..:TQ 4 Being My Followers:..

Thursday, October 20, 2011

.:Fakta dan Punca Sebenar Tak Ade Orang Yg Tolong Budak Yg Kene Langgar Di China Tu:.


mesti ade sebab meke sumer yg lalu lalang tak endahkan budak yg kene langgar kan..
kite rasekan mereka zalim dan kejam..

tapi td aku ade bace kat blog Fiza..
die dapat info ni dari blog anneraini..

meh bace sesame..

"Okaylah, sejak petang semalam, memang kecoh pasal video budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya takde seorang pon yang peduli. Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat dek jek... Video tu mmg tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni... Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia. Pagi ini pon HOT fm buat topik pasal ni...

Sekarang aku nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada korang yang nak pergi ke China... Kalau korang jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun ko nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung, sila jangan tolong.. Ye, benar2 kawan2. JANGAN TOLONG! Nak tahu kenapa? Sebabnya bila kau tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab engkau. Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka ko yang kena tanggung sume kos perubatan die sbb ko yang tolong dia...Ataupun ko akan disaman oleh anak makcik tu sbb ko lah penyebab mak die jatuh... Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sbb kalau mereka tolongpun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya... Serius wa cakap lu. Cerita ini diceritakan oleh ofismate aku yang membacanya dalam akhbar cina minggu lepas.

Dalam akhbar tu penulis bagitau ada seorang askar (kalau tak silap aku) menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba2.. Kerana prihatin takde org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak die pegang mak die so die tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tu.. Akibatnya die kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama. Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong and jadi pape yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.

Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal die langgar budak perempuan tu? Mula2kan die dah terlanggar budak tu and die berhenti kejap sbb perasan die langgar budak. Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati, die cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup die kena tanggung akibatnya seumur hidup so die teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tu akan mati. Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgar hidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati.. Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam paper cina hari ni...

Jadinya kalau sampai di China ingatlah pesan aku ni... JANGAN TOLONG kecuali family ko sendiri... Kalau ofismate aku tu tipu maka tipulah aku... Semoga perkara ini takkan terjadi di Malaysia tercinta ini..."

note : budak yg kene langgar tu dah meninggal pun semalam..

14 comments:

mamawafiq said...

kejamnye yana... kalau camtu xnk la g china.. patut la kat sini pun org² cina ni xamik tau hang org.... rupenye dorg mmg dh terdidik camtu erk... ish.. ish.. ish....

.:Mama Dhia:. said...

mamawafiq - buka yana la yg kejam lin.. hehehe... tu la..tp kalo kat malaysia undang2 gitu, nanti jd macam kat china lah..semua org wat tak nak tolong kalo ade ape2 accident..

~ yus ~ said...

larrr, ada undang2 macam ni ya??

sah undang2 komunis....huhu

.:Mama Dhia:. said...

yus - patut la org biarkan jer.. haisshh.. sian kat budak tu..

ibuafiqahhuzaifah said...

Alhamdulillah g china dulu tu selamat g dan balik..huhu

p/s:congrat awak..br tau dari nor pg nie..hehehe

NOR said...

tu la,ms mule2 tgk kt brite mmg sakit hati,jiwa,raga smue la...tp ble bukak blog,bace kt internet rupe2nye ade penyebab lain yg menyebabkan dieorg jd mcm tue...hmmm...teruk btl kt sane kn...hrp2 xjdla kt m'sia nie...(~_~)

.:Mama Dhia:. said...

ibuafiqahuzaifah - heheh..tq..baru sebulan lebih..

.:Mama Dhia:. said...

NOr - meremang bulu roma mase tengok klip tu nor.. patut la jd gitu ek..rupenyer ade udang disebalik batu..kite yg tak tau pade mulenyer dok la kutuk org yg lalu lalang tengok jer tu kan.. hai lah dunia..

senyumm said...

xde mak pak ke bdk tu?huhu

.:Mama Dhia:. said...

senyumm - ade..kan last2 mak die jugak yg amek..mak cik cleaner tu mungkin kenal ngan mak budak tu..

MaMaMiKaeL said...

yg heran nyer..mak pak dia x sedar ke anak awk hilang dat time??yg p dok biar anak bjalan seniri sorg2 tue satu hal la..

so peringatan utk mama2 semua..jgn biarkan anak jalan seniri2 iyer..

senyumm said...

owh..sy x tgk video,geli nk tgk..tny kwn2 je

.:Mama Dhia:. said...

senyumm - org plak tak sengaja tertangok..bile dah tertengok, kepale tak mo paling plak..terus tengok sampai abis..meremang bulu roma bile tengok..

.:Mama Dhia:. said...

mamamikael - mmg silap mak bapak die la..tp dah benda nak jd kan..maybe tak perasan anak tu kluar..mane kite tau kan??

..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (1) Adam demam (1) Adam Mustaqim (11) Adwa (46) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (1) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (1) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (233) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Hadiah (2) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (16) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)