..:TQ 4 Being My Followers:..

Tuesday, September 2, 2014

.:Wajah mereka seiras:.



 Balik kampung minggu lepas..
abah aku kluarkan gambar2 lame..
belek2, aku perasan gambar ni..
yg dlm bulatan tu gambar adik bongsu aku waktu usia lebih kurang adwa sekarang..
Seiras macam adwa..
Hehe...



Wednesday, August 27, 2014

.:Mengidam:.


Cempedak goreng..
dapnyer..

Thursday, August 21, 2014

.:Adwa : Berdarah hidung:.


Cikgu adwa bgtau yg hidung adwa berdarah kul 9 td..
tapi aku baru perasan wassapp die kul 11..

Alahai anak...
Terus call cikgu die..
nasib baik darah dah berhenti..
Alhamdulillah..

Kerap plak hidung adwa berdarah sekarang..
banyak plak tu..
minggu lepas pun berdarah jugak..
laju turun darah die..
mase aku bersihkan hidung die..
terkorek lebih skit..
darah laju turun..
fuh..cemas gak la..



Tuesday, August 19, 2014

.:Puding kastad jagung:.


 First trial buat puding ni..
Tengok resepi kak filla..

 Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung custard
3 cawan air
1 cawan gula
1 tin susu cair (400 ml)
1 tin sweet corn (creamy)

Cara masak :
-Bancuh tepung custard dengan air, kacau hingga larut
- Kemudian masak atas api yg perlahan
-Kemudian masukkan gula, susu cair dan sweet corn
- Sentiase kacau supaya tak berketul sehingga likat
- Bila dah likat, masukkan dalam bekas dan biarkan sejuk..
- Bile dah sejuk, masukkan dalam peti ais supaya sedap dimakan

(^_^)


Note : Even cume pakai secawan gula tp still manis..mungkin boleh gantikan susu cair tu dengan santan..

Thursday, August 14, 2014

.:Air tangan:.


Semalam hubby baik ati..
Nak buatkan makanan utk aku buke puase ..
Alhamdulillah..


Mi bandung..
Sedap..
TQ abang..
Lain kali masakkan lagi yer..

Wednesday, August 13, 2014

.:Bile anak2 dah pandai tunjuk sayang:.


si kecik ni baru-baru pandai cakap sayang..
bile dah cakap sayang tu bukan cakap sajer..
sambil peluk kite plak tu..
peluk kat leher sambil laga-laga pipi..
sweet sangat..
kadang2 tibe2 mood die baik, asik la sayaaaaang..sayaaaang..

 si kakak ni sensitif, bile kene marah diam jer..
tau2 menitik air mata..
tapi die pandai tunjukkan rase terima kasih & sayang..

aritu aku gi kedai..
belikan something untuk die..
terus die kate "terima kasih mama..sayang mama" sambil peluk aku..
touching sangat rasenyer..

dah besar2 dah anak aku..
semoga mereka membesar dengan sihat dan jadi anak yg soleh dan solehah..
Aminn..


Friday, August 8, 2014

.:Dapat cek:.






Alhamdulillah..


(^_^)

Thursday, August 7, 2014

.:Agar-agar gula melaka bersantan:.


oleh keranan esok sekolah dhia buat potluck utk jamuan ari raye, makanye aku buat agar-agar ni..
aku suke gak agar-agar ni tp tak de keberanian nak buat..
sebab mak aku pernah buat tp tak jadi..
tak jadi 2 lapisan..

Malam tadi gigih aku buat..
Takut tak jadi..at leasr ade mase lagi nak buat benda lain utk potluck dhia..

Google resepi paling mudah dan tak complicated..
Last2 aku ikut resepi ini..
tapi ade yg aku add on..

Bahan-bahan: 
  • 1 paket agar-agar 25 gm  
  • 1.4 liter air 
  • 3 ketul gula melaka (aku guna yg kecik nipis tu) (lebih kurang 200 gm) 
  • 3 sudu besar gula pasir (aku tambah lagi segenggam gula batu)
  • 250 ml santan pekat (aku guna santan kotak jenama ayam brand 200ml dan selebihnya tambahkan air) 
  • 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu 
  • Secubit garam  
  • 3 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan
Cara-cara:  
  1. Masak gula melaka,gula pasir dan gula batu bersama 400ml air. Masukkan daun pandan yg di simpul. Masak hingga didih dan sentiasa di kacau. Bila dah siap tapiskan dan jadikan jumlahnya 400ml.  (Guna air yg dari 1.4 liter tu ya)
  2. Dalam periuk lain, masak 1 liter air bersama dengn agar-agar. Masak hingga mendidih dan agar-agar hancur.  
  3. Masukkan air gula melaka tadi dan sentiasalah di kacau hingga didih.  
  4. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.   
  5. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau supaya nanti lapisan jadi 2. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.  
  6. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk sejukkan supaya lebih sedap dimakan. (^_^)



Wednesday, August 6, 2014

.:Hari Raya Aidilfitri 2014:.


Tahun ni turn aalik umah belah suami..
ai is suke jer..

jom tengok gambar

Family belah suami ai..
Yang pakai baju hitam tudung pink tu adik ummi ai..
takut korang ingat abah mertua ai kawen 2 plak..
hehehe...


tengok dhia..
suke sangat popia simpul tu sampai balang dibawaknyer..
haish..
 

Kami 4 beranak..
laki bini muke bulat..
(^_^)
 

Friday, July 25, 2014

.:Pelepasan Balik Awal:.


KSP baik ati..
ari ni ofis kami dapat balik awal..
12.15 pm..half day..
Alhamdulillah..

(^_^)

Dikesempatan ni, nak ucapkan selamat ari raye kepada kawan2 blogger..
Mohon seribu kemaafan sekiranya terdapat kekasaran bahasa dlm penulisan saye..
kite KOSONG-KOSONG yer..

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari kami sekeluarga..

Note : Balik kampung nanti, hati2 memandu..Biar lambar asal selamat..


.:Last day bekerja pada bulan Ramadhan:.


Ramai yg dah start cuti ari ni..
kat ofis aku pun lebih kurang separuh je lagi yg masih bekerja..
jalan nak gi ofis td pun lengang jer td..

Nasib baik jugak sekolah Dhia & taska adwa masih bukak..
Kalo tak nak kene bawak bebudak tu datang ofis..
huh..buat naye jer..

Tahun ni raye Kedah..
Kami gerak tengah malam nanti...
Yang pasti akan tempuh jem..
Kami redha..
Baru feel balik kg. kan??
hehehe...

Doakan kami selamat sampai..
Aminn..

 


Wednesday, July 23, 2014

.:Rezeki Syawal:.


Tq Boss..
(^_^)

..:..Labels..:..

Adwa (37) Adwa dah setahun (1) adwa punye (3) Adwa tak sihat (9) air tangan suami (2) alamanda (3) anak2 (22) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Besday Adwa (2) besday aku (4) Besday Dhia (3) best fren (11) bf (12) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (15) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cameron Highlands (1) cedera (2) Check up (13) Check up Adwa (3) contest (10) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (1) Cyberjaya (2) Dentist (1) dhia (224) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (1) Family (14) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) Give Away (1) Hadiah (2) herbaline (2) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) kelahiran Dhia (1) Kerja (2) Kerjaya (2) kesihatan (27) Klinik (3) Lagu Best (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (10) macam2 hal (2) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (2) makan-makan (132) makan-makan kat ofis (2) Mama punye (1) masak-masak (69) MASALAH (1) Menang (2) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (5) nuffnang (6) ofis (16) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (45) Preparation (4) produk (11) Promosi (3) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (3) Raya 2013 (2) resepi (5) result (1) Rezeki (2) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rumah (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (1) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) suami saye (27) suke-suki (27) TAFIST (1) tag (3) taska (13) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)