..:TQ 4 Being My Followers:..

Wednesday, December 1, 2010

.:Fobia:.

Fobia..
cam seram jer kan??
fobia yg aku alami sekarang adalah kembali menjadi gemok..
aku bukan ler nak kurus sangat..
tp nak berat yg ideal...
sebab berat aku sekarang menghampiri ke berlebihan berat badan...
hanye org yg pernah gemuk jd kurus yg faham ape yg aku alami sekarang..

aku penah gemok..
sampaikan aku frust sangat2.. rase sangat2 stress..
masalah utama aku adelah di bahagian peha..
dan lengan..
paling ketara nampaknyer..
sampaikan dulu aku pernah boikot x mo pakai sluar jeans sebab peha dah x muat nak pakai jeans..
last2 aku sign up kat satu slimming centre..
beribu2 habis..
tp sib baik mase tu mampu.. (mampukan saje walau x mampu sebab dah sign in)..
tp alhamdulillah hasilnyer begitu memberansangkan..
dari 60kg jd 47 kg in 4 months..
tp mak aku plak x suke..
katenyer cengkung sangat..

mase aku kawen mmg kurus la aku..
aku suke sangat time tu...
dalam sebulan lepas kawen, aku disahkan mengandung...
jd haruslah berat naik kan??
memang naik sungguh..
2 kali berat aku naik sebanyak 3 kg dalam mase sebulan..
mase nak bersalin total berat aku adelah 64kg..

after delivery, aku sambung balik treatment tu..
sibuk ler dieorg suh aku tambah lg treatment (biase la tu)...
tp aku dah bgtau dieorg aku nak berat aku jd 50 kg jer..
x mau kurang dari tu..
n aku berjaye dapat berat tu...
pastu dah, aku x sambung lg treatment..

sejak x de treatment aku pun belasah jer makan..
bukan ler belasah sangat pun..
makan nasi sepinggan jer pun, bukan 2 3 pinggan..
maklumlah mase tu aku bf dhia..
sian plak kat dhia kalo susu aku kurang..
jd aku makan cam biase jer...

mase umor dhia 11 bulan, dhia benti bf...
tp nak diet mase tu adelah sukar...
sebab x de sape nak monitor..
kalo dulu, ade org yg nak monitor (slimming centre)..
tu yg berat naik..mendadak tu tidak lah tp x dapat nak maintainkan 50 kg..

so sekarang berat makin naik, jd aku mule rase fobia...
nak makan ubat kurus x berani pulak..
bahaye kan??
usaha yg aku buat sekarang cume elakkan makan malam dan minum air 3 liter sehari..
tp lum nampak kesan sebab baru buat pun..
harap2 berhasil ler aku dapatkan berat ideal aku...

mase kurus..47kg..
mase g hanimun..
seluar dan baju tu dah x muat dah..
huhuhu...

mase ngandungkan dhia 9 bulan..
64kg..

9 comments:

idah @mama izzya said...

selamat menguruskan diri..

.:mama dhia:. said...

idah - tq idah..

Aziah said...

oh begitu kisahnya.. kak ziah berat masa sebelum kahwin 48kg... sekarang adalah 55 kg... ngehhh... mau kuruskan lagi ke???

mummysyafie said...

selamat mendapat berat yang ideal.. :)

.:mama dhia:. said...

kak ziah - akak tinggi, x pe..55 kg tu kire ok la.. saye dah ler rendah berat dah nak masuk 56kg dah...huhuhu..

.:mama dhia:. said...

mummysyafie - tq mummy..

Pn. Zana said...

jom2 kita kurus jom..hehe

.:mama dhia:. said...

kak zana - jommmm...

SaHaNiMsofEa said...

Comel la hai waktu mama ngandungkan dhia...memang bulat perutnye...

..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (14) Adli Mubasyir (1) Adwa (50) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (2) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (4) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Pertandingan Azan ALAMRIA (2) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)