aku slalu wat cekodok..
tp kadang2 jd kadang2 tidak..
geram betul bile tak jd..
lebih geram bile cekodok keras..
akhirnyer aku jumpe kat blog sorang kakak..
petua nak wat cekodok yg lembut n rangup diluar...
harus dicube...
Petua / Tips buat Cekodok
Petua Untuk mendapatkan cekodok yg lembut,
Boleh guna air suam dalam bancuhan tepung tu dan tambah telur sebijik.
Cekodok rangup di luar lembut didalam
Gaul kesemua bahan2 asas membuat cekodok , kemudian boleh curah air panas.. air mesti cukup panas…biar air yang baru menggelegak.. pas tu gaul.. agak2
sehingga kita boleh bulat2 kan macam nak buat kuih buah melaka. jgn terlalu
lembik. petuanya celup tgn dlam air supaya tak melekat semasa membulatkan
cekodok…
Boleh juga masukkan air suam saja, tak perlu air panas mendidih..ini supaya
cekodok tidak terlalu serap minyak.cekodok akan serap minyak kalau dalam
bancuhan (batter ada soda bikarbonat). Kemudian goreng sampai timbul..
Boleh juga di kombinasikan dengan memasuk semua bahan, sama ada air panas,
sedikit minyak panas, baking /soda , telur etc…kira ikut citarasa
andalah..mana yg rasa sesuai…
Boleh juga guna petua ni..
Untuk cekodok bawang ..boleh masukkan 2 sudu besar butter..tak perlu telur..fungsi butter sama dengan telur ayam untuk kasi lembut adunan.
If buat cekodok pisang boleh letak 1 biji telur ayam,still lembut hingga ke petang.
10 comments:
sy biasa buh air suam ngan telor 1 bijik..sedap..:D
x penah buh telur tp slalu buh air suam jer..
tp x jd..keras..
tak penah try...
selalu guna air paip jer!! ahakszz...=)
mmg itu yang selalu kak ziah buh... air panas dan sebiji telur... pastu nak best pun leh letak kiub ikan bilis.... kadang buat malam masuk dalam peti sejuk.. esok goreng...
zura - gune air paip??hehehe..dasat..
k.ziah - slalu kalo org buh air panas, tepung tu cam bergumpal ler kak..
air panas campo sekali ngan air paip tu
k.ziah-air suam la yer..bukan air panas yg gelegak tu kan??
mula boh air panas... pastu campo ngan air paip tu dan gaul..
ooo..itu macam ka?? ok..akan dipraktikkan..
Post a Comment