sambil peluk kite plak tu..
peluk kat leher sambil laga-laga pipi..
sweet sangat..
kadang2 tibe2 mood die baik, asik la sayaaaaang..sayaaaang..

 si kakak ni sensitif, bile kene marah diam jer..
tau2 menitik air mata..
tapi die pandai tunjukkan rase terima kasih & sayang..

aritu aku gi kedai..
belikan something untuk die..
terus die kate "terima kasih mama..sayang mama" sambil peluk aku..
touching sangat rasenyer..

dah besar2 dah anak aku..
semoga mereka membesar dengan sihat dan jadi anak yg soleh dan solehah..
Aminn..


..:..Labels..:..

Adwa (38) Adwa dah setahun (1) adwa punye (3) Adwa tak sihat (9) air tangan suami (2) alamanda (3) anak2 (23) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Besday Adwa (2) besday aku (4) Besday Dhia (3) best fren (11) bf (12) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (15) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cameron Highlands (1) cedera (2) Check up (13) Check up Adwa (3) contest (10) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (1) Cyberjaya (2) Dentist (1) dhia (224) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (1) Family (14) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) Give Away (1) Hadiah (2) herbaline (2) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) kelahiran Dhia (1) Kerja (2) Kerjaya (2) kesihatan (27) Klinik (4) Lagu Best (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (10) macam2 hal (2) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (2) makan-makan (132) makan-makan kat ofis (2) Mama punye (1) masak-masak (69) MASALAH (1) Menang (2) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (5) nuffnang (6) ofis (16) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (45) Preparation (4) produk (11) Promosi (3) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (3) Raya 2013 (2) resepi (5) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rumah (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (1) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) suami saye (27) suke-suki (27) TAFIST (1) tag (3) taska (13) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)