..:TQ 4 Being My Followers:..

Friday, August 27, 2010

.:Ayam Goreng:.

semalam kan jualan kat ofis aku..
aku beli tepung goreng ayam..
bukan saje leh goreng ayam.. sotong n udang pun leh gak..
goreng ayam tuk buka pose semalam...

nilah hasilnyer..sedap..

Thursday, August 26, 2010

.:Jualan:.

sane sini ade jualan..
al maklumlah nak raye katekan..
kat ofis aku pun tak ketinggalan..
ade gak jualan...
kecil-kecilan jer..

ape yg aku beli???
aku beli kuih tat nenas yg comel..
n kerepek utk raye..
(aku cume order kuih popia gulung jer, biskut2 x de)..
tak ketinggalan utk dhia..
legging..
hampir terlupe..
kuih utk buke pose...
pulut serunding..
lame dah teringin nak mkn..
kalo mak aku wat..sedap tau..

tat nenas yg comel..

kerepek pisang, keledek, kerepek pedas...
pulut serunding..

.:Today is D Day:.

today is my sayang besday..
Hepi besday to MAZLANIZAM BIN AHMAD a.k.a my Hubby..
turns to 30 this year...

oh!! 30..
tua dah ek... hehehe...

ok...

To my Husband Tersayang...
Semoga:- Dipanjangkan usia..
- Dimurahkan rezeki..
- Menjadi suami dan pembimbing family yang terbaik..
- Menjadi abah yang terbaik buat Dhia..
- Menjadi suami yg bertanggungjawab dan terbaik buat sayang..
- Dirahmati dan bibawah lindungan Allah sentiasa..

Sayang abang hingga hujung nyawa..

gambar mase majlis kawen adik aku..

.:Dapat Juge Akhirnyer:.

semalam hubby beli...

chiken wing..ni aku yg request..lame tak mkn..sedap tp kecik jer wing nyer....

putu mayong..SIL yg request..aritu mase kami g PARAM, putu mayong ni telah abis dijual..
so smlm dapatla mkn putu mayong ni..SIL kate kecik..besar lg kalo kat SP.. tp sedap leh tahan..

ni hubby yg tingin..die tengok pak cik tu wat gebu jer apam balik ni..so die pun beli.. x abis pun..sebab dah kenyang..tp sedap..

hubby jugak beli laksa..3 bungkus..2 untuk die n 1 tuk SIl..aku tak minat laksa..setakat mkn kuah die ok la..

menu utama kami buka pose semlm adalah nasi.. lauk ikan kembong masak asam pedas rebus..tak pakai minyak..aku tak penah mkn... SIL aku yg masak..hehehe..

Wednesday, August 25, 2010

.:Duit Raya:.

alhamdulillah.... finally..

RM500 untuk kakitangan awam, pesara

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju membayar Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500 kepada kakitangan awam dalam Gred 1 hingga 54 dan pesara kerajaan.

Bayaran akan dibuat sebelum 1 Syawal. - BERNAMA

petikan dari paper berita harian bertarikh 25/8/2010...

Tuesday, August 24, 2010

.:Salam & Ingatan Tulus Ikhlas Dari PM:.



naik ofis dari taska..tengok2 atas meja ade benda ini...
rupenyer PM bg pd sumer staff..

yg tak menahan siap ade gambar PM & RM lg kat mug tu..
hehehe...

nak minum nampak la meke berdua ni...huhuhu...

.:Menu Berbuka Ahad Lepas:.




Nasi ayam (SIL aku yg masak)
Tauhu goreng
Roti pisang goreng(sedap..hubby bg resepi)
..cam roti telur gak tp ade inti...

note : gambar tebalik..hehehe..

.:Menu Berbuka Sabtu lepas:.

Ikan caru tumis air (hubby masak)
sambal tempe
sup sayur bayam + cendawan+fish ball
ulam daun selom u ulam raja
sambal belacan (blender..x larat tumbuk)
roti telur
air sirap laici (dlm jag ijau)

meriah skit..
maklumlah cuti..

.:Dhia potong Rambut:.

rambut dhia dah panjang..
panjang ker??
x la sumer panjang..
rambut dhia tumbuh panjang tak same..
ade yg panjang n ade yg masih pendek..
ngat nak suh hubby bg same la rambut dhia tu...
sekali die potong cam potong rambuh die plak..

cube tengok..

sian dhia.. sib baik belah belakang..

Monday, August 23, 2010

.:Dhia Demam:.

aku cuti ari ni..
cos dhia demam..
mmg dhia demam dr semalam..
tp x la panas sangat..
tp td mase dhia bangun waktu sahur, hubby aku dukung dhia..
tibe2 badan dhia gigil..
aku cemas tul..
ye la, dhia lum penah ler demam sampai gigl camtu sekali..
terus siap n g spital..


on d way g spital, hubby plak muntah2..
dah la die yg bawak kete..
kete aku plak tu..
abis kete aku kene muntah die...

sampai jer er (emergency room)..
terus daftar..
suhu tak panas sangat pun..
cume badan dhia gigiln merengek2..
masuk bilik doc, aku n hubby disuruh tunggu kat luar, dengar dhia nangis..
sebak dah rase ati ni..
tp aku tahan x mo nangis..

x lame tu doc panggil suh amek dhia..
the doc explain yg dhia kene "viral fever"..
demam x teruk.. result darah pun ok..
dapat ubat demam, cair kahak n selsema (ubat titik)..
alhamdulillah...

Friday, August 20, 2010

.:Gaji Naik Lagi:.

alhamdulillah..
mcm dapat duit raye plak..

baru bulan lepas dapat tunggakan gaji..
bulan ni dapat lg..

aku tak caye gak mule2..
then call org kewangan..
dieorg kate betulla tu..

yg bulan lepas kenaikan utk bulan 4 2010..
yg bulan ni plak yg gaji baru SP 27...

baru la aku percaye...
ye lah..mane lah tau dieorg tersilap kan??
x pasal2 kene bayar balik..

so..esok leh la g shopping..
eh..macam la terus dapat gaji ari ni ek..

cik yana.. gaji 25 aribulan k..
sile bersabar...
hehehe...

Thursday, August 19, 2010

.:Dhia tolong Lipat Kain:.

bukan tolong pun sebenarnyer tp cume menyepahkan kain baju yg belum berlipat..pastu dhia kan amek satu kain yg belum berlipat.. then...


letak atas kepala..seperti gambar di atas..dhia akan jalan2 keliling umah..tunjuk kat abah n mak su die..sambil gelak2..

dah abis show... hehehe..

.:Bertukar:.

dhia kini telah tukar susu..
dulu Anmum n sekarang Fernleaf..
hopefully susu tu sesuai ngan dhia..
so far ok lagi..

jemput minum susu...

.:Berbuka Hari Ke-8:.


Menu buke semalam...

kari ayam+kentang (masak sendiri)
kangkung goreng belacan(masak sendiri)
kuih muih (beli)

dan x dilupekan..bubur lambok..
hubby beli..3 bungkus RM 5..3 3 bungkus dimakan oleh hubby..
aku adelah tidak makan bubur lambok...hehehe..

ni first time kami membeli kuih-kuih n juadah lain (bubur lambok) untuk berbuka di rumah..

Wednesday, August 18, 2010

.:Bangkit sahur:.

wat pertama kalinyer..
dhia bangun sahur...
pg td aku alihkan tempat dhia tidur..
mane taknyer..dah tido bawah sofa dah dhia...

slalu dhia akan memenruskan tidurnyer..
tp tidak pg td..
tengah kami makan sahur..
tibe2 dhia bangun n senyum2..
terus ke pangkuan abah dhia...
sib baik tak nangis...
aku ingatkan dhia akan mengikut jejak abahnyer..
(tido lepas sahur)..rupanyer tidak..
dhia dah tak tido dah..dhia sambung tengok tv...

aku siap2 n mandikan dhia...on d way g ofis dhia makan biskut..
sampai2 parking ofis br aku perasan, dhia tido...
hehehe..tu ler...
penangan bangun sahur..
hehehe...

aku anta taskan n letak dhia kat tempatnyer..
n dhia sambung tido...
hai la dhia...
esok bangun sahur lg ye sayang...

sekadar gambar hiasan n3..ni gambar dhia mase hari pertama lahir ke dunia.. tidoooo jer..

Tuesday, August 17, 2010

.:Menu buka Pose:.

aku dari awal pose lg dah wat menu buke pose utk sebulan..
ok la tu kan..
senang..
tak de la runsing dok pikir ape nak masak buke..
menu aku buke pose ari ni ialah..

-ikan kayu (tongkol) masak lemak cili api..
-toge+daun kucai tumis
-Ulam daun salem

tu jer..
ringkas n tak membazir..

.:Lambatnyer waktu berlalu:.

aku ingat dah kul 4 lebih..
rupenyer kul 4 pun lum...
lambatnyer.....

.:Bile dapat jejak tanah:.

aku duk kuarters kerajaan..
so jarang sangat dhia dapat jejak tanah..
bile dapat balik jelai ler dhia berpeluang jejak tanah ni...
mertua aku duk taman perumahan..
mane ade tanah kan??
bukak2 pintu pagar dah jalan tar...

so bile balik jelai, abah dhia rajin ajak dhia jalan2 kat luar umah..
suke sangat dhia...
jalan pun pandang tanah jer...

ni aksi dhia bile dapat jejak tanah...
hehehe..

SEKIAN......

Monday, August 16, 2010

.:Gula2 Pertama:.

last week aku balik jelai..
buke pose ngan family sangat best..kami sampai lewat ar jumaat tu..
jalan jem..
kul 9.30 baru sampai..sampai2 terus makan..
aku tengok atas meja ade satu plastik yg belum dibukak..
rupenyer ayam golek..
mmg aku request suh abah beli..lum terusik pun..
sedap...
dhia pun dah tak takut ngan mak n abah aku..kalo dulu, dhia amek mase tk ingat balik mak n abah aku..
almaklumlah..aku ni "slalu sangat" balik jelai..
sampai dhai pun lupe kat mak n abah aku..
hehehe...
tp sejak dhia dah besar ni..die dah mule kenal org..abah aku hulur tangan jer, terus die gi..
ngan mak aku pun same..ok lah tu kan...

cite pasal gula2..
abah aku ni sayang sangat ngan dhia..
maklumla cucu perempuan first..ape nak sume dapat..
aritu dhia mintak gula2 yg duk dlm fridge..abah aku pun bg jer...
seronok dhia dapat makan gula2..sekejap jer abis...
ish..ish.. kalo aku tak de maknenyer nak bg dhia mkn gule2..
dah ler gigi lum tumbuh abis...
kang terbantut plak..hehehe..
jom tengok gmbr dhia mkn gula2...
hehehe...

Friday, August 13, 2010

.:Dhia dan Sesuatu:.

Dhia with botol susu..
kalo dhia tengah wat gini..
jgn sesekali amek botol susu itu..
kalo dilakukan jugak, dhia akan baring atas lantai sambil melalak...
hehehe..
aku yg slalu wat gitu..saje nyakat anak..



di atas plak dhia with beg..
beg tu aku kuarkan cos nak isi baju..
nak balik kg petang ni kisahnyer..
tp dah dapat kat dhia dulu...
duk terhegeh nak masukkan kaki dalam beg..
lantas abah dhia pun menolong dhia..
dimasukkan dhia dalam beg tu..
muat plak tu...
ape lg, senyum lebar ler anak dare kecik tu..



yg terakhir...
dhia with bakul..
ni bakul isi hamper mase ari keluarga last week..
kreatif jugak si dhia ni..
siap bakul tu jd cam skate board pun ade...

dhia oh dhia...

Wednesday, August 11, 2010

.:Kete wat hal plak:.

last tuesday..
mase lunch hour aku g pasar presint 8..
membeli bahan2 basah sempena nak memasak berbuka di minggu ni..
semangat sungguh nak masak..

mase nak anta bahan2 basah tu pulang ke rumah..
aku rase kete aku bergegar..
aku sangkekan, tayar aku pancit...
setibenyer aku di parking umah, aku tengok tayar..
tak pun pancit..

kol hubby, die kate mungkin drive sharp...
so smlm kami berdua gi la bengkel...
kebetulan hubby pun nak service kete die..
jd kami bawak kete asing2..
sampai jer bengkel..pomen tu cek kete aku..
aku tak amek tau cos ade hubby aku..
die yg tolong ckp ngan pomen tu..

aku duk dalam bilik menungu jer..
tibe2 hubby masuk bgtau aku yg tayar belakang kene tukar..
dah merekah katenyer...
bahaya tul...
tu lah..ade hikmah disebalik kejadian kan..

kalo la drive sharp tak rosak n kete aku gegar2...
aku pasti belum ke bengkel..
kan bahaya kalo tayar tu meletop...
nauzubillah...mintak dijauhkan...

tayar yg baru harus dipasang di bhgn depan..
n tayar lame yg masih elok (tayar depan)..
diletakkan di bahgn belakang...

mintak pomen tu check nape kete goyang2...
rupenyer mmg drive shap puncanya..
yg belah kiri dah longgar...
so mmg kene tukar...
bengkel tu tak leh wat plak..

so aku n hubby cari bengkel lain...
jmp bengkel lain dekat2 situ jugak..
tanye punye tanye..dapatlah harga drive shap belah kiri RM140..
campur upah pasang n sumer2 skali, aku kene RM180...

yg tukar tayar tu kene RM290..tu dah campur upah pasang dll..
sib baik la aku ade dapat sponsor utk semua cost2 tersebut...
trima kasih ayahanda tercinta...
I Luv U Abah...
hehehe...

Tuesday, August 10, 2010

.:Sampel:.

sample telah sampai..
sample dari LIBRESSE..
dapat sample ni percume jer...
hehehe..
macam2 ade kat dalam..
dari pad sampai pantyliner..
masuk jer kat website die..
http://livelibresse.com.my


tak perlu bayar pape pun utk dapatkan sampel..
just isi borang kat dalam tu..then submit..
tunggu jer sample sampai..

.:X cukup Kalsium???:.

hehehe...
mmg aku tak cukup kalsium..
aku dapat bukti ni mase hari keluarga ari tu..
ade sesi kire berat badan, berat lemak, kekuatan tulang, kandungan air dalam badan...
sib baik lemak aku lebih skit jer tp masih berlebihan ok...
kene kurangkan skit lemak...
hehehe...

air dalam badan aku kurang...maklumlah trevel..
jd air pun kurang minum..
tu yg kurang air dalam badan tu...
aku punya tulang plak kurang kalsium..
lebih teruk lg, aku telah mengalami sakit lutut belah kanan...
sakit sangat bile nak bangun...
so sejak balik ari ahad ari tu aku telah mengamalkan minum susu ANLENE..
perisa COKLAT..yg plain aku tak lalu...
n aku rase perubahan skrg..
lutut aku makin ok..
alhamdulillah...

Monday, August 9, 2010

.:Family Day BPK 2010:.

family day BPK ...
Permaisuri Hotels & Resorts, PD..
7-8 Ogos 2010...

sampai jer kami kat hotel, kami kene tunggu cos ramai lg yg belum check out..
dapat jer bilik terus kami letak barang2 n turun balik ke lobi..
then kami terus ke pantai cos kami dibgtau ade durian disajikan...
sampai jer kami kat pantai, kami nmpk beberapa gerai kecik..
ade gerai durian, cempedak goreng n kopok lekor n aiskrim...gerai pertama yg aku tuju adalah gerai durian...dapat makan durian sepuas ati.. pastu mkn cempedak goreng n kopok lekor plak..
kat blakang gerai tu ade meja..kat atas meja tu ade berkotak2 buah manggis...
aku pun ape lg..bedal ler...hehehe...

pas makan buah-buahan kami naik bilik...solat n rehat sekejap..
dalam kul 5 turun balik ke pantai cos ade sukaneka..
aku tak masuk satu game pun..
tp aku wakilkan hubby aku...
hehehe...
aku jage dhia yg first time gi pantai...
hubby dapat banyak hamper..
tp cos maik berkumpulan, jd hamper pun dibahagikan..

hamper yg menjadi rebutan...

malamnyer pulak..ade dinner..
ade penampilan istimewa...
Lan Pet Pet...
tu pun beberapa minit jer..
ade pertandingan karaoke..n cabutan bertuah..
sebenarnyer semua org dapat cabutan bertuah...
yg membezakannya adalah, kite kene cabut sendiri adiah..
n adiah boleh dituntut diopis...
n aku dapat ini...

ok la tu kan..sape nak bg???

Tuesday, August 3, 2010

.:Ikan Keli Masak Sambal:.



menu lunch sabtu lepas... sedap... feveret ni tau.. yum..yum..

boleh masak macam ni lg mase buke bulan pose nanti..

.:Bile Dhia Makan Durian:.



abah dhia kopek durian..


tu dia..durian kecik jer..tp sedap..

dhia pun nak rase...

hehehe...sedap kan dhia...

tengok tu..dhia nak lg..tp abah x bg mkn banyak2, takut nanti dhia kepanasan..

..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (13) Adli Mubasyir (1) Adwa (48) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (2) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (2) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)