..:TQ 4 Being My Followers:..

Thursday, February 26, 2015

.:Anak bujang aku:.



Dah 2 tahun 8 bulan usianya..
Banyak dah butir katenyer yg dah difahami..
walaupun kadang2 pakse die ulang ape yg die cakap sebab tak faham..
Hehe..

Tapi ayat yg paling menyentuh hati aku kan, bile die peluk dan kite tak peluk die balik (tepuk belakang)..
Tau ape anak bujang aku ni cakap??

Die akan cakap "tak sayang pun.."
dengan nada yg paling sedih..
Alahai anak.. 


Kalo ayat nak mintak susu pulak..
Die akan kate gini.. "Mama, nak susu tak?"
Mule2 dengar cam konfius plak..
Nape plak tanye, mama nak susu tak??
Rupenyer maksud die tu "Mama, nak susu boleh tak??"
Kelakar jer..
Ayat tonggang terbalik..


Lagi satu , anak bujang aku ni cukup pemalu..
Bile masuk lif, die happy sangat sampai melompat2, kadang2 nyanyi..
Tapi bile ade org lain masuk, die akan senyap dan pandang bawah jer..
Lagi2 kalo org tu tegur, jangan harap ko nak tengok muke die..



Minggu lepas kan aku balik kampung..
Sekali tu Mak tok die mandikan die..
Dalam bilik air tu die pandang bawah jer sampai sudah mandi...
Hahaha..ngan mak tok pun kamu malu ker??

Jangan kate mak tok, ngan adik lelaki aku pun same..
Pagi tadi nak pakaikan die baju, adik aku duk kat sofa sebelah die..
Die sampai tak nak bukak tuala tu sebab malu ngan adik aku..
Parah sunggoh la kamu nak..

Kawan baik & kawan gaduh kakak die..





ADWA MUHAIMIN BIN MAZLANIZAM..


Semoga membesar jadi anak yang soleh yer..
Anak yg boleh mendoakan mama & abah nanti..
Anak yg buat mama & abah bangga..

Jangan besar cepat-cepat sangat yer sayang..

.:BSP Test, review BSP kali ke- 3 & check up:.


24/2/2015 - Ujian BSP

Disebabkan ade satu bacaan yg tinggi mase ujian BSP tu, aku diminta untuk ulang buat ujian BSP..
Oleh kerana aku balik kampung sampai isnin, make ari selasa lah aku buat ujian tu..

Dan syukur pada Allah bacaan adelah cantik..
walau ade satu bacaan sedikit rendah, tapi still ok..

8.00 am : 4.4
11.00 am : 3.4 
3.00 pm : 4.1
8.30 pm : 4.6

Bacaan jam 11.00 am tu agak rendah sampai badan aku dah nak gigil gara2 makan sikit sangat..
NUrse kate kalo bawah 3 dah kira hypo (kurang gula dalam darah)
Susah jugak yer..
Makan sikit tak boleh, makan banyak lagilah tak boleh..


Makenyer makan berpada2..

25/2/2015 - Review BSP & Check-up

Direview oleh nurse sahaja..
Lagipun turn aku jumpe nurse dah pukul 1..
Doktor pun dak keluar kot..

Review BSP sekali ngan check-up adik baby jugak..
bagus jugak yer sebab 2 minggu sekali adik baby kene check..

Urin Alb/sugar : Neg/Blue
Hb : 11.6
Weight : 69.4 kg
BP : 111/69
Nadi : 88
Edema : -/-
Tinggi rahim : 25 cm
Jantung : 150 bpm

Result semua ok..
Alhamdulillah...

Oleh kerana ujian BSP kali ni keputusan ok, maka aku diberi rehat seminggu..
Rehat la sangat kan...
Ulang ujian BSP pada 11/3/2015..
(^_^)

.:Suke tengok cerita hantu:.


Dari dulu memang suke tengok cerita hantu..
tapi yg peliknye, bile time hantu keluar mesti aku pandang belah lain (tak nak tengok hantu)..

Paling tak suke bile hantu keluar secara mengejut...
Puas kene sumpah seranah hantu tu..
Hehehe..
Tapi kalo hantu cantik, aku tengok la jugak hantu tu..
(^_^)


Monday, February 16, 2015

.:Review BSP & check up - 24 weeks:.


Nak kate review tak review sangat la..
Sebab tak jumpe dokter pun..

Disebabkan ade satu bacaan BSP test yg spoil, minggu depan ari Selasa terpakse repeat BSP..
Dan Rabu datang lagi untuk review BSP..



Huh..
Ginilah dugaan org ade GDM ni..
Kadang-kadang tinggi & kadang2 normal..

Terus rase nak cepat-cepat bersalin..
Penat wei ulang-alik gi klinik..
Sib baik hubby rajin nak tolong hantar gi klinik..
Terubat la sikit kepenatan tu..

Resul Check-up ari ni..

Urin Alb/sugar : Neg/Blue
Hb : x ambik
Weight : 69 kg
BP : 104/59
Nadi : 86
Edema : -/-
Tinggi rahim : 24 cm
Jantung : 150 bpm

Nurse kate BP aku rendah skit..
Tp still ok kate die..

Nak dengar bunyi jantung adik baby punye la susah..
sampai 2 nurse yg buat..
Aktif sangat die..
Menendang2 mase nurse nak dengar jantung die..
Hehe..

Dan disebabkan aku GDM, jadi start esok dah kene mula kire pergerakan baby..
Nurse siap bagi contoh lagi..
Bagus tul nurse ni


Malam ni balik Kedah..
Balik raye.. (^_^)
Nampak gayenyer tak leh la makan dengan enjoynyer sebab balik cuti kene buat BSP..
Huhuhu..


Friday, February 13, 2015

.:Result BSP ari ni:.


Belum habis buat lagi BSP utk ari ni..
Kene test lg sekali malam ini..

Tapi result petang ni (3.00 pm) adelah sangat2 mengecewakan..
Maunyer tak kecewa..
Result pagi & tengahari adelah sangat cantik..
Tapi bile petang..hancur lebur.. Pakai ink merah lagi..
huaaaaaaa...


Salah sape???
Salahkan diri sendiri sebab makan tak beringat..

Tak pe..ade satu peluang lagi...
Tengok result kul 8.30 malam ni plak..

Tapi result ok atau tak ok, mesti kene buat sampai bersalin kan??
So bersabarlah duhai hati..
(Ayat nak sedapkan ati sendiri)

Wednesday, February 11, 2015

.:Stevia:.



Aku kan ade GDM..
So kalo boleh aku nak elakkan gula ringkas..

Pakar pemakanan kate kalo pemanis stevia ni boleh minum..
Aku pun carikkan la..
Tengok kat online org jual mahal2..
RM 60 ade..RM70 pun ade..
Ke memang mahal ek??
Nasib jumpe yg murah..
RM10 jer..
Tp die jenis serbuk..

Aku ingatkan rase cam gula putih atau gula perang..
Rupenyer lain benar rasenyer..
Kate pemanis semulajadi kan??
Memang semulajadi la rase die..

Manis die rase kat hujung2 jer..
Tapi mmg pelik lah sebab aku tak biase..

Tapi memang x kene ngan selera aku..
HHmm..

So sekarang aku menghadkan gula ringkas aku..
Cume sesudu kecil gula sahaja dan sekali dalam sehari..
Aku tak leh berpisah dengan indocafe..
Ketagih wei..



Monday, February 9, 2015

.:Klinik Gigi Lisa Alis, Bangi:.


Lame dah Dhia ajak gi g klinik gigi..
Tapi die tak la kate klinik..Dhia kate hospital..
Nak suh dokter tengok gigi die..

Gigi Dhia memang ade rosak skit..
Gare2 suke sangat makan gule2..

Sabtu lepas baru berkesempatan bawak Dhia..
Bawak ke Klinik Pergigian Lisa Alis, Bangi..


tak sabar nak jumpe dentist


Org tak ramai dan Alhamdulillah tak lame menunggu..
Dan syukur sangat dentist pandai pujuk Dhia..

Mule2 ingat nak suh dentist buang karies gigi jer..
Rupenyer gigi Dhia dah berlubang pun..
Atas bawak plak berlubang tu..



Tapi utk permulaan, dentist buat belah bawah dulu..
Ade satu lubang besar & satu lubang kecik..
Dhia tak nangis pun tapi aku tengok die menahan ngilu sampai terangkat2 kaki die..

Dentist pun pujuk Dhia "Dhia, dokter nak buang ulat kat gigi Dhia ni.. banyak.. ade atok ulat, nenek ulat, ayah ulat, mak ulat..sekejap yer.." lubang besar..
Pastu lubang yg kedua (kecik skit) dentist cakap " ha.. yg ni sikit jer ulat die..ade kakak ulat jer.."
Hehehe..aku sengih jer dengar dentist tu pujuk Dhia..
Siap bagitau nak bg hadiah.. (padahal semua budak2 yg datang dapat hadiah tu)..
Hadiah ubat gigi..tp tu cukup menggembirakan budak sebesar Dhia..
(^_^)


Dah selesai tu, Dhia siap cakap "lain kali kite datang lagi yer mama"
Good girl.. Dhia dah tak takut dentist lagi..
Dulu mase bawak Dhia gi klinik gigi, siap x mo masuk bilik lagi..
Lagi2 bile nmpk dentist tu pakai penutup mulut..
melalak-lalak..

Ok lain kali datang, tampal gigi belah atas plak..


Thursday, January 29, 2015

.:Bile Adwa mintak tudung:.


Alahai bujang aku sorang ni..
Nak pakai tudung plak..

puncanye dari Dhia..
Kan Dhia gi sekolah pakai tudung..
Mase nak pakaikan anak tudung, Adwa pun sibukk..
"nak dung" means nak tudung..
Bile kate tak boleh, dah mule nak nangis..

Aku fobia sekarang bile Adwa nangis..
Sebab takut hidung die berdarah..
Teringat kopiah die..
Aku amek dan kate gini kat die "Adwa lelaki mane boleh pakai tudng..lelaki pakai kopiah"
terus aku sarungkan kat kepale die..
Terus die senyum..

Naya oi kalo die x mo..
tak leh bayang Adwa gi taska pakai tudung..
Jangan buat malu mama yer..


Wednesday, January 28, 2015

.:Masak-masak:.


ikan bawak masak kicap & sawi jepun masak kicap..

 mee bandung

 ikan siakap goreng, ikan siakap kari & sayur toge+chicken ball+tauhu

 kari ayam, ayam goreng & sawi jepun masak sos tiram

ayam masak ungkep..

hubby yg masak..
aku tukang makan jer..
rase??
eh..mestilah sedap..
(^_^)

Tuesday, January 27, 2015

.:Check-up 21 weeks:.


Alhamdulilah..selesai satu lagi sesi check-up..
Result ari ni..

Urin Alb/sugar : Neg/Blue
Hb : 11.6
Weight : 68 kg
BP : 118/69
Nadi : 84
Edema : -/-
Tinggi rahim : 22 cm
Jantung : 154 bpm

Oeh kerana hb turun (11.7), nurse bg pil iron untuk aku..
Aku kalo boleh tak mo amek iron sebab aku leh jd sembelit kalo makan pil tu..
tapi org dah bagi , kite makan jer la..
Tengok hb camane lepas ni..
Kalo dah ok, bentila makan kan??

Punyelah susah nurse nak cari bunyi jantung baby 
sebab nurse kate patutnye baby still ade kat area ari-ari..
Punyelah dipusing2 kat situ.. tak dapat jugak dengar..
Sekali nurse cube naikkan skit , rupenye baby dah naik kat perut dah..
Hehe.. aktif betul adik baby ni..

Nurse bagi tarikh utk buat BSP..iaitu 2 minggu dari sekarang (10/2/2015)..
(bile dah sangkut GDM, memang sampai bersalinlah ko kene amek BSP)..
dan datang balik 11/2/2015 untuk review result BSP..

Selesai jumpe nurse, gi jumpe dokter plak utk review result BSP on 20/1//2015..
Oleh kerana resultnye cantik, dokter baik ati suh datang 3 minggu lagi..
Bermakne aku kene buat BSP on 13/2/2015 & review on 16/2/2015..
Sebenarnye dokter kesian sebab masih awal lagi..lagipun result BSP aku ok..
Die kate lagi, 28 weeks nanti baru buat 2 minggu sekali..

Terima kasih sangat la dokter..
Syukur..
Tapi BSP kali ni kene buat sekali dengan ujian HBA1C..


Abis jumpe dokter kene jumpe pakar dietetik plak..
Dengar plak advice die..
Then die kate nanti die call utk set date jumpe die lagi nanti..
la..ingat jumpe sekali jer..rupenyer kene jumpe die lagi ker??
Kene datang tarikh yg lain dengan BSP & review BSP plak tu..
Huh..dugaan sungguh..
Sabar la yer yana..


Ubat 



Friday, January 23, 2015

.:Hidung Adwa berdarah:.



Minggu ni saje dah 4 kali hidung Adwa berdarah..
Yg 2 kali sebab die menangis..
Pagi tadi tak nangis pun berdarah..
Pastu tadi dapat sms dari cikgu taska Adwa..
Katenye hidung Adwa berdarah..

Sebelum ni pun kerap gak berdarah..
Tp dah agak lame die tak kene..
Bile bawak jumpe dokter, kate dokter hidung Adwa sensitif..
So tak de ubat pun nak dibagi..
Monitor jer la..

Minggu ni makin kerap plak jadi..
Risau la jugak..
Bukan sikit2 darah yg keluar, banyak jugak..

hhmm..


.:Beger mayonis:.


Oleh sebab nak bg anak2 makan makenyer aku order beger tanpa sayur & sos cili..
cume mayonis..


Aku tanye harge..
aku dengar die kate 2 ringgit..
ok la aku bayar..
pastu budak tu tanye balik kat aku..
"Akak dengar berape?"
Aku cakap la 2 ringgit..
Sekali die cakap "3 ringgit kak"
Mak ai..terkejut aku..
Beger tak de sayur & sos cume daging roti dan mayonis jer 3 ringgit..
Melampaunyer..

Pasni jangan harap aku beli kat ko lagi..
huh..
Dan Semoa ko cepat kaye yer dik!!


..:..Labels..:..

3rd pregnancy (12) Adwa (44) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Besday Adwa (3) besday aku (5) Besday Dhia (3) best fren (11) bf (12) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (15) BSP (1) BSP review (3) BSP Test (2) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cameron Highlands (1) cedera (2) Check up (16) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (226) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (1) Family (14) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Give Away (1) Hadiah (2) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) kelahiran Dhia (1) Kerja (2) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Lagu Best (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (12) macam2 Dhia (1) macam2 hal (2) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (2) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (1) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (16) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (45) Preparation (4) produk (12) Promosi (3) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rumah (2) sekolah (1) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (1) TAFIST (2) tag (3) taska (14) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)