..:TQ 4 Being My Followers:..

Friday, January 23, 2015

.:Hidung Adwa berdarah:.



Minggu ni saje dah 4 kali hidung Adwa berdarah..
Yg 2 kali sebab die menangis..
Pagi tadi tak nangis pun berdarah..
Pastu tadi dapat sms dari cikgu taska Adwa..
Katenye hidung Adwa berdarah..

Sebelum ni pun kerap gak berdarah..
Tp dah agak lame die tak kene..
Bile bawak jumpe dokter, kate dokter hidung Adwa sensitif..
So tak de ubat pun nak dibagi..
Monitor jer la..

Minggu ni makin kerap plak jadi..
Risau la jugak..
Bukan sikit2 darah yg keluar, banyak jugak..

hhmm..


.:Beger mayonis:.


Oleh sebab nak bg anak2 makan makenyer aku order beger tanpa sayur & sos cili..
cume mayonis..


Aku tanye harge..
aku dengar die kate 2 ringgit..
ok la aku bayar..
pastu budak tu tanye balik kat aku..
"Akak dengar berape?"
Aku cakap la 2 ringgit..
Sekali die cakap "3 ringgit kak"
Mak ai..terkejut aku..
Beger tak de sayur & sos cume daging roti dan mayonis jer 3 ringgit..
Melampaunyer..

Pasni jangan harap aku beli kat ko lagi..
huh..
Dan Semoa ko cepat kaye yer dik!!


Wednesday, January 21, 2015

.:Keputusan BSP semalam:.


Semalam aku amek cuti..
Sebab nak buat BSP test..
Pastu hadir taklimat dengan Pegawai Dietetik kat Klinik P9 mengenai GDM..

Sedikit kegembiraan dengan keputusan BSP semalam..
Syukur Alhamdulillah..


Tapi aku PASTI ini bukan BSP aku yg terakhir walaupun resultnyer ok..

Aku dengar2 bile dah disahkan GDM, sampai bersalinlah akan kene buat BSP test ni..

Macam time aku mengandung Adwa, even result ok pun dokter suh buat lagi..
Lagi teruk die suh buat kat hospital time dah nak dekat tarikh due..

Bile buat kat hospital , bukan die amek darah setitik cam BSP biase..
Tapi darah akan diambil setabung sebanyak 4 kali..
huhuhu..ngerinyer bile ingatkan balik..

Mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan kandungan aku kali ni..
Aminn..


Monday, January 19, 2015

.:Kawan baru:.


Kawan baru Abang Adwa..
Seronok dapat..
Sampai bawak masuk bilik tido malam tadi..

Pagi2 pun ingat kawan-kawan die ni..
Gi taska pun nak bawak..
Sib baik sampai taska, mau plak die simpan dalam beg..

Benda baru, seronok la..
Tengok minggu ni, bile dah jemu...bertebaranlah kawan2 die tu..
bersepah2..



Kakak Dhia yg nak intefrem jugak..

Wednesday, January 14, 2015

.: Kecewa : Disahkan GDM (Gestational Diabetes Mellitus):.


Sah..
Aku kene GDM lagi..
Kemungkinan besar sebab aku ade GDM mase pregnant Adwa dulu..

Result MGTT semalam



Result FPG (puasa) tu ok..
tapi result 2HPG (2 jam lepas minum air gula) tu..tinggi jugak..
Sepatutnye kene bawah dari 7.8..

So klinik pun dah call mintak datang Selasa depan (20/1/2015) untuk buat ujian BSP (Blood Sugar Profile)..
Cucuk hujung jari 4 kali sehari..
Paling tak best kene gi klinik..

Klinik tak bg pinjam mesin tu..
Haishh..leceh..

Tapi untuk adikbaby, mama relakan saje..
Janji adikbaby sihat..





.:Check-up 19 weeks:.


Semalam check up adikbaby..
Sebelum tu ujian MGTT (Modified Glucose Tolerance Test)
Senang kate minum air gula..

Baru 19 weeks dah kene minum air gula?
Iyer..sebab ade sejarah GDM pada kandungan lalu..

Berdebar-debar jantung nak minum air gula..
sekali tengok..Ya Allah..
Dalam cawan tu air tak sampai setengah..Gula pun sampai tak boleh larut..
korang leh bayangkan tak kepekatan air gula tu..
huhuhu..

Nak tak nak terpakse telan..
Lepas telan cepat-cepat bilas tekak dengan air kosong..sikit jer..

Lepas tu jumpa nurse.. timbang berat..
tahniah utk aku..berat naik dengan jayanya..
Naik 3.5 kg dlm sebulan..
Memang heybat..

Result penuh check up semalam

Urin Alb/sugar : Neg/Blue
Hb : x amek sebab MGTT
Weight : 67.5 kg
BP : 96/71
Nadi : 98
Edema : Slight (kaki bengkak sikit)
Tinggi rahim : 18 cm
Jantung : 158 bpm
Gerak : Dirasai ibu

Nurse bg appointment utk datang balik check berat dlm 2 minggu lagi..
So kene kontrol makan..
Pastu nurse check jantung adik baby..
Alhamdulillah..normal..

Pas abis jumpe nurse masuk bilik dokter plak..
Result MGTT masih lum siap..
Dokter kate nak call petang..
ok Fine..

Pastu dokter scan adikbaby..
Scan-scan terus nampak punggong adikbaby..
& dokter konfirmkan jantina terus sebab nampak dengan clearnya..
AbangAdwa ade geng la..
Hehehe..

Alhamdulillah..semua ok..
Abis scan dokter cakap semua ok..
Air ketuban pun ok..
Ok boleh bersalin normal..

What???
Eh..dah leh tau yer..
Leh bersalin normal..

Bukan nanti kene gi hospital utk dokter scan czer lame dulu ker?

Tapi itu dah leh buat aku senyum..
Kalo betul lah ape kate dokter tu..syukur alhamdulillah...
(^_^)

Tunggu dokter call bg jawapan pasal result MGTT tp tak call pun..



Tuesday, January 6, 2015

.:Manje:.



Abang Adwa..
Dah 2 tahun 6 bulan sekarang usianya..

Sejak nak beradik ni manje die..
Sampai naik kete nak duduk atas riba mama..
Sebelum2 ni elok jer jadi co-pilot teman abah bawak kete (walaupun selalu tido jer)
Ni asik la nak duk atas riba mama.. 
senak perut mama ni..
Adik baby pun rase sempit..

Tido pun nak suh mama peluk..
Kadang2 bile tengok die tido sayu jer ati..

Rase cam Adwa tu kecik jer lagi, dah nak beradik..
Tapi mama harap dengan kehadiran adik baby nanti, Abang Adwa akan sayang kat adik baby..

Nampak sekarang pun alhamdulillah..
Kadang2 datang kat mama, duk panggil kat perut mama "baby..baby" sambil cium perut mama..
tapi kadang2 cium mama terus.. hehehe..
Sweet jer..

Mama sayang semua anak-anak mama..
Kakak Dhia & Abang Adwa
Sape tak sayang anak oi..
(^_^)


Monday, January 5, 2015

.:Rezeki Awal tahun:.


Aku sesaje join contest ni..
Sekali terpilih..
Alhamdulillah..



Rezeki baby..
(^_^)


Wednesday, December 31, 2014

.:Tocang lipan:.



Ade kawan ofis aku yg buatkan untuk Dhia..
Nak suh aku memang tak jadi tocang lipan ni..
jd tocang ulat gonggok kot..
Hehehe..

Tuesday, December 30, 2014

.:Jambu belakang rumah:.

 Alhamdulillah.. kali ni buah sangat banyak..
Padahal abah dah bg2 pade jiran2..
Dan ade jugak yg abah jual sambil bersedekah (tak timbang pun)

Aku ngan abang aku jer balik minggu lepas..
terkejut kami tengok buah die..
melambak2..
Dah tu semua masak2 dah..

Petik punye petik dapat 4 bakul..

Selamat sudah sedekah pade jiran2 mak abah, jiran2 aku, kawan2 ofis..

Semuanya atas usaha abah dan adik aku yg bongsu..
rajin menjaga dan membalut buah-buah jambu tu..
Tak rugi berbudi pade tanah kan??

Aku cume kutip hasil jer..
aci tak??

aku dah surrender..
Abang aku meneruskan misi memetik dan memilih buah jambu..







Monday, December 29, 2014

.:Bile suruh senyum:.






Macam nak nangis jer..
Inilah rupenyer kalo Adwa disuruh senyum bile amek gambar..
Hehehe..

Friday, December 26, 2014

.:Jalan-Jalan Melaka 22 - 24/12/2014:.


Percutian bersama keluarga mertua di Melaka..
Percutian yang tak berapa best sebab homestay & cuace..

Homestay
Menunggu orang bagi kunci homestay dari pukul 6 sampai ke magrib..
Sekali sampai homestay dibaginye kami homestay 2 bilik..
Kami dah nak blah jer..
tapi mak & bapak mertua jenis lembut ati..
owner homestay turun padang dan bg umah lain..
3 bilik dan kami mintak toto extra..
dibaginyer toto nipis kecik.. 1 plak tu..
Family kecik aku dapat bilik tp katil keras dan sakit pinggang..
serupa tido atas lantai..
Memang blacklist homestay tu..
Harga yg kami bayar tak berbaloi dengan apa yg kami dapat..

Cuace
Dalam perjalanan ke Melaka (Isnin), hujan sepanjang hari..
Lgpun kami sampai dah malam (nunggu org yg bawak kunci lambat sangat)..
Dinner makan makanan yg mertua bawak dari rumah..

Esoknye pulak (Selasa) pun sama, hujan sepanjang ari..
Tak banyak tempat yg kami dapat pegi..
Cume dapat pegi bandar hilir jer..
Kami tak naik pun menara taming sari..
Semua tak berani..
Kami jalan2 dalam tu jer..

Kami..
hubby jer tak de dlm gambar sebab die yg snap gambar ni..

di Banda hilir







A Famosa





Muzium kemerdekaan







Ade kapal besar belakang tu..

Beca pelbagai kaler & hiasan..
Masing2 pasang lagu kemain kuat..


Kakak Dhia & Abang Adwa

Ingat nak masuk ke taman buaya..
Sekali sampai hujan makin lebat..
Dalam tu kan open jd kalo nak masuk kene pakai payung..
Last2 cancel terus kami gerak balik homestay..


Hari Rabu alhamdulillah cuace cerah..
pagi-pagi terus gerak ke Taman buaya..
Breakfast kat Mcd sebelah taman buaya..
Ingatkan semua nak masuk taman buaya sekali ade yg tak mo masuk..
So cancel gi taman buaya..
Then kami ke Zoo Melaka..
Kereta parking kat Taman Buaya & kami jalan lalu terowong bawah jalan raya menuju ke zoo..
Jauh jugak nak menapak...

Mase kat Zoo Melaka, sekali ade yg tak mo masuk..
Penat2 jalan jauh dari Taman Buaya Ke Zoo sekali tak mo masuk plak..
Sia2 jer jalan jauh..
Tapi kami masuk jugak.. Masuk sorang kene RM15..
Sape yg tak mo masuk tunggu kat luar jer..

Tapi kami tak jalan pun dalam zoo tu..
Kami naik tram yg disediakan..
Kene charge RM5 dewasa & RM3 bagi kanak-kanak..
Kalo jalan kaki mau menangis aku wei..
Besar jugak zoo Melaka ni..
Tapi agak kecewa binatang yg ade tak banyak pun..

Ini budak manje..
tak mo jalan.. nak kong (dukung)..
Puas mama pujuk, die wat ngade die jer..
Abah cakap sekali jer suh jalan, terus die jalan ngan abah..
sabor jer la..


Zoo Melaka..
Aku tak de dlm gambar ..
Tengok si abang ikut gaya si kakak..
Tp muke still gitu jer..

Haiwan pertama yg kami jmp bile masuk zoo..







Pak belang yg nmpak sudah uzur..

 Mr. Lion yg menyombong..





Gajah..

Kambing gurun..

Rhino..

Nama binatang ni capibara..
sejenis tikus kalo tak silap aku..
besar giler..

Tapir nak tido..

Akhirnye abah dukung jugak..

Keluar dari Zoo kami carik tempat makan..
Last2 semua setuju makan kat Restoran Jejantas dekat R&R Ayer Keroh..

Abis makan kami pun terus gerak balik Putrajaya..
Dan keluarga mertua, ipar duai terus gerak balik ke Sg. Petani..

-TAMAT-


..:..Labels..:..

3rd pregnancy (8) Adwa (43) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (3) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Besday Adwa (3) besday aku (5) Besday Dhia (3) best fren (11) bf (12) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (15) BSP Test (1) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cameron Highlands (1) cedera (2) Check up (14) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (2) dhia (225) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (1) Family (14) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (2) Give Away (1) Hadiah (2) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) kelahiran Dhia (1) Kerja (2) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Lagu Best (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (11) macam2 Dhia (1) macam2 hal (2) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (2) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (1) masak-masak (71) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (16) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (45) Preparation (4) produk (12) Promosi (3) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rumah (2) sekolah (1) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (1) TAFIST (2) tag (3) taska (14) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)