..:TQ 4 Being My Followers:..

Monday, May 18, 2015

.:Dhia : Cabut Gigi:.


Sebelum ni tampal gigi..
Ade 2 lagi lubang belah atas yg belum tampal lagi, gigi die dah goyang..

Senyap2 jer tak bgtau mamayg gigi die dah goyang..
Aku perasan sebab gigi belah bawah dhia macam dah kedepan skit..
Aku suh Dhia nganga dan aku usik skit..
ooo..dah goyang rupenyer..
2 2 batang plak tu..
Dan ade gigi baru sebatang baru nak keluar..


Ape lagi, lepas sarapan ari sabtu tu, terus menuju ke bangi..
Sebab dah penah tampal gigi Dhia kat situ aritu..



Klinik tak ramai aritu, tunggu tak sampai 5 minit, nama Dhia dah dipanggil..
Kali ni dokter lelaki..
Ramah & pandai tackle budak kecik..
Nasib baik jugak gigi Dhia dah goyang so tak perlu bius..
Dokter cume buh cam ubat gigi kaler pink & sembur skit..
Sekejap jer dah tercabut gigi Dhia..

Good girl Dhia x nangis...
Tapi die kate sakit..

TADA..
Hehehe..


Note : RM90 untuk cabut 2 batang gigi..

Wednesday, May 13, 2015

.:9 bulan:.



(^_^)


Tuesday, May 12, 2015

.:Result BSP test terakhir:.


Review BSP kali ni kat hospital putrajaya..
Sebab ade appointment ngan pakar O&G..

Berdebar jugak sebab ade satu bacaan yg sedikit tinggi.. 
Jam 3.00 pm..6.4.. lebih 0.4
Patut x leh lebih 6..
tapi nasib baik dokter tu baik..
Die kate result tu ok..

Alhamdulillah..




Muke orang mengandung 9 bulan..
Hehehe..

Tuesday, May 5, 2015

.:Makan anggur buang kulit:.


Cerewet anak bujang aku..
Sib baik pandai kopek sendiri..
Tapi bile die malas..
Mama..tolong kopek..
Aku jugak la kene..

Kadang2 si kakak pun mengade..
Nak kopek kulit jugak..
Selame ni boleh jer makan anggur ngan kulit sekali..
haishh..


Tuesday, April 28, 2015

.:35 weeks:.


Minggu ni nak masuk 35 weeks..
Gerakan adik baby makin perlahan, maklumlah dah makin sempit dalam tu..
Mama pun dah start jalan slow..
Berdiri tak boleh lelame, pinggang jadi sakit..
Sekarang lepas makan, perut jadi tak sedap macam nak muntah..
Mood memasak ke laut sudah..
Masih lagi drive sendiri ke ofis, walau perut dah bergesel ngan stering..

Mudah-mudahan adik baby tak keluar awal sangat..
Sebab mak & abah aku ke Sabah, gi umah adik aku..
Dari 9 - 22 Mei..
Risau gak, takut tak de sape nak tengokkan Dhia & Adwa kalo aku bersalin..








Thursday, April 23, 2015

.:BSP Test, review BSP kali ke- 7 & check up 34 weeks:.

22/4/2015 -  BSP Test

8.00 am : 4.5
11.00 am : 4.4
3.00 pm : 4.9
8.30 pm : 5.0

Alhamdulillah.. result ok sesangat..
(^_^)

23/4/2015 - Review BSP, Check-up

Nurse tak de komen ape2 pasal BSP sebab result maintain ok..
Check-up macam biase.. Urine test jer ari ni, darah tak payah..
jumpe nurse.. check tekanan darah, timbang berat & check degupan jantung baby..
hari ni senang jer nak dengar heartbeat adik baby..maybe tengah tido kot..
Kalo x, kengkadang sampai 2 org nurse nak cari heartbeat adik baby..


Result check -up untuk ari ini..

Urin Alb/sugar : Neg/Blue
Hb : x amek
Weight : 72.5 (naik sekilo)
BP : 112/73
Nadi : 92
Edema : slight
Tinggi rahim : 33 cm
Jantung : 141 bpm

Semua result ok..
So next BSP on 6/5/2015..
& check up on 7/5/2015

Pastu jumpe dokter ..
Dokter scan adik baby nampak adik baby tido sambil hisap jari..
Heheh..cutenyer..
Bile dokter gerakkan scan tu terus baby gerak aktif sampai dokter pun terkejut..
Aktif tul baby u..kate dokter.. (^_^)
Alhamdulillah air ketuban ok, uri pun naik atas dah.. baby dah turun bawah..
Mudah-mudahan leh la bersalin normal..

Oleh kerana minggu ni masuk 34 weeks, dokter bg surat untuk refer ke Hospital Putrajaya untuk scan czer..
Ingatkan leh terus jumpe dokter kat hospital..
Rupenyer datang untuk amek tarikh appointment jer..
Nasib baik sekejap jer tunggu..
Tarikh appointment Hospital Putrajaya 7/5/2015..
Maka appointment kat Klinik kene datang minggu depannyer..
14/5/2015..Ingatkan dah tak yah..

6/5/2015 buat BSP kali terakhir before bersalin sebab dah 36 weeks & result cantik..
Yeay!!!!

Sekejap jer rase dah 34 weeks.. Seronok rase adik baby gerak2 dalam perut..



Monday, April 20, 2015

.:Mengidam : Tertunai sudah : Cendol & Rojak:.


Ni bukan sebarangan cendol & rojak tau..

Aku mengidam cendol & rojak yg pakai lori selalu kat tepi jalan tu..
Yg kat kedai & warung tak mo..
Haa.. mengada sungguh kan??

Alhamdulillah, tertunai sudah Sabtu lepas..
Sedap tak sedap tu lain cerita, yg penting dapat makan pun dah puas ati..
Bak kate member aku, tak meleleh ler air luir baby nanti..
Hehehe..

Dapat tempat duduk redup..kami first customer rasenyer..






Mee goreng tak pedas untuk anak2..
Tapi adwa jer makan skit, Dhia langsung tak makan..
Aku rase cam tak sedap sangat..
Tapi sayang nak tinggal, mintak tapaukan..
Bile makan kat umah, eh..sedap plak..pelik tul..


Dhia dengan ABC nyer..
kongsi ngan Adwa..
Adwa plak makan sambil nyanyi lagu ABC..
(^_^)

.:Cermin kereta pecah:.


Petang Jumaat, hubby bgtau cermin kereta pecah..
Aku bayangkan pecah berderai jer..

Cemas jugak..
Hubby kate sebab nak elak langgar kucing, hubby brek mengejut dan kepale Dhia terhantuk ke cermin..
Terus tanye, "Dhia nangis tak?"
"Tak" hubby kate..
Aku tengok Dhia pun ok jer..
Bile tanye sakit ke tidak, Dhia kate sakit..

Mau tak sakit, sampai pecah cermin kete terhantuk kepale Dhia..
Nasib baik mase tu Dhia pakai tudung..
Alhamdulillah..
Risau jugak takut jadi pape kat Dhia kan??
Hubby kate die bawak tak laju pun sebab masih dlm kawasan transit Dhia lagi..

2 3 ari sebelum kejadian, hubby hampir terlanggar sorang budak lelaki melintas..
Budak tu lari menonong melintas..
Nasib baik hubby tak langgar..



Ari Sabtu terus bawak gi bengkel..
Hubby kate, maybe kene dlm RM700-RM800..
Sampai bengkel tu, tanye kat tokey tu die kate dlm RM420..
Alhamdulillah sangat..
Separuh dari ape yg kami bayangkan..
Syukur..

Note : Ni kire accident jugak kan.. Syukur tak de sesiape yg cedera..


Thursday, April 16, 2015

.:Berhenti minum susu:.


Sebelum pergi sekolah, setiap pagi memang aku buatkan susu untuk Dhia & adwa..
Dhia dah tak pakai botol, aku buat dalam cawan..
Adwa memang wajib bangun tido terus mintak susu..

Tapi sejak 2 minggu lalu, Dhia kate die tak nak minum susu dah..

Agaknyer jemu dah kot..

So pagi2 aku buatkan milo, kadang2 aku buat air tamar cocoa..

Dah 6 tahun pun Dhia..
agaknyer jemu dah kot minum susu..
Syukur jugak..

Dhia macam memahami plak..
Leh la pakai duit susu Dhia untuk beli diapers adik baby plak..
Alhamdulillah..




Friday, April 10, 2015

.:32 weeks:.


semakin hampir..
32 weeks sudah..
Bersamaan dengan 8 bulan..
tak lame jer lagi nak jumpe baby..

Walau baby yang ke-3 masih lagi excited..
lelebih lagi time adik baby aktif sampai tersenget-senget perut ni ha..

Aku masih bawak kete sendiri ke ofis..
Aku ok jer..lagipun ofis dekat ngan umah jer..

Berat pun dah lebih dari mase deliver adwa dulu..
Mase deliver adwa dulu 70.4kg jer..
Sekarang 8 bulan dah 71.8kg..
Jenuh la nak kurangkan berat nanti..
Hehe..

Persiapan sambut adik baby dah 80%..
Yang penting2 semua dah ade..

ade jugak belikan baju baru..
Ye lah..takkan nak bg pakai baju2 lame kan??
nak merase jugak baju2 baru macam kakak & abang dulu..
Tapi tak la semua baru..
Mane yg masih elok tu, akan pakai jugak nanti..
Kalo semua baru, lari bajet mama & abah..

Moge kali ni dapat bersalin normal..
Berdoa selalu agar dipermudahkan..
Berharap jugak tempoh mase nak deliver tu tak mengambil masa yg lame..
Sebab kakak & abang dulu lame nak tunggu..
Sian plak abah nak kene tunggu mama lame nanti..

Masih lagi buat test BSP 2 minggu sekali walau result dah normal..
Mintak2 sampai 36 weeks je la wat test tu..
Penat nak ulang alik g klinik..




.:Lambat bangun:.


Itu yg jadi pagi tadi..
kesan daripada tutup jam dan sambung tido..
ingat dalam 5 minit jer la..
Sekali sedar tengok dah 6.40!!!

Maklumlah tak de sape nak kejut..
Hubby kursus..

Bangun2 terus kelam kabut suh dhia bangun..
Dengan Adwa sekali terbangun..
Buatkan susu untuk Adwa pastu aku mandi & solat..
Sib baik dhia memang pandai mandi sendiri & bersiap sendiri..

Adwa plak tak banyak hal pagi tadi..

Alhamdulillah..tak lambat masuk ofis..
Hehehe..


Thursday, April 9, 2015

.:BSP Test, review BSP kali ke- 6 & check up 32 weeks:.


8/4/2015 -  BSP Test

8.00 am : 4.4
11.00 am : 4.2
3.00 pm : 5.5
8.30 pm : 4.8

Alhamdulillah..slalu result pukul 11 tu mesti 3.+.. Kali ni naik 4.2..
Sebab aku breakfast makan nasik lauk ikan sambal..
Makanye breakfast kene makan nasik..
baru la result ok..dan tak hypo..

9/4/2015 - Review BSP, Check-up

Nurse tak de komen ape2 pasal BSP sebab result maintain ok..
Check-up macam biase.. Urine test & amik darah untuk hb..
jumpe nurse.. check tekanan darah, timbang berat & check degupan jantung baby..


Result check -up untuk ari ini..

Urin Alb/sugar : Neg/Blue
Hb : 11.9 (naik..yeay)
Weight : 71.8 kg (terlebih 300 gram)
BP : 89/61
Nadi : 82
Edema : slight
Tinggi rahim : 32 cm


Jantung : 140 bpm

Semua result ok..
So next BSP on 22/4/2015..
& check up on 23/4/2015

Pastu jumpe dokter untuk scan pulak..
Alhamdulillah, baby ok dan tidak terlebih besar (takut jugak baby besar sebab ade GDM kan)

Saje mintak kat dokter nak tengok jantina..
eh..tak tau lagi ker??
aku kate " tau..tapi mase tu scan 19 weeks..lagipun ramai plak yg kate perempuan"
So dokter kate "ok..kite tengok"
Sekali dokter kate "obviously..nampak telur die ni..ni bird die"
Aku pun sengih jer..
So sah it's a BOY...

Alhamdulillah, tadi dapat dokter yg agak peramah berbanding last check up..

Patut jumpe pakar diet ari ni tapi nurse & dokter kate tak payah jumpe..
So ok la..aku suke jer kalo tak yah jumpe..
(^_^)

..:..Labels..:..

3rd pregnancy (25) Adwa (44) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Besday Adwa (3) besday aku (5) Besday Dhia (4) best fren (11) bf (12) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (15) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (1) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (229) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (15) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Give Away (1) Hadiah (2) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) kelahiran Dhia (1) Kerja (2) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (14) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (1) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (16) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Promosi (3) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) sekolah (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) taska (14) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)