..:TQ 4 Being My Followers:..

Wednesday, January 4, 2012

.:Sembelit ketika hamil:.


Sukar membuang air besar sering dialami oleh ibu yang hamil. Perubahan hormon dan juga perubahan pola hidup merupakan faktor terjadinya sembelit. Pada peringkat awal, sembelit hanya membuatkan rasa tidak selesa ketika membuang air besar dan kemungkinan sakit perut atau kembung. Namun, jika ia berpanjangan dan tidak diatasi, ia mampu mengganggu metabolism badan dan mengganggu system-sistem lain dalam badan.

Jenis dan Punca

Peningkatan hormon tertentu ketika hamil

Akibatnya:-

  1. Sistem saraf pembuangan akan menjadi lemah
  2. Kelemahan pada otot-otot saluran pencernaan

- Makanan akan menjadi lebih lama di dalam perut sehingga ibu hamil sukar membuang air besar

- Peningkatan pengambilan zat besi yang sangat diperlukan oleh ibu hamil biasanya merupakan makanan pelengkap (supplement)

- Berat badan ibu dan janin tidak seimbang. Hal ini menyebabkan perut dan rahim terhimpit dan menyukarkan pergerakan zat-zat makanan dalam badan

- Gerakan fizikal terbatas. Kemungkinan disebabkan kurangnya aktiviti gerakan semasa hamil

Apa yang perlu anda ketahui?

Jika anda tahu, sembelit mampu menyebabkan buasir. Ketika anda hamil, sembelit akan menyusahkan anda. Jika anda membiarkan sembelit berterusan tanpa apa-apa tindakan, ibu hamil lebih mudah mendapat buasir. Sebagai contoh, anda kurang membuang air besar melebihi 3 hari, najis kering, dan sukar dikeluarkan bahkan kadangkala perlu meneran dengan kuat untuk membuang air besar. Hal ini akan menyebabkan otot-otot pada pembuluh darah di dalam lubang dubur akan melemah. Oleh sebab itu, ibu hamil mudah mendapat buasir.

Cara mengatasi

  1. Amalkan pengambilan nutrien yang seimbang dan jumlah yang mencukupi dalam pemakanan harian.
  2. Amalkan pengambilan makanan berserat dan secair setiap hari.
  3. Biasakan meminum air kosong satu gelas selepas bangun pagi atau 1½ hingga 2 liter sehari semalam
  4. Amalkan senaman atau gerakan fizikal setiap hari

Sekiranya sembelit menyerang…

  1. Banyakkan mengambil makanan berserat.
    • Sayur-sayuran dan buah-buahan segar atau kering, contoh bijirin, kekacang atau betik
  2. Banyakkan minum air atau jus buah-buahan
    • Air dan jus buah-buahan sangat penting bagi pergerakan sisa buangan dalam salurannya.
  3. Dapatkan nasihat doktor
    • Jika sembelit masih tidak berkurang, dapatkan nasihat doktor, kemungkinan anda perlukan supplement.

Maka, berusahalah untuk mengelakkan daripada terkena sembelit ketika hamil. Amalkan cara pemakanan yang sihat beserta pengambilan makanan pelengkap yang dibekalkan oleh doktor. Pemakanan yang seimbang ini juga amat penting bagi perkembangan bayi dalam rahim sekaligus mengelakkan penyakit kepada ibu hamil itu sendiri. Wallahua’lam.

Note: memang derita bile sembelit ni...

2 comments:

lia said...

btol... nak membuang pon ala2 seriau....

lia suka mkn prune masa peknen...

.:Mama Dhia:. said...

prune elok utk elak sembelit ek??

..:..Labels..:..

Adwa (38) Adwa dah setahun (1) adwa punye (3) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (2) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (23) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Besday Adwa (2) besday aku (4) Besday Dhia (3) best fren (11) bf (12) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (15) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cameron Highlands (1) cedera (2) Check up (13) Check up Adwa (3) contest (10) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (1) Cyberjaya (2) Dentist (1) dhia (225) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (1) Family (14) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) Give Away (1) Hadiah (2) herbaline (2) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) kelahiran Dhia (1) Kerja (2) Kerjaya (2) kesihatan (27) Klinik (4) Lagu Best (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (10) macam2 hal (2) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (2) makan-makan (133) makan-makan kat ofis (2) Mama punye (1) masak-masak (70) MASALAH (1) Menang (2) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (5) nuffnang (7) ofis (16) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (45) Preparation (4) produk (12) Promosi (3) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rumah (2) sekolah (1) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (2) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) suami saye (28) suke-suki (27) TAFIST (2) tag (3) taska (13) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)