..:TQ 4 Being My Followers:..

Thursday, December 30, 2010

.:Lunch 2 kali:.

fuiyoo..
2 kali lunch ari ni...
sebabnyer...

tengahari td sebelum kluar aku makan dulu...
sebab dah lapar..
lgpun sebelum balik umah aku ade 2 destinasi..
1. nak jmp member, amek barang dan 2. nak singgah pasar presint 8..
hubby pesan suh beli cili merah..(nak wat sambal belacan)
jd..drpd kebulur baik aku makan dulu sebelum kluar..

dah selesai 2 destinasi tu, terus aku balik umah..
sampai umah disambut oleh dhia...hehehe...
abah dhia tengah suap makan dhia..

gambar adelah hiasan semate-mate

tanye hubby dah makan lum??
hubby kate die tunggu aku...
kecik plak atinyer nanti kan..jdnyer aku makan la jugak..
hubby masak ayam masak kicap, bayam masak air, perut cicah sambal belacan...
alhamdulillah..
best gak sekali sekale dapat makan masakan hubby...
hehehe...

.:Dhia dah sembuh:.

alhamdulillah, dhia dah sembuh..
sumer dah mule kering..
yg kat area mulut tu pun dah kering...

ni ari pertama dhia kene..
paling ketare adelah kat mulut die..


kat kaki

tangan

ni ari kedua...dah mule mengering..

ni gambar semalam..dah mule gugur dah kuping2 tu..


malam td aku tengok dah hampir hilang kuping2 tu..maklum ler dhia tengah lasak kan...

note : dhia masih lg di umah.. abah dhia plak sambung jage dhia..untung ler abah dhia..cuti sehari jer cos esok dapat cuti free...

.:Hindi Movie - 3 Idiots:.





aku rase ni cite hindi paling best penah aku tengok..
skarang tengah tayang kat channel 110..
dah 3 kali aku layan rasenyer (maklumla astro suke ulang tayang..hehehe..)
tp mmg best giler cite ni..
jgn x tengok tau..
channel 110..
channel free sampai 2 januari 2011..

3 idiots..
heronyer adelah aamir khan..

.:Baru masuk keje dah dapat cuti:.

PM dah umum ..
esok cuti...
hehehe...
maknenyer minggu ni aku keje sehari jer...
(^__^)
bos pun aku x jumpe cos die cuti sampai tahun depan...
yahooo..
(eh..yahoo plak.. hehehehe)

Tuesday, December 28, 2010

.:Hmm:.

bile dah lame x update blog, rase x tau plak nak wat n3 pasal ape...
esok sambung lg satu ari cuti..
ari khamis baru masuk opis..
turn hubby plak jage dhia ari khamis till jumaat...

rindu ker aku ngan opis??
x la rindu..
tp duk umah jer rase boring plak..
kalo cuti gi jalan2..best gak..
tp dhia plak x leh kuar..
kene kuaratin.. kalo dapat jalan2 kat alamanda pun ok gak..

dhia makin ok tp kali ni HFMD dhia lg teruk dari yg sebelum ni...
paling ketare kat area mulut..
seram gak tengok..
tp sumer dah mule kering...
mudah-mudahan tiada kesan sampingan lain...

Monday, December 27, 2010

.:Penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD):.

aku cuti ari ni...
maybe sampai rabu..
dhia kene lg sakit kaki tangan dan mulut..

ari khamis aritu perasan..
cam ade ruam kat tepi mulut dhia..
ingatkan cume ruam susu..
lame2 makin teruk..

balik dari kampung semalam, singgah klinik kat rembau..
dokter sahkan mmg penyakit tangan, kaki dan mulut...
nampaknyer sambung cuti terus ler aku...
luckily cuti masih berbaki...
tapi ari khamis dan jumaat, hubby plak kene bergilir...

aku kasi info skit pasal penyakit ni..

Definisi

Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut adalah penyakit yang biasa berlaku di kalangan bayi dan kanak-kanak. Biasanya terdapat lepuhan di mulut, tapak tangan, jari-jari tangan dan tapak kaki.

Sebab-sebab

Disebabkan oleh virus enterovirus. Virus yang biasanya menyerang adalah coxsackievirus A16.

Tanda-tanda dan gejala

* Demam yang ringan
* Rasa tidak sihat (letih dan lesu)
* Sakit tekak

Selepas demam selama 2-3 hari, lepuhan yang menyakitkan mula terdapat di dalam mulut. Biasanya terdapat di atas lidah, gusi dan di sebelah dalam pipi. Ruam di kulit mula keluar di satu dua tempat dengan timbulnya lepuhan warna merah tetapi tidak gatal di tapak tangan dan tapak kaki serta juga di punggung. Lepuhan di mukosa dan permukaan kulit akan sembuh dalam masa 5-7 hari. Manakala lepuhan di tangan dan kaki akan sembuh dalam masa 5-10 hari.

Siapa yang mudah dijangkiti?

Kebanyakannya berjangkit kepada kanak-kanak berumur 10 tahun ke bawah.

Adakah penyakit ini berjangkit?

Ya. Ianya mudah merebak dari satu individu ke individu yang lain melalui sentuhan secara langsung (direct contact) dengan lelehan air hidung, tekak, air liur dan cecair dari lepuhan juga daripada najis individu yang telah dijangkiti. Ianya bukan sahaja mudah merebak terutama di awal jangkitan, tetapi juga boleh merebak selepas beberapa minggu di jangkiti.

Bolehkah penyakit tangan, kaki dan mulut berjangkit daripada haiwan?

Tidak, ia tidak sama dengan penyakit kaki dan mulut pada haiwan.

Bagaimana diagnosis dijalankan?

Selalunya ia dilakukan secara klinikal. Ujian ?throat swab?? ataupun daripada najis individu yang dijangkiti dihantar untuk ujian makmal bagi menentukan virus yang menyebabkan penyakit ini.

Rawatan

Tiada rawatan yang khusus.

* Ubat demam (Paracetamol) digunakan untuk mengurangkan demam
* Air garam digunakan untuk berkumur. Bancuhan: ½ sudu teh garam untuk segelas air suam sekiranya kanak-kanak tersebut boleh berkumur
* Pastikan kanak-kanak minum air yang secukupnya
* Produk tenusu yang sejuk dan aiskrim juga boleh diberi

Pencegahan

* Boleh dicegah dengan mengamalkan mencuci tangan dengan air dan sabun selepas ada kontak dengan pesakit
* Permukaan yang tercemar dan peralatan yang kotor hendaklah dicuci dengan air yang bersih, sabun dan di nyah kuman dengan menggunakan cecair Clorox, bancuhan ¼ cawan Clorox dengan satu gelen air
* Jangan berkongsi barang-barang peribadi
* Elak daripada mencium dan memeluk individu yang dijangkiti

Komplikasi

Komplikasi selalunya jarang berlaku tetapi boleh menyebabkan jangkitan kepada otak, paru-paru dan jantung yang mana boleh menyebabkan kematian.

Apakah vaksin untuk penyakit tangan, kaki dan mulut?

Tiada vaksin untuk penyakit ini.

Bila perlu berjumpa doktor?

* Apabila demam tinggi tidak sembuh walaupun diberi ubat (< 38 C) lebih 48 jam
* Letih/lesu
* Kulit dan lidah yang kering
* Resah gelisah (irritable)
* Sawan
* hilang sedar

Jika jangkitan berlaku di taman asuhan kanak-kanak, pemilik taman asuhan perlu :-

* Kanak-kanak tidak boleh dihantar ke taman asuhan semasa terjadinya jangkitan untuk tempoh sekurang-kurangnya 10 hari dan disahkan sihat oleh doktor. Memastikan semua kanak-kanak mengamalkan teknik mencuci tangan yang baik.
* Basuh dan nyah kuman semua peralatan yang tercemar, alat-alat permainan dan juga permukaan seperti meja, kerusi dan lantai yang dicemari
* Pastikan tidak ada kanak-kanak lain mempunyai gejala sama

Friday, December 24, 2010

.:Lagi sedap dari salad kat Kenny Rogers tau:.

semalam petang buat salad..
hubby request...

bahan2 salad
-salad ijau dan merah
-naget (marina) - goreng pastu dipotong kecik
-chicken ball (ayamas - sedap tau) - goreng pastu dipotong kecik
- garlic break (bakar sampai rangup) - pastu dipotong kecik

sos
-mayonis
-sos tomato
-air limau nipis


note : habis satu mangkuk besar kami makan berdua..sedap..lg sedap dari salad kat KR..
puji la diri sendiri..sape lg nak puji kan??

.:Kontest Gambar Saya Tak Cantik Kalau Tak Edit!:.

kontest by Hanem

di bawah adelah gambar yg dipertandingkan..
chewah..tanding jgn tak tanding..

SEBELUM EDIT


SELEPAS EDIT

gambar ni mase bawak dhia beriadah petang2 kat atas bukit di Shangri-La Putrajaya..
best tempat ni..leh joging, leh beriadah bersama keluarga..
berkelah pun leh kot sebab tempat ni cantik..

sape saye nak tag yer??
k..
saye tag
kak ejan
ibu fiqah

jom ramai2 join..

sape nak join tarikh tutupnyer 30 JANUARY 2011


.:Cabutan Bertuah:.

jom ramai2 join GA ni..
by Pn Izan
Bersempena Wedding Anniversary ke- 5 beliau bersama suami..

GA ni paling sempoi tau..
nak tau nape aku kate gitu..
klik sini

Thursday, December 23, 2010

.:Ape lg yg aku dapat bile order Domino's pizza semalam:.

tajuk panjang betul...

selain dapat pizza n chicken wings semalam, aku jugak dapat ini...

pertama...
baucer..
sebab anta lambat..


kedua..
calendar 2011..
kebetulan aku lum ade kalendar utk tahun depan..
ok la tuh...
nak calendar macam ni???
order la DOMINO'S PIZZA...
hehehe...

.:Nape regular pizza lg satu harge RM3.00 only?:.

sebabnyer adalah ini...


note : aku peminat Domino's Pizza... selain dapat pizza n chicken wing, aku gak ade dapat 2 benda lain.. next entry....hehehehe...

.:Domino's everyone??:.

semalam order domino's for dinner..
sebab malas masak dan perut lapar..
so order regular pizza 2 (one of them just RM3.00 only)
n BBQ chicken wing...
sebab teringin makan chicken wing punye pasal..
slalu kami order classic hand toast crust tp semalam aku order new york crust..
penah order crunchy thin crust tp x cukup kenyang sebab terlampau nipis...
masing2 perut saiz XL..hehehe...



BBQ chicken & extravaganzza

so yummy chicken wings..

budak kecik yg menggigit.. sian abah dhia..kene gigit..

alhamdulillah kenyang.. ade lg 1/2 pizza dlm fridge..

note : nak tau nape lg satu regular pizza just RM3.00?? sat gi aku up lg satu n3...(^__^)

.:Nak tudung blink2 jugak:.

hehehe...
aritu bace n3 kak ejan...
teringin pulak nak kasi tudung ade blink2 cam tudung kak ejan..
tp aku ade berlian jer (fuh..berlian tu)
belian yg jual peket2 tu..
sib baik kene iron jer..
kalo nak kene jahit alamatnyer x terbuat ler..
(saye adelah pemalas nak menjahit)

so gigih ler aku meng"iron" berlian2 kat tudung...
dan hasilnyer...

selamat aku pakai ari ni bersame baju batik pepel...
suke sangat.. (senget2 aku iron berlian tu..halal je la..sendirik pakai)

note : pasni nak cari yg manik besar2..lg blink2...hehehe..

Wednesday, December 22, 2010

.:Boringnyer:.

bos cuti 3 ari..
jd tiada arahan dari sesiapa..
nak suke ke nak x suke???
hhmm..

boring plak rase..
rase cam nak ajak hubby g jalan2 jer pas office hour nanti..
tp nak ke mane??

td g kamdar presint 15..
hajat di ati nak cari kain pasang..
tp hampe..
x de yg berkenan..
terus balik ofis..

macam nak ajak hubby g mines petang ni..
ade kedai kain gak kat situ...
tp mesti die x nak sebab jalan kat situ mesti jem...
hhmm..

.:Lunch makan nasi lemak??:.

aku bawak brekfes (nasi goreng n cucur badak) dari umah pg td..
pastu ade pegawai bg sebungkus nasi lemak..

so pg td makan nasi goreng n cucur badak..
dah kekenyangan..
so nasi lemak baru jer aku makan sebagai lunch aku..
sedap plak nasi lemak ni..
sambalnyer kene ngan tekak aku..
manis2 pedas...
ade kacang goreng, telur, timun n ikan bilis goreng (hanye sebelah ekor)
alhamdulillah..


note : hajat di ati nak ke KAMDAR lunch hour ni..nak cari kain pasang...

.:Petua Limau yang masam sedap dimakan:.


petua la sangat kan...

ari tu aku g carefour beli barang dapur..
ternampak ler limau navel..
nampak cam manis jer..
terus la amek sebungkus..
ade 12 biji dalam sebungkus tu..

bile sampai umah potong bg dhia makan...
berkerut2 muke dhia makan tahan masam..
tp x de la masam menyengat...
masam lite2 jer..
hampir sebiji ler dhia makan..

aku plak dapat idea utk jadikan limau tu sedap dimakan..
aku potong kecik2 pastu aku tabur garam...
sedap wei..
kurang skit masamnyer..

.:Cek Mek Molek vs Cucur Badak:.

berhajat nak wat kuih cek mek molek..
ade 2 biji keledek kat dalam peti ais...
cukup la kot...
bukan nak wat kenduri pun...

aku kupas then aku potong..
aku rebus sampai empuk..
pastu aku lecek dan tambah tepung skit..
aku takut keras jd aku buh tepung sikit jer...

mase nak uli jd cek mek molek, aku teringatkan serunding ayam dalam peti ais...
daripada x termakan, baik aku gune..
jdnyer aku letakkkan serunding ayam ditengah dan aku bulatkan jd cucur badak...
hehehe...
kreatif x??
hentam sajelah...

mase nak bentukkan tu mmg adunan keledek n tepung tu lembik jer..
jd utk elakkan dari melekat kat tangan aku letakkan tepung...
dapat ler dalam 11 biji cucur badak...ade yg besar n ade yg kecik (sendiri makan, x pe la )
aku test goreng 2 ketul malam td..
hubby makan..die kate ok tp lembik skit..
so lain kali kalo buat kene letak tepung lebih skit..
resepi aku main hentam jer..
x de sukatan pun..
tp alhamdulillah, jd pun..
aku sangat suke...
lain kali leh buat lagi...

cucur badak siap dibentuk..

ni goreng pg td..6 ketul..
kongsi ngan hubby 3 ketul sorang..

ni hasil gorengan malam td..

Tuesday, December 21, 2010

.:Chicken Wing:.

aku sangat suke makan chicken wing..
teringin plak nak makan..
ade pasar tani ari ni..
tp hubby main bola (balik lewat)..
takkan nak bawak dhia g pasar tani..
dhia dah la nak berdukung jer..
aduhai...
tp teringin ni...

sedapnyerrr..yum..yum..

.:Percubaan pertama - kek batik:.

resepi dah lame dapat dari member ofis..
aku nak cube bat sebab bahan2nyer sangat la simple dimple..

bahan-bahan yg digunakan :

1/2 buttercup
1/2 tin susu pekat manis
200 gm milo (peket paling kecik)
1 peket biskut marie (patah-patahkan)

cara-cara membuatnyer:

mule-mule cairkan butter.

pastu masukkan susu dan milo.

kacau sampai sebati dan likat (api perlahan).
kemudian masukkan biskut marie yg telah dipatah-patahkan.

gaul rata kemudian angkat dan masukkan dalam bekas.

tekan dan padat-padatkan dan kemuadian masukkan dalam peti sejuk.

senang kan??
hasilnyer (telah dipotong)

rase sedap wei..puas ati dapat wat sendiri..
slalu beli x sedap..kadang2 terlalu manis..
tp sedih skit..aku sorang jer makan, hubby x minat..

.:Muzium Alam Semulajadi, Presint 15, Putrajaya:.


tau tempat ni lame dah..
tapi baru gi ari ahad lepas..
seronok dhia dapat tengok banyak benda..

kat muzium ni terdapat pameran mamalia malaysia, pameran serangga dan pameran batu-batuan..
best gak..
tiket masuk cume RM2 jer..dhia masuk free..


jom tengok gambar..

rangka ikan paus

memerang..dhia ingat kucing.. (^__^)

tenggiling..cantik kulit die..
dhia geli ngan tenggiling ni..
lari gi kat abah bile nmpk tenggiling ni..

batu-batuan (tingkat atas)

dhia jd angkasawan!!

serangga..

note : nak g muzium negara ntah bile..jd g muzium ni dulu la..ok gak kan??
ramai gak org datang sini.. ngatkan x de org datang..



.:1st TupperwareVille GiveAway:.

1st TupperwareVille GiveAway by Pn Fiza
GA ni berakhir pada 31 Disember 2010..
jom join ramai2..


Syarat Penyertaan

- Letak banner di sidebar blog/FB anda dengan link ke entri ini.(Done!)
- Link TupperwareVille dalam bloglist anda.(Done!)
- Jadi follower TupperwareVille. (Done! lame dah..)
- Klik button LIKE FB (terletak di column kanan ~ atas)(x..fb kene blok kat ofis)
- Membuat entri mengenai contest ini diblog anda atau di wall FaceBook anda.
- Dalam entri itu, tuliskan tupperware kegemaran anda beserta sebabnya atau tuliskan tupperware yang anda ingini/hajati beserta sebabnya. Upload gambar tupperware tersebut (jika ada). (Tupperware yang saye hajati ialah Freezermate Essential Set)

saye berhajat sangat untuk memiliki freezermate essential set ini kerana ia mempunyai banyak kelebihan iaitu:-

(a) peti sejuk tidak lagi berbau
(b)makanan akan tahan lebih lame
(c)cepat sejuk dan amat sesuai untuk peti sejuk
(d)bahan digunakan dijamin selamat
(e)tiada lagi tumpahan air ikan, udang dan sebagainya
(f)peti sejuk akan nampak lebih tersusun
(g)penyimpanan makanan akan lebih mudah
(h)boleh diasingkan mengikut keperluan(freezermate ade pelbagai saiz)

Sesi menjawab soalan

(1)Sudah menjadi ahli tupperware - Ya
(2)Berminat untuk mendapatkan barangan Tupperware - Ya
(3)Di mana selalu membeli barangan Tupperware - dulu selalu beli di Jualan anjuran kementerian saye setiap bulan tapi sekarang saye beli terus dari Pn. Fiza..harge pun lebih murah..hehehe...

sesiapa yang berminat untuk join (sila join..hadiah brand tupperware tau) klik jer...
http://tupperwareville.blogspot.com

note : berkemungkinan ape yg dihajati jd hadiah (kalo menang ler)..meh join same.. :)

..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (13) Adwa (48) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (1) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (2) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)