..:TQ 4 Being My Followers:..

Thursday, June 4, 2009

Latest News

aku ni baru masuk keje n baru tukar tempat keje...
jadi kelam kabut ler skit...
kebetulan plak aku ni belum ade komputer sendiri..
bosan tul... ni pun duk numpang komputer org...
huhuhu...sedih tul..

sedang menunggu hari...

2 bulan lalu aku selamat melahirkan baby girl yang aku namakan DHIA ARYSSA BT. MAZLANIZAM...

best tak name anak aku...hehe...aku yg pilih tau...
mesti ramai yg terkejut cos b4 this aku ade kate aku berkemungkinan 80% dapat baby boy... aku tak kesah pun...
janji baby aku sihat..alhamdulillah...
tapi tak aku nafikan mmg sedikit terkejut tp tak pe....


Hari kelahiran Dhia


Pada 28 (duedate aku) ramai yg kol, tanye dah bersalin ke lum... ape lg nak aku jawab...dah baby lum lg nak kuar dari perut aku ni... tapi pada malam 29 ari bulan aku dah rase sakit skit2 sebenarnyer...tapi aku tahan cos lum sakit sangat2... sakitnyer memulas cam nak kene cirit birit...kul 3 pagi aku terjage cos sakit perut....tapi aku tahan esoknyer aku ngadu ngan hubby sakit perut, dia ajak g spital tp aku tak mo...(cos tak rase sakit sangat)...lame2 sakit makin kerap...sampai hubby kene masak lunch utk kami...bile dah ptg..aku dah makin sakit tp aku tahan lagi...aku kol azma (member aku, die ni nurse) die tanye aku kuar lendir + darah...aku kate ler ade...pastu die suh aku g spital cepat...aku pun ape lg...ajak le hubby aku g spital... "tu la abg ajak g tadi tak nak" membebel plak hubby aku...

sampai spital dalam kul 4 lebih....masuk bilik utk cek brape cm dah terbuka... bile doktor cek...rupenyer dah bukak 4 cm...terkejut ler aku...sib baik tak bersalin kat umah...hehehe... mane ler aku tau sakit nak bersalin memulas cam nak cirit birit... pastu aku kene tunggu cos bilik bersalin penuh...pastu ramai plak ibu2 mengandung yg datang , sumer sakit dah nak terkeluar baby..kene la aku yg leh tahan lagi ni menanti... masuk bilik bersalin kul 7 lebih...sambil2 nunggu baby nak kuar tu, aku dapat rase kontraksi makin kuat n makin sakit....dah macam2 aku bace...sib baik hubby aku sudi temankan aku...die la yg banyak membantu sabarkan n tenangkan aku... dalam kul 9 setengah dah terbukak 8 cm.... tp nurse tu kate tunggu 10 cm baru baby leh kuar.... then die bg ubat cucuk kat punggong utk cepatkan bukaan.... kul 1200 am (30.3.2009) rase nak meneran...nurse tu suh tahan..tarik nafas... aku dah rase baby tu nak kuar...aku dah tak leh tahan...suh hubby panggil nurse... nurse tu sampai jer tengaok kepala baby aku dah nampak...kelam kabut ler nurse tu.....aku teran 2 kali sekuat ati aku.....akhirnya lahirlah baby DHIA ARYSSA ke dunia dengan selamat n sihat pada jam 12.37 am, 30.3.2009...

Dhia nangis sekejap jer...then die tido sampai besoknyer...malam tu mmg dhia tak jage...risau gak aku sebab die tak minum susu lg... nurse tu suh kejut n susukan ..tp Dhia tido...camne nak susukan.... Dhia cume isap sikit jer.... kuar spital kul 4 petang (30.3.2009)...singgah umah jap amek barang tuk balik jelai... sepanjang perjalanan balik jelai, Dhia tido jek....

Dhia kene kuning skit minggu pertama tu cos die tak pandai isap susu lagi.. minggu berikutnye, dah ok cos Dhia dah rajin n pandai isap susu... alhamdulillah... ok lah... cite ari ni...aku gi klinik pagi tadi... anta anak aku cucuk 2 bulan... Dhia tido time masuk bilik cucuk tu...so nurse suh kejutkan.. tak macam mase cucuk sebulan...kali ni dhia diam jer...ek tidak uk pun tidak... baiknyer anak mama...cam tu la...tak nangis kene cucuk...

No comments:

..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (14) Adli Mubasyir (1) Adwa (50) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (2) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (4) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Pertandingan Azan ALAMRIA (2) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)