..:TQ 4 Being My Followers:..

Monday, July 20, 2009

Majlis Tahlil, Kekah n cukur jambul Dhia

majlis ni diadakan pada hari sabtu petang...
aku n hubby balik dari putrajaya ke jelai petang jumaat..
sampai2 umah tengok abang aku n kakak ipar aku dah ade kat umah, rupenyer dieorg cuti ari tu.. sedare mare pun dah ramai yg ade...
anak angkat abah (ika n timah) pun dah sampai dulu dah...
abah siap pasang 2 khemah la plak...
cam nak wat majlis kawen pun ade...
malam tu dah mule aktiviti rewang (bukan merewang k)...
jiran2 dtg tolong sediakan bahan2 tuk masak esok...
pagi esoknyer aku g tengok kambing yg akan dikorbankan..
seekor kambing biri2..disebabkan dhia ni girl so sekor je la..
besar gak la kambing biri2 tu.. pagi tu gak kambing biri2 tu disembelih oleh cik imam...
majlis tahlil wt sebelum majlis potong jambul...
tahlil ni abah jemput org2 masjid..
selesai tahlil n makan2, dalam kul 4, majlis potong jambul pun bermula...
potong jambul ni mak aku jemput jemaah2 yg slalu hadir untuk majlis yasin yg diadakan setiap bulan...ramai gak...sampai ke luar2 umah..
acara potong jambul pun bermula..
hubby aku yg pegang dhia, aku cume bawak bahan2 yg digunakan untuk potong jambul dhia... masih ade yg bertanye dhia ni laki2 ke perempuan..
sedangkan aku pakaikan dhia baju kaler pink, siap rambu ramba lg...angin gak la aku...
tapi biar jer la...
ramai yg tak berani nak potong jambul (ade jambul ker anak aku ni) dhia...
maklum la rambut dhia ni sikit... so dieorg usap2 je la sambil doa untuk dhia...
mase kami meround untuk bg org2 potong jambul dhia...dengan tak semena2 kami pun terkena juga usapan2 dari org2 tu...habis basah kepala kami suami isteri...
kelaka tul...hehehe... Dhia baik jer sepanjang majlis berlangsung...
diam jer...tak nangis pun cume buat muke pelik jer..
maklumla..die bukan tau ape yg org2 tu wat kat die kan...ikutkan jer la dhia sayang oi...
alhamdulillah majlis berlangsung dengan lancar tanpa sebarang masalah...

kambing yg akan dikekahkan

orang rewang

kite tido dulu...tgk tu..kat tangan abah die, lena jer...

tengok tu..kami pun kene gak..hehehe...

mak aku potong jambul dhia (jambul la sangat)..

kami 3 beranak ...nak tau nape aju aku lain ngan hubby aku???baju yg sepatutnye aku pakai (same kaler ngan hubby aku) berlubang kene iron...huhuhu..ni baju mak aku yg aku pakai...sib baik muat...huhuhu....

2 comments:

BUYEN said...

xde jemputan pun????

.:mama dhia:. said...

BUYEN - bukan tak nak jemput...segan jer nak jemput...hehehe...

..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (14) Adli Mubasyir (1) Adwa (50) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (2) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (4) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Pertandingan Azan ALAMRIA (2) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)