..:TQ 4 Being My Followers:..

Tuesday, November 1, 2011

.:Bleeding:.


alhamdulillah, akhirnyer aku mengandung lg..
jeles tengok kawan2 dah mengandong lg..
dapat tau mase 5weeks..
suke ati tak terkire..alhamdulillah..

tapi.....

suke ati aku akhirnyer jadi kerisauan..

aku bleeding pade ari rabu malam (26/10/2011)
tak kluar darah cume brownish spot..
tp cukup membuatkan aku panic..
sebab mase dhia dulu tak de masalah langsung..
bawak benda berat & wat keje banyak pun ok jer..

pagi khamis terus ke klinik..
doc scan baby masih ok..alhamdulillah..
doc kate kalo gugur baby akan kecut tp ni still ok kate doc tu..
lega aku dengar...
doc x bg ape2 ubat cume die suruh rest & jgn angkat benda berat..
so dapat mc khamis & jumaat...

ari jumaat brownish spot tu clear dah..
ari sabtu pg aku ke pasar presint 8 beli sayur & lauk ..
pastu gi mamak utk breakfast..
aku bukan gi sorang2, gi ngan hubby & dhia sekali..

yg mengejutkan aku, mase pg ahad aku bangun tido aku perasan yg sluar aku basah..
bile tengok rupenyer kluar fresh blood..
tp tak la sentiase kluar..
dah stop pun tp banyak betul..agaknyer kalo satu pad tu penuh la..
terus ke emergency..
tp malangnyer doc suh refer pade pakar pd ari isnin..
tp nasib baik darah tak de kluar lg dah..
so ahad tu aku rehat tak wat pape pun..

so semalam aku pun gi jmp pakar..
die scan ikut bawah...
alhamdulillah, baby still ok..
nmpk jantung baby beating...
so doc kate baby still ok..
die suh makan ubat untuk kuatkan rahim (Duphaston)..

kene makan selama 2 minggu..


semalam pun tak de darah kluar lg dah..

tp pg td mase gi bilik air, ade sikit fresh blood kluar..
ati aku jd risau balik..
tp still makan ubat tu..
maybe lum berkesan lg kot ubat tu..
ye la baru makan 1 ari..

korang doakan baby aku ok yer...

24 comments:

♥cikmOt♥ said...

insyaAllah...moga bb terus kuat hingga ke minggu yang ke 40...

jaga diri t...jangan wat keje berat2...rileks kan diri...sebab tak seme kehamilan tu sama tau...

taking care dear...

lia said...

kami doakan baby & ibu nya skali kuat hingga waktu kelahiran.. amin...

.:Mama Dhia:. said...

cikmot - insyaallah kak..tq..

.:Mama Dhia:. said...

lia - aminn..time kasih yer..

BUYEN said...

Tahniah dek...
ok la tu dhia pun dh besau..
n tke cre ur self k..
skrg org peknen mmg mcm2 mslh..
so kena hati2 k

.:Mama Dhia:. said...

BUYEN - thanks kak..doakan baby org ok yer..

Shafa said...

uiks, situasi kita sama. doktor pun bagi sy makan duphaston utk kuatkan rahim. tapi seawal 5 minggu dah boleh dgr heart beat ke? mcm sy doktor soh dtg semula bila dah 8 minggu baru blh nampak kalau scan. T_T. ni pun masih ada lagi sikit2 brownish discharge cuma darah tu takde lagi la. sehari je dia kuar..

iduraz said...

hope everything will be fine...just take a good rest yer dear...jangan lasak2 sangatt..:)

.:Mama Dhia:. said...

Shafa - now dah 6wekss 5 days pregnant..semalam mase scan mmg nmpk jantung baby beating.. semoga baby kite baik-baik aje harapnyer..

.:Mama Dhia:. said...

iduraz - thanks.. jalan pun slow & steady sekarang..tp setiap kali nak ke toilet ati dilanda kerisauan..

senyumm said...

OWH,PREGNANT...DHIA AKAN JD KAKAK..TAHNIAH YE..MOGA DIPERMUDAHKAN & BAIK2 SAJE

Seri said...

Congrat's cek.. Ko mkn je ubt tu.. mase aku preggy kan Aqil awl2 mcm tu la.. ko jgn stress2 n pk2 sgttau.. bleeding lg nti.. byk rehat, jgn wat keje berat..

InsyaAllah, klau dh rezeki korg membesar la 'dia' dlm perut ko dgn sihat nti.. tk care.. epy for you..

Pn. Zana said...

Tahniah! jaga diri bebaik ye.:)

.:Mama Dhia:. said...

senyumm - time kasih..aminn..

.:Mama Dhia:. said...

Seri - oo..ko pun cam tu ek nun?? tq..

.:Mama Dhia:. said...

Pn. Zana - time kasih kak..

Zana Adieyza said...

tahniah kak.. seronoknya dgr berita ni..

zana doakan semuanya ok yer kak.. jgn lupa makan ubat..

doakan zana juga akn dpt rasa pengalaman pregnant tu yer kak..

MrS. F!zA said...

ngeri plk dgr bleeding..moga baby n mama baik2 lah..awal2 kehamilan ni mmg kena jga kan..sbb rahim pon tkkuat lg..moga selamat..

::Mamalyna:: said...

alhamdulillah, semua okey.. take care tau:)

hayatunfadzila said...

Tahniah yana....take care tau...doakan yan plak...=)

.:Mama Dhia:. said...

Zana - tq zana..mudah-mudahan lepas ni zana plak..aminn..

.:Mama Dhia:. said...

Mrs Fiza - dengar pun ngeri apatah lg yg melalui..anyway thank you..

.:Mama Dhia:. said...

Mamalyna - alhamdulillah..ok kak..

.:Mama Dhia:. said...

hayatun - tq yan...mintak2 lepas ni yan plak..aminn..

..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (1) Adam demam (1) Adam Mustaqim (11) Adwa (46) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (1) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (1) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (233) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Hadiah (2) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (16) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)