..:TQ 4 Being My Followers:..

Tuesday, April 26, 2016

.:Taska tutup:.


Taska tutup start ari ni sampai Jumaat (26/4/2016 - 29/4/2016)
Due to HFMD (Jangkitan kaki tangan dan mulut)

Mama nak cuti sayang plak cuti..
nak tak nak terpakse la bawak adam dan adwa ke ofis..
Nasib baik jugak bos baru belum masuk..
Tangguh sampai 9/5/2016..

Friday, April 15, 2016

.:Bf Journey:.


Syukur alhamdulillah..
Adam dah 10 bulan 10 hari ari ni..

Masih menyusu badan dan dah campur fm..
Mintak maaf yer adam..
Sebab x dapat fully bf kan adam..
Masih lg punca yg sama dengan abang & kakak die..
nipple crack.. 
lg menyakitkan dan x elok untuk direct bf adam sebab crack tu berdarah & sedikit nanah..

x kesampaian jugak nak fully bf kan adam setahun..
tapi alhamdulillah, masih dpt susukan die selang2 ari..
bile luke baik terus df adam..




bersilang kaki die..
 

Wednesday, April 13, 2016

.:Penafian saman polis.. Saman pun boleh nafi2?:.




Baru kene saman PPj, tetiba aritu abah aku call kate aku dapat surat sama Polis..
adoi la..
Pastu cakap kat hubby, terus hubby check online..
Memang sah ade satu saman..
Bertarikh 17/3/2016 jam 12.00 tengahari kat pekan semenyih, kajang..

Cam pelik jer..
aku keje kot time tu, bile plak aku keluar gi sane??

Hubby kate nanti kite gi balai polis untuk dapatkan kepastian..
So sabtu lepas terus kami ke balai polis putrajaya..
Pastu terus bgtau yg itu bukan kereta aku sebab aku keje time tu..
Polis tu suh aku buat report salah guna no. kenderaan dan buat surat nafi saman..
hantar ke bukit aman terus..
Aduhai..tak kan sampai ke bukit aman kot..
Polis tu kate boleh pos..nasib baik....
Nasib baik tak ramai orang mase nak buat report..
Selesai buat repot dan print terus mintak alamat untuk nak pos surat  tu..

Ni aku baru settle faks kan ke pejabat ketua trafik pasukan tu..
Mudah-mudahan settle la..
Kalo tak kene bayar RM150 tu..
dah la bukan aku yg buat salah, tetibe kene bayar plak kan??

 ni surat nafi saman aku..


Nama penuh
Alamat .....
.........................
.........................
.........................                                                                                                      13 April 2016

_____________________________________________________________________________________

Ketua Trafik Pasukan
Ibu Pejabat Polis
Bukit Aman
50560 KUALA LUMPUR


Tuan,

NOTIS SAMAN ....................................

Dengan hormatnya saya merujuk kepada notis saman No. Rujukan : ....................... di atas kesalahan abai isyarat lalulintas bagi kereta bernombor pendaftaran .................. di Pekan Semenyih pada 17 Mac 2016 jam 12.00 tengahari.

2.         Sehubungan dengan itu saya ingin membuat penafian bahawa kenderaan yang dirujuk dengan aduan kesalahan tersebut adalah bukan kenderaan milik saya.  Ini kerana pada tarikh dan masa saman dikeluarkan saya masih berada dalam waktu bekerja. Saya bekerja di Putrajaya. 

3.         Untuk makluman tuan juga, saya tidak pernah memandu keluar dari kawasan Putrajaya pada tarikh tersebut dan ingin mengesahkan bahawa kenderaan milik saya tidak terlibat dengan aduan kesalahan di dalam notis saman tersebut.  Disini saya ingin memohon jasa baik pihak tuan untuk membuat siasatan lanjut berkenaan perkara ini seterusnya menarik balik saman ini.

4.         Bersama-sama ini disertakan salinan geran kenderaan, salinan saman, salinan repot polis dan salinan punch kad sebagai bukti yang saya berada di pejabat untuk tindakan pihak tuan selanjutnya.

Yang benar,



……………………
(Nama                        )
(No. I/C                     )

Monday, April 4, 2016

.:Sesemut aka kebas:.


Kisah Adwa yg pertama kali kene sesemut..
Bahagian kaki..
Die tido dalam kete, maybe kaki terhimpit..
Dah sampai umah, suh die turun dari kete..
Die turun sambil terjengket2 kaki berjalan..
Pastu nangis pulak..

Aku : Nape Adwa nangis?
Adwa : Kaki Adwa ade semut..
Aku pun tengok kaki Adwa ingat die kene gigit semut..
Aku : Mane ade..
Adwa : Kat dalam kaki..(sambil nangis)
Aku dah terbarai gelak dah..
Tapi sebab nak suh die benti nangis dan kebetulan plak mmg kat keliling kaki die ade semut kecil2..
Aku : Tu tengok..semut dah keluar dah..tu la, Adwa banyak sangat makan gule2..
LAin kali jangan makan gule2 banyak2 yer..
Adwa angguk kepale je..
Adwa pun berhenti nangis sambil pijak2 semut kecik tu..
Sorry yer semut..

Itulah kisahnyer seorang budak yang pertama kali kene sesemut..

(^_^)


Thursday, March 31, 2016

.:Sakitnye:.


Ahad lepas aku kene..
Pertama kali aku alami..
sampai x leh bangun..
terpakse mintak tolong hubby untuk bangun..
Rase sakit macam lepas czer operation Adwa dan Adam dulu..

Dah ler ade family day MOF kat MAEPS..
Lagi plak dah janji ngan anak2..
Terpakse jugak la pegi..
Sapu ubat bg sejuk tempat yg sakit tu..
Lega skit..
Sampai tengahari sakit tu datang balik..
Nangis2 aku..
Balik dari family day terus g klinik..

Dr. tanye ape punca..
Aku ingatkan kesan dari suntikan epidural..
Dr. kate ade kemungkinan jugak..
Tak mungkin tibe2 sakit kate die..

Dapat la MC satu ari untuk ari isnin..
Sampai Selasa masih sakit lagi..
Lagi2 time nak bangun tido..
Adoi la..
Bile Allah tarik skit je nikmat..
Terase pedihnye..
 Nak bangun sakit..
nak angkat anak sakit..
nak susukan anak sakit..
nak makan sakit..
nak solat sakit..
Nak tarik napas pun sakit
serba tak kena..
 
Malam ari selasa tu aku baru teringat yg aku ade tergelincir petang sabtu.. 
Mungkin ade urat yg yg terseliuh..

Nak ngurut tp lum jumpe tukang urut..
Sampai ke ari ini jalan dah macam org pregnan bak kate kawan2 aku..
Tapi Alhamdulillah tak seteruk sebelum ni..


.:Selamat Hari Lahir Dhia:.


Alhamdulillah..
7 tahun umurnya tahun ni..
30/3/2009 - 30/3/2016..
Begitu pantas masa berlalu...


Semoga terus diberikan kesihatan yang baik..
Semoga berjaya di dunia dan akhirat..
Mama berharap agar Dhia menjadi anak yang solehah yang boleh mendoakan mama dan abah..

Aminn..

Abah wat surpise untuk Dhia semalam..
Mama plan nak belikan Dhia kek ari Sabtu nanti..
Tetibe semalam hubby bawak balik kek besday Dhia..


Sayang anak2 mama..
Dhia..
Adwa..
Adam..
 

 ni plak surprise untuk mama..
lame tak makan sate..
plan nak makan ahad lepas..
tapi keadaan x mengizinkan..
tq hubby..
(^_^)


Thursday, March 17, 2016

.:Saman pertamaku:.


Semalam pegi Hero Market..
Nak cepat punye pasal aku parking tepi jalan..
Selesai beli barang sekali tengok dapat surat cinta dari PPj..
Salah sendiri..

So pagi tadi selesai bayar..
Malas nak tangguh2..
Dari 100 dapat kurang jadi 50..
boleh mintak kurang lagi tp kene isi borang dan tunggu dlm mase 14 ari..
Jumlah yg kene bayar pun x konfem berape..
So bayar je lah 50..


Jenuh mencari kaunter bayaran PPj..
Rupenyer bebetul sebelah Maybank..
Ceh..

-Saman pertama sejak dapat lesen-

Wednesday, March 9, 2016

.:Tenang:.


Tenang jer ati bile tengok anak tido..




Tapi kalo nangis..
haish..
 

Tuesday, February 2, 2016

.:My Third BF Journey:.


Alhamdulillah, sampai ke ari ini adam masih lg belum merasa susu formula..
Aku akui yg susu aku x la banyak macam org lain..
Boleh buat stok sampai penuh peti ais..
aku jeles gak..
Tapi aku bersyukur yang susu aku cukup untuk adam..


Lagi 4 hari adam nak genap 8 bulan..
Aku cume bekalkan 2 botol ebm dengan 4 oz setiap botol..
Alhamdulillah juga adam dapat taska kat ofis aku..
Tengahari aku akan amek adam untuk aku susukan..
Adam jugak sah start makan dari umur 6 bulan..
Jadi adam tidak cume bergantung pada susu ibu..

Mudah-mudahan tercapailah impian aku untuk susukan adam lebih lame dari kakak & abang die..

Dhia dulu mase 8 bulan aku dah campur susu formula disebabkan nipple crack yang teruk dan tak tertahan.. 
Tapi aku still susukan on & off sampai umur Dhia 11 bulan..
lepas tu terus stop..

Adwa plak aku kene nipple crack yang teruk dan start 6 bulan 1/2 aku on & off direct bf..
Adwa cume minum stok ebm yang aku kumpulkan sebelum aku kene nipple crack kat taska..
Sekali tu nipple aku sampai berdarah..
ambil masa lebih kurang 3 minggu nak baik..
lepas 3 minggu tu aku nak direct bf kan adwa, sekali die tolak..
Die dok sengih2 macam malu..eh pelik mak ko ni adwa..
Terus stop bf mase die 8 bulan..

Untuk adam ni aku dah stop gune mesin untuk pam susu..
Sebab aku kenal pasti punca aku kene nipple crack adelah disebabkan mesin pam susu..
Sekarang aku cume marmet sahaje..
Perah hari ini untuk esok..
Insyaallah cukup untuk adam..
 
Alhamdulillah..jarang dah kene nipple crack..
Kalo kene pun cepat sembuh sebab aku sapu dengan VCO..
Tak perlu lagi carik ubat mahal2..


Tuesday, January 19, 2016

.:Adam macam komando:.


Haha..Komando la sangat..
Sebenarnye adam dah pandai maju ke depan..
Makin laju bile nak ikut mama..


 



Makan..
Adam dah makan..
Tapi cume makan bubur nasi kat taska..
Kat umah adam makan nestum, puri buah, puri sayur dan buah pisang..
Sebab Adam x mo makan bubur yg aku buat, pelik la aku..
Kat taska bukan main selera die makan..
Mungkin mama masak bubur x sedap kot..
Semalam buat puri labu+brokoli & epal+pear..
Setakat ni feveret adam puri epal+pear..


Monday, January 18, 2016

.:Dhia masuk Tahun 1:.


Lupe nak up cite pasal Dhia..
Anak dare aku dah masuk tahun 1 dah..
Dah masuk minggu ketiga persekolahan, mama baru nak cite kat blog..

ni gambar hari orientasi Dhia on 28 Disember 2015..
Dhia dapat sekolah kat SK Presint 11(2)..
Jauh skit la dari rumah..
 
Alhamdulillah, Dhia x nangis..hehe..
Kami percaya yang Dhia boleh berdikari cume masih ade kerisauan jugak..

Seronok Dhia masuk sekolah baru..




Dalam kelas.. 


Hari pertama dah dapat kawan..bagus..
Kawan baru Dhia nama Kasih..
Tapi sekarang Dhia dah lain kelas ngan Kasih tp Dhia kate dieorg masih gi rehat sesame..
Alhamdulillah..
 

Adam yg keletihan menunggu..
Setengah hari jugak kami di sekolah..
Hari ke-2 kami hantar Dhia ke perhimpunan dan kami balik..
 

 Adwa yang kebosanan..


Tugas hantar dan amik Dhia dari sekolah aku serahkan pade husben aku..
Sebab tengahari aku sibuk ngan Adam..
Cume ari Jumaat jer aku kene uruskan Dhia ke KAFA..
Tu pun husben aku amek Dhia dari sekolah dan hantar ke ofis aku..
So segale mandi, makan sebelum ke KAFA buat kat ofis aku..

Dhia KAFA kat sekolah tadika die dulu.. MAFIST..
Memandangkan aku & husben berpuas hati ngan prestasi Dhia kat sekolah tu so kami putuskan untuk masukkan Dhia KAFA kat sekolah tu..
Lagipun dekat ngan umah, x yah la Dhia patah balik ke sekolah..

Uniform lain la dari uniform tadika..
Tp still purple kaler..


 BENTO..
Setakat ni belum gagal buatkan bento utk Dhia..
Walau kadang2 Dhia makan sikit dan kadang2 x makan pun..
Dhia ni cerewet bab makan..
Dhia makan ape yg die suke jer..
Jadi setiap malam kene tanye die nak makan ape..
Jenuh jugak la..
Tp x kisah lah, lelame nanti die makan jugak ape yg aku buatkan utk die..

Macam contoh ni..
Roti telur 5 keping ngan buah anggor..
Dhia cume makan 3 keping roti telur jer..
Buah langsung x makan..
sabar je lah.. 
Mudah-mudahan lepas ni Dhia berselera makan..
 

Monday, January 11, 2016

.:Ganti Puase:.


Malam tadi tengok kalendar, 1 ramadhan 1437 bersamaan 6/6/2016..
Bermakna ade 6 bulan je nak masuk ramadhan..

Aku ponteng puase 30 hari sebab pantang bersalinkan Adam..
Nak kene start cepat..
Nanti dah dekat2 dah liat plak nak mengganti..

Semoga susu mama utk adam x berkurang..


..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) Adam demam (1) Adam Mustaqim (11) Adwa (45) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adwa (3) besday aku (5) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (1) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (232) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Hadiah (2) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (2) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (16) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (16) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)