..:TQ 4 Being My Followers:..

Thursday, January 29, 2015

.:Bile Adwa mintak tudung:.


Alahai bujang aku sorang ni..
Nak pakai tudung plak..

puncanye dari Dhia..
Kan Dhia gi sekolah pakai tudung..
Mase nak pakaikan anak tudung, Adwa pun sibukk..
"nak dung" means nak tudung..
Bile kate tak boleh, dah mule nak nangis..

Aku fobia sekarang bile Adwa nangis..
Sebab takut hidung die berdarah..
Teringat kopiah die..
Aku amek dan kate gini kat die "Adwa lelaki mane boleh pakai tudng..lelaki pakai kopiah"
terus aku sarungkan kat kepale die..
Terus die senyum..

Naya oi kalo die x mo..
tak leh bayang Adwa gi taska pakai tudung..
Jangan buat malu mama yer..


Wednesday, January 28, 2015

.:Masak-masak:.


ikan bawak masak kicap & sawi jepun masak kicap..

 mee bandung

 ikan siakap goreng, ikan siakap kari & sayur toge+chicken ball+tauhu

 kari ayam, ayam goreng & sawi jepun masak sos tiram

ayam masak ungkep..

hubby yg masak..
aku tukang makan jer..
rase??
eh..mestilah sedap..
(^_^)

Tuesday, January 27, 2015

.:Check-up 21 weeks:.


Alhamdulilah..selesai satu lagi sesi check-up..
Result ari ni..

Urin Alb/sugar : Neg/Blue
Hb : 11.6
Weight : 68 kg
BP : 118/69
Nadi : 84
Edema : -/-
Tinggi rahim : 22 cm
Jantung : 154 bpm

Oeh kerana hb turun (11.7), nurse bg pil iron untuk aku..
Aku kalo boleh tak mo amek iron sebab aku leh jd sembelit kalo makan pil tu..
tapi org dah bagi , kite makan jer la..
Tengok hb camane lepas ni..
Kalo dah ok, bentila makan kan??

Punyelah susah nurse nak cari bunyi jantung baby 
sebab nurse kate patutnye baby still ade kat area ari-ari..
Punyelah dipusing2 kat situ.. tak dapat jugak dengar..
Sekali nurse cube naikkan skit , rupenye baby dah naik kat perut dah..
Hehe.. aktif betul adik baby ni..

Nurse bagi tarikh utk buat BSP..iaitu 2 minggu dari sekarang (10/2/2015)..
(bile dah sangkut GDM, memang sampai bersalinlah ko kene amek BSP)..
dan datang balik 11/2/2015 untuk review result BSP..

Selesai jumpe nurse, gi jumpe dokter plak utk review result BSP on 20/1//2015..
Oleh kerana resultnye cantik, dokter baik ati suh datang 3 minggu lagi..
Bermakne aku kene buat BSP on 13/2/2015 & review on 16/2/2015..
Sebenarnye dokter kesian sebab masih awal lagi..lagipun result BSP aku ok..
Die kate lagi, 28 weeks nanti baru buat 2 minggu sekali..

Terima kasih sangat la dokter..
Syukur..
Tapi BSP kali ni kene buat sekali dengan ujian HBA1C..


Abis jumpe dokter kene jumpe pakar dietetik plak..
Dengar plak advice die..
Then die kate nanti die call utk set date jumpe die lagi nanti..
la..ingat jumpe sekali jer..rupenyer kene jumpe die lagi ker??
Kene datang tarikh yg lain dengan BSP & review BSP plak tu..
Huh..dugaan sungguh..
Sabar la yer yana..


Ubat 



Friday, January 23, 2015

.:Hidung Adwa berdarah:.



Minggu ni saje dah 4 kali hidung Adwa berdarah..
Yg 2 kali sebab die menangis..
Pagi tadi tak nangis pun berdarah..
Pastu tadi dapat sms dari cikgu taska Adwa..
Katenye hidung Adwa berdarah..

Sebelum ni pun kerap gak berdarah..
Tp dah agak lame die tak kene..
Bile bawak jumpe dokter, kate dokter hidung Adwa sensitif..
So tak de ubat pun nak dibagi..
Monitor jer la..

Minggu ni makin kerap plak jadi..
Risau la jugak..
Bukan sikit2 darah yg keluar, banyak jugak..

hhmm..


.:Beger mayonis:.


Oleh sebab nak bg anak2 makan makenyer aku order beger tanpa sayur & sos cili..
cume mayonis..


Aku tanye harge..
aku dengar die kate 2 ringgit..
ok la aku bayar..
pastu budak tu tanye balik kat aku..
"Akak dengar berape?"
Aku cakap la 2 ringgit..
Sekali die cakap "3 ringgit kak"
Mak ai..terkejut aku..
Beger tak de sayur & sos cume daging roti dan mayonis jer 3 ringgit..
Melampaunyer..

Pasni jangan harap aku beli kat ko lagi..
huh..
Dan Semoa ko cepat kaye yer dik!!


Wednesday, January 21, 2015

.:Keputusan BSP semalam:.


Semalam aku amek cuti..
Sebab nak buat BSP test..
Pastu hadir taklimat dengan Pegawai Dietetik kat Klinik P9 mengenai GDM..

Sedikit kegembiraan dengan keputusan BSP semalam..
Syukur Alhamdulillah..


Tapi aku PASTI ini bukan BSP aku yg terakhir walaupun resultnyer ok..

Aku dengar2 bile dah disahkan GDM, sampai bersalinlah akan kene buat BSP test ni..

Macam time aku mengandung Adwa, even result ok pun dokter suh buat lagi..
Lagi teruk die suh buat kat hospital time dah nak dekat tarikh due..

Bile buat kat hospital , bukan die amek darah setitik cam BSP biase..
Tapi darah akan diambil setabung sebanyak 4 kali..
huhuhu..ngerinyer bile ingatkan balik..

Mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan kandungan aku kali ni..
Aminn..


Monday, January 19, 2015

.:Kawan baru:.


Kawan baru Abang Adwa..
Seronok dapat..
Sampai bawak masuk bilik tido malam tadi..

Pagi2 pun ingat kawan-kawan die ni..
Gi taska pun nak bawak..
Sib baik sampai taska, mau plak die simpan dalam beg..

Benda baru, seronok la..
Tengok minggu ni, bile dah jemu...bertebaranlah kawan2 die tu..
bersepah2..



Kakak Dhia yg nak intefrem jugak..

Wednesday, January 14, 2015

.: Kecewa : Disahkan GDM (Gestational Diabetes Mellitus):.


Sah..
Aku kene GDM lagi..
Kemungkinan besar sebab aku ade GDM mase pregnant Adwa dulu..

Result MGTT semalam



Result FPG (puasa) tu ok..
tapi result 2HPG (2 jam lepas minum air gula) tu..tinggi jugak..
Sepatutnye kene bawah dari 7.8..

So klinik pun dah call mintak datang Selasa depan (20/1/2015) untuk buat ujian BSP (Blood Sugar Profile)..
Cucuk hujung jari 4 kali sehari..
Paling tak best kene gi klinik..

Klinik tak bg pinjam mesin tu..
Haishh..leceh..

Tapi untuk adikbaby, mama relakan saje..
Janji adikbaby sihat..





.:Check-up 19 weeks:.


Semalam check up adikbaby..
Sebelum tu ujian MGTT (Modified Glucose Tolerance Test)
Senang kate minum air gula..

Baru 19 weeks dah kene minum air gula?
Iyer..sebab ade sejarah GDM pada kandungan lalu..

Berdebar-debar jantung nak minum air gula..
sekali tengok..Ya Allah..
Dalam cawan tu air tak sampai setengah..Gula pun sampai tak boleh larut..
korang leh bayangkan tak kepekatan air gula tu..
huhuhu..

Nak tak nak terpakse telan..
Lepas telan cepat-cepat bilas tekak dengan air kosong..sikit jer..

Lepas tu jumpa nurse.. timbang berat..
tahniah utk aku..berat naik dengan jayanya..
Naik 3.5 kg dlm sebulan..
Memang heybat..

Result penuh check up semalam

Urin Alb/sugar : Neg/Blue
Hb : x amek sebab MGTT
Weight : 67.5 kg
BP : 96/71
Nadi : 98
Edema : Slight (kaki bengkak sikit)
Tinggi rahim : 18 cm
Jantung : 158 bpm
Gerak : Dirasai ibu

Nurse bg appointment utk datang balik check berat dlm 2 minggu lagi..
So kene kontrol makan..
Pastu nurse check jantung adik baby..
Alhamdulillah..normal..

Pas abis jumpe nurse masuk bilik dokter plak..
Result MGTT masih lum siap..
Dokter kate nak call petang..
ok Fine..

Pastu dokter scan adikbaby..
Scan-scan terus nampak punggong adikbaby..
& dokter konfirmkan jantina terus sebab nampak dengan clearnya..
AbangAdwa ade geng la..
Hehehe..

Alhamdulillah..semua ok..
Abis scan dokter cakap semua ok..
Air ketuban pun ok..
Ok boleh bersalin normal..

What???
Eh..dah leh tau yer..
Leh bersalin normal..

Bukan nanti kene gi hospital utk dokter scan czer lame dulu ker?

Tapi itu dah leh buat aku senyum..
Kalo betul lah ape kate dokter tu..syukur alhamdulillah...
(^_^)

Tunggu dokter call bg jawapan pasal result MGTT tp tak call pun..



Tuesday, January 6, 2015

.:Manje:.



Abang Adwa..
Dah 2 tahun 6 bulan sekarang usianya..

Sejak nak beradik ni manje die..
Sampai naik kete nak duduk atas riba mama..
Sebelum2 ni elok jer jadi co-pilot teman abah bawak kete (walaupun selalu tido jer)
Ni asik la nak duk atas riba mama.. 
senak perut mama ni..
Adik baby pun rase sempit..

Tido pun nak suh mama peluk..
Kadang2 bile tengok die tido sayu jer ati..

Rase cam Adwa tu kecik jer lagi, dah nak beradik..
Tapi mama harap dengan kehadiran adik baby nanti, Abang Adwa akan sayang kat adik baby..

Nampak sekarang pun alhamdulillah..
Kadang2 datang kat mama, duk panggil kat perut mama "baby..baby" sambil cium perut mama..
tapi kadang2 cium mama terus.. hehehe..
Sweet jer..

Mama sayang semua anak-anak mama..
Kakak Dhia & Abang Adwa
Sape tak sayang anak oi..
(^_^)


Monday, January 5, 2015

.:Rezeki Awal tahun:.


Aku sesaje join contest ni..
Sekali terpilih..
Alhamdulillah..



Rezeki baby..
(^_^)


..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (13) Adwa (48) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (1) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (2) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)