..:TQ 4 Being My Followers:..

Thursday, January 21, 2010

Dhia kene cirit birit..

penyakit ni bermula pd ari ahad lepas...aku tak pasti ape puncenyer...aku ingat sebab aku makan nasi kerabu yg terlalu pedas sambalnyer... dhia 'berry' cam baby 'berry'..ye la dhia kan dah makan, seharusnyer najisnyer sudah pejal sedikit...tp aku dapati cair cam mase dhia masih lum makan... kalo nak kate punce susu, mungkin tidak...cos kat umah aku tak bg dhia minum susu formula pun...

ari isnin tu pulak, najis dhia ade bercampur sedikit darah...aku pun mule cemas...n aku bertanye pade kawan2 kat taska....dieorg kate maybe luke cos bynk kali 'berry'.. skit jer darahnyer... aku tunggu sampai esoknyer (ari selasa)..pagi tu dhia masih lg cirit-birit...bayangkan baru kul 10, dhia dah 'berry' 4 kali...petang tu jugak aku bawak gi klinik ngan abah dhia...
jmp dokter n dokter kate cirit-birit...die just bg ubat air garam (dalam bentuk serbuk untuk dibancuh bersama air)....aku bg dhia minum malam tu...
ari rabu tu siti (pengasuh dhia kat taska) kate dhia makan sikit...susu pun dhia x nak minum (kat taska dhia minum susu formula)..n cirit-biritnyer dah kurang...aku lega...
ari ni...aku gi kul 10, dhia 'berry'...pagi2 mase anta taska, dhia 'berry' gak...bermakne dhia dah 'berry' 2 kali...aku datang mase lunch hour lak...aku susukan n tidokan dhia..aku cek pampers dhia tengok dhia 'berry'...pastu siti kate, td pun dhia 'berry' gak... alamak...cirit-birit lg ker??? aku tanyer siti "dhia minum susu ker?". siti kate "minum, abis sebotol, mule2 die tak nak, pastu die minum gak"... so aku rase mungkin sebab susu formula tu buat dhia kene balik cirit-birit tu...ye la... semalam kurang sebab dhia tak minum susu formula.. ari ni jd balik cos dhia minum abis susu tu sebotol...
so petang nanti kene beli susu lain tuk dhia...hopefully dhia will be ok... aminn...

3 comments:

paij188 said...

kesian dhia.. anak ko dah hbs lum cucuk khas utk rotavirus? cucuk tu kena lengkap amik sebelum 6 bulan. rotavirus tu bahaya, cirit-birit camtu la. biasa kena kat budak2 kecik bawah setahun cam anak kite ni.

hope, dhia makin elok. kesian dhia..

.:mama dhia:. said...

aku tak pasti ler pai dah cuck ke belum...nanti aku cek kat buku klinik dhia.. ni first time dhia kene cirit-birit gitu tp dhia aktif.. nasib baik ler... skrg ni aku tukar susu dhia dah...nak tengok cam ner...if still cb lg, aku bawak g klinik lg..

::Mamalyna:: said...

yana, dhia minum dutch lady kan...lyna ari tue cam tue jugak, asik berry, puasler fikir nape coz lyna minum susu tue sejak 8 bulan...bila minum jer, tak lama pehtu cirit...skang akak dah tukar susu dah kepada fernleaf..

..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (14) Adli Mubasyir (1) Adwa (50) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (2) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (4) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Pertandingan Azan ALAMRIA (2) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)