..:TQ 4 Being My Followers:..

Tuesday, February 2, 2016

.:My Third BF Journey:.


Alhamdulillah, sampai ke ari ini adam masih lg belum merasa susu formula..
Aku akui yg susu aku x la banyak macam org lain..
Boleh buat stok sampai penuh peti ais..
aku jeles gak..
Tapi aku bersyukur yang susu aku cukup untuk adam..


Lagi 4 hari adam nak genap 8 bulan..
Aku cume bekalkan 2 botol ebm dengan 4 oz setiap botol..
Alhamdulillah juga adam dapat taska kat ofis aku..
Tengahari aku akan amek adam untuk aku susukan..
Adam jugak sah start makan dari umur 6 bulan..
Jadi adam tidak cume bergantung pada susu ibu..

Mudah-mudahan tercapailah impian aku untuk susukan adam lebih lame dari kakak & abang die..

Dhia dulu mase 8 bulan aku dah campur susu formula disebabkan nipple crack yang teruk dan tak tertahan.. 
Tapi aku still susukan on & off sampai umur Dhia 11 bulan..
lepas tu terus stop..

Adwa plak aku kene nipple crack yang teruk dan start 6 bulan 1/2 aku on & off direct bf..
Adwa cume minum stok ebm yang aku kumpulkan sebelum aku kene nipple crack kat taska..
Sekali tu nipple aku sampai berdarah..
ambil masa lebih kurang 3 minggu nak baik..
lepas 3 minggu tu aku nak direct bf kan adwa, sekali die tolak..
Die dok sengih2 macam malu..eh pelik mak ko ni adwa..
Terus stop bf mase die 8 bulan..

Untuk adam ni aku dah stop gune mesin untuk pam susu..
Sebab aku kenal pasti punca aku kene nipple crack adelah disebabkan mesin pam susu..
Sekarang aku cume marmet sahaje..
Perah hari ini untuk esok..
Insyaallah cukup untuk adam..
 
Alhamdulillah..jarang dah kene nipple crack..
Kalo kene pun cepat sembuh sebab aku sapu dengan VCO..
Tak perlu lagi carik ubat mahal2..


Tuesday, January 19, 2016

.:Adam macam komando:.


Haha..Komando la sangat..
Sebenarnye adam dah pandai maju ke depan..
Makin laju bile nak ikut mama..


 



Makan..
Adam dah makan..
Tapi cume makan bubur nasi kat taska..
Kat umah adam makan nestum, puri buah, puri sayur dan buah pisang..
Sebab Adam x mo makan bubur yg aku buat, pelik la aku..
Kat taska bukan main selera die makan..
Mungkin mama masak bubur x sedap kot..
Semalam buat puri labu+brokoli & epal+pear..
Setakat ni feveret adam puri epal+pear..


Monday, January 18, 2016

.:Dhia masuk Tahun 1:.


Lupe nak up cite pasal Dhia..
Anak dare aku dah masuk tahun 1 dah..
Dah masuk minggu ketiga persekolahan, mama baru nak cite kat blog..

ni gambar hari orientasi Dhia on 28 Disember 2015..
Dhia dapat sekolah kat SK Presint 11(2)..
Jauh skit la dari rumah..
 
Alhamdulillah, Dhia x nangis..hehe..
Kami percaya yang Dhia boleh berdikari cume masih ade kerisauan jugak..

Seronok Dhia masuk sekolah baru..




Dalam kelas.. 


Hari pertama dah dapat kawan..bagus..
Kawan baru Dhia nama Kasih..
Tapi sekarang Dhia dah lain kelas ngan Kasih tp Dhia kate dieorg masih gi rehat sesame..
Alhamdulillah..
 

Adam yg keletihan menunggu..
Setengah hari jugak kami di sekolah..
Hari ke-2 kami hantar Dhia ke perhimpunan dan kami balik..
 

 Adwa yang kebosanan..


Tugas hantar dan amik Dhia dari sekolah aku serahkan pade husben aku..
Sebab tengahari aku sibuk ngan Adam..
Cume ari Jumaat jer aku kene uruskan Dhia ke KAFA..
Tu pun husben aku amek Dhia dari sekolah dan hantar ke ofis aku..
So segale mandi, makan sebelum ke KAFA buat kat ofis aku..

Dhia KAFA kat sekolah tadika die dulu.. MAFIST..
Memandangkan aku & husben berpuas hati ngan prestasi Dhia kat sekolah tu so kami putuskan untuk masukkan Dhia KAFA kat sekolah tu..
Lagipun dekat ngan umah, x yah la Dhia patah balik ke sekolah..

Uniform lain la dari uniform tadika..
Tp still purple kaler..


 BENTO..
Setakat ni belum gagal buatkan bento utk Dhia..
Walau kadang2 Dhia makan sikit dan kadang2 x makan pun..
Dhia ni cerewet bab makan..
Dhia makan ape yg die suke jer..
Jadi setiap malam kene tanye die nak makan ape..
Jenuh jugak la..
Tp x kisah lah, lelame nanti die makan jugak ape yg aku buatkan utk die..

Macam contoh ni..
Roti telur 5 keping ngan buah anggor..
Dhia cume makan 3 keping roti telur jer..
Buah langsung x makan..
sabar je lah.. 
Mudah-mudahan lepas ni Dhia berselera makan..
 

Monday, January 11, 2016

.:Ganti Puase:.


Malam tadi tengok kalendar, 1 ramadhan 1437 bersamaan 6/6/2016..
Bermakna ade 6 bulan je nak masuk ramadhan..

Aku ponteng puase 30 hari sebab pantang bersalinkan Adam..
Nak kene start cepat..
Nanti dah dekat2 dah liat plak nak mengganti..

Semoga susu mama utk adam x berkurang..


Wednesday, December 16, 2015

.: 6 bulan:.


Adam dah 6 bulan!!!
Syukur kerana dapat bf adam secara eksklusif ..
Adam pun dah start makan..

baby adam
senang sangat tersenyum budak kecik ni..
aku pandang pun die senyum..hehehe..


kakak dhia dah pandai bawak adik ke riba

sampai tetido adam..

 check up 5 bulan & 6 bulan..
alhamdulillah, semua normal..


Thursday, December 10, 2015

.:Dhia dah konvo:.


Alhamdulillah..
Tadika Dhia selesai majlis Konvokesyen pada 5 Disember 2015..
Berlangsung di UNITEN, Bangi..

Pelbagai persembahan dari kawan-kawan Dhia..
Cikgu-cikgu pun buat persembahan..






cikgu-cikgu buat persembahan


Ni persembahan Dhia..
Teater katenyer..
Teater la sangat..
Hehe..

Dhia jadi Ustazah..
 Kuat dan bersemangat betul die..



 Penyampaian sijil..

 

Cer cari mane Dhia...

Besar dah anak mama..

Tahun depan dah masuk Tahun 1 dah.. 




Friday, November 27, 2015

.:Same x muke kami?:.


Dhia
Adwa
Adam




Thursday, November 26, 2015

.:Saye nak makan ler mama:.


ari ni adam dah 5 bulan 20 hari..
Dah tunjuk tande2 nak makan..
Kalo kite tengah makan, die dok kecap-kecap mulut die..
sian tau..

ingat hujung minggu ni nak start bagi la..
mule nak buat puree carrot..
Mama plak yg excited..
(^_^)




Friday, November 13, 2015

.:Adam ikut mama gi ofis:.


Oleh kerana adam batuk dan merengek jer, aku tak sampai ati plak nak anta die ke taska..
So adam kat ofis mama sekarang..
Tido..




Nasib baik bos mama outstation..

Thursday, November 12, 2015

.:Bengkak susu:.


Ingatkan mase dalam pantang jer kene..
Semalam aku kene..
Sakitnye bukan main lagi..
Rase nak demam jer..
terusik sikit pun nak nangis sakitnyer..




Nasib baik semalam aku tak keje..
Kebetulan mmg rase tak sihat sebab flu..
Ade hikmahnye jugak..

Memula bangun tido sakit sebelah jer..
Bile dah siang tu, rase 2 2 belah sakit..
Adoi la..

Nasib baik baby adam rajin mintak susu..
Rase lega la sikit lepas die hisap...

Antara petua yg aku buat semalam untuk kurangkan bengkak susu..
1. aku tuam ngan air suam..
2. Guna sikat..aku sikat menghala ke puting..
3. kerap bagi baby adam hisap..
4. aku urut breast guna minyak vco..

Alhamdulillah ari ni, kurang sikit sakit berbanding semalam..

Punca aku kene bangkak susu sebab baby adam x bangun mintak susu..dah pukul 5 baru die bangun..
huhuhu..


Wednesday, November 4, 2015

.:Brestfeeding & pam susu:.


Alhamdulillah, sehingga hari ini adam masih minum susu aku sahaja..
tapi yg menyedihkan aku x leh buat stok susu..
Pam ari ini untuk ari esok..
Itu disebabkan aku hanya menggunakan teknik marmet bukan gune pump..
sebab aku takut nipple aku melecet..

Alhamdulillah juga adam dah duk kat taska ofis aku..
Kalo die masih duduk umah pengasuh, entah macamane ntah yer..
Sebab adam minum susu 6 botol 4oz each bottle.. 

So kalo stok susu x cukup, aku mintak pengasuh untuk call aku..
Then aku akan bg direct kat adam..

Pam susu

Untuk buat stok ebm, aku beli mesin baru untuk menjayakan misi aku..
Nak susukan adam lame dari kakak dhia (11 months) dan abang adwa (8 months)..

Aku pilih malish aria..
Cute dan comel macam hphone.
Ade 9 level kekuatan untuk pam..


Masalahnye, bile level tu low, susu plak tak kluar..
bile level tu high (paling tinggi aku buat level 6 jer), nipple aku melecet plak.. 
Last2 aku marmet jer..
Tu yg x leh wat stok tu..
Bile marmet, tangan cepat penat..
Jadi dpt sikit la..
Tapi kalo pakai pam lg ler sikit sebab aku tak berani pakai level tinggi..
tu yg perah ari ni, untuk minum esoknye..
x pe la, janji adam masih dapat menikmati susu mama..


Tuesday, November 3, 2015

.:Adam masuk taska:.


Saat ditunggu telah pun tiba..
Adam dapat gak masuk taska kat ofis aku..
Start semalam (2/11/2015)..
Jadinye satu taska ngan abang adwa..

Tengahari mama leh amek adam..
Leh susukan & main2 ngan adam..

Kalo x cukup susu ebm, mama segera turun susukan direct ke adam..


Hopefully adam baik2 ajer..


..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) Adam demam (1) Adam Mustaqim (9) Adwa (45) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adwa (3) besday aku (5) Besday Dhia (4) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (18) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (1) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (232) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Hadiah (2) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (2) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (14) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (16) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (15) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)