oleh keranan esok sekolah dhia buat potluck utk jamuan ari raye, makanye aku buat agar-agar ni..
aku suke gak agar-agar ni tp tak de keberanian nak buat..
sebab mak aku pernah buat tp tak jadi..
tak jadi 2 lapisan..
Malam tadi gigih aku buat..
Takut tak jadi..at leasr ade mase lagi nak buat benda lain utk potluck dhia..
Google resepi paling mudah dan tak complicated..
Last2 aku ikut resepi ini..
tapi ade yg aku add on..
Bahan-bahan:
- 1 paket agar-agar 25 gm
- 1.4 liter air
- 3 ketul gula melaka (aku guna yg kecik nipis tu) (lebih kurang 200 gm)
- 3 sudu besar gula pasir (aku tambah lagi segenggam gula batu)
- 250 ml santan pekat (aku guna santan kotak jenama ayam brand 200ml dan selebihnya tambahkan air)
- 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
- Secubit garam
- 3 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan
- Masak gula melaka,gula pasir dan gula batu bersama 400ml air. Masukkan daun pandan yg di simpul. Masak hingga didih dan sentiasa di kacau. Bila dah siap tapiskan dan jadikan jumlahnya 400ml. (Guna air yg dari 1.4 liter tu ya)
- Dalam periuk lain, masak 1 liter air bersama dengn agar-agar. Masak hingga mendidih dan agar-agar hancur.
- Masukkan air gula melaka tadi dan sentiasalah di kacau hingga didih.
- Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.
- Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau supaya nanti lapisan jadi 2. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
- Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk sejukkan supaya lebih sedap dimakan. (^_^)
2 comments:
sy suka yg pandan.sedapnyaaaa!
mak mentua slalu buat .. tp tak penah buat sendrik sbb kami tak brape sgt suka agar2
Post a Comment