..:TQ 4 Being My Followers:..

Tuesday, February 26, 2013

.:HFMD menyerang taska:.


sekarang tengah tunggu sorang lg confirm..
confirm die ade HFMD, confirm taska tutup..
tapi betul ker taska kene tutup ni??
aku dah la nak cuti ari jumaat sampai rabu depan..
nak tukar bos baru lagi..
pastu lum blajar ape2 pasal keje baru ni..
alahai..

adwa still demam kat taska..
tapi alhamdulillah masih mahu makan & minum susu..
baru jer turun tengok die tadi..
sib baik taska dekat ngan ofis..
 

.:fever:.


petang semalam dah start dedar2 badan adwa..
bg makan ubat & tampal cool fever..
dalam kul 3.15 pg adwa merengek2..
rase dahi die..hhmm..panas..
terus bawak kluar, bg minum susu & basahkan badan die..
suhu time tu 38.4..
dah lepas tu turun 37.3..
pastu die terus tak tido dah..
tak de la merengek2 tp die dok main..
aku dah ngantuk giler dah..
dalam kul 6 die merengek balik..
aku bf kan die..
dalam 10 minit gitu aku bangun..
aku pegang badan adwa..berpeluh..
alhamdulillah..
aku hantar jugak ke taska pg tadi memandangkan die aktif..
walaupun badan ade panas2 skit..

risau jugak sebab kat taska dah ade sorang baby kene HFMD..
mintak2 dijauhkan lah..
dah ler minggu ni nak balik kedah wedding adik ipar aku..
semoga adwa sihat2 hendaknyer..


 

Monday, February 25, 2013

.:Pink Guava:.


sape tengok majalah 3 minggu lepas..
ade cite pasal air pink guava ni..
dari buah petik kat pokok sampai la dikotakkan..
 
nampak sangat sedap..
lagipun kalernyer sangat cantik..pink..i like..

pagi td gi beli sarapan kat cafe..
nampak air kotak ni..
terus grab 2 kotak..
RM1.50 each..

mm..sedap..
ade campuran cranberi & apple

 kandungan vitamin C lagi tinggi dari buah oren..
loaded with cell-loving lycopene
kualiti kesegaran dari ladang (Perak)
produk tempatan
 

.:ASB untuk Adwa:.


adwa dah 8 bulan..
dah leh bukak akaun bank..
6 bulan dah leh bukak dah sebenarnyer..
tapi asik la bertangguh2..

so tadi gi bank..
tambah ASW 2020 dhia jugak..
ingatkan nak bukakkan ASW 2020 jugak utk adwa..
tp pegawai bank tu bgtau yg baby 6 bulan pun dah leh bukak ASB sekarang..
selalunye 12 tahun baru leh bukak ASB ni...
so aku on jer..
sebab dividennyer banyak lg dari ASW 2020..

 Akaun remaja
(^_^)

pasni bukak SSPN plak untuk Adwa

Friday, February 22, 2013

.:Setelah 8 bulan lebih ia muncul jua:.


panjang plak tajuknyer..

period...
ia hadir jua..
semalam..
setelah adwa berusia 8 bulan lebih..
jam 6 petang aku perasan..
di saat aku sedang berpuase..
redha je lah..
(^_^)



Thursday, February 21, 2013

.:Safina Seafood:.

(kejadian lame tapi baru nak masuk dlm blog)

lame tak dinner kat luar..
so hubby ajak kluar dinner..
pilihan restoran seafood..
dekat bangi..kluar dari presint 14..
u-turn kat trafik light pastu belok kiri..
restoran ni kat dalam skit..

pilihan menu..

ikan siakap stim limau
rase : ok jer

tom yam campur
rase : sedap

sup ekor
rase : sedap

telur bistik
rase : pun sedap

kailan ikan masin
rase : sedap tp awat la sikit sangat..
cam tak padan dengan harga RM4.50

Total bayaran : RM50++

Lain kali leh datang lg tp tak mo order ikan siakap stim tu & kailan ikan masin tu lg..
(^_^)

.:Berdiri sendiri:.


satu lg adwa dah pandai..
berdiri dengan sendirinyer..
aduhai..seram plak aku nengok..
sib baik aku nampak..
aku risau die jatuh jer..

die pegang kete yg terbalik tu untuk berdiri..
hebatnyer anak bujang mama ni..

lepas ni terus tatih2 plak yer..
adwa baru 8 bulan dan die belum pandai merangkak yer..

Wednesday, February 20, 2013

.:Bos baru:.


iyer..bakal keje ngan bos baru..
sebenarnyer kene tukar seksyen jer..
masih dalam bahagian yang sama & aras yg same..
bilik pun depan bilik aku jer..

aku masuk ke bahagian ni tahun 2009..
bebetul lepas naik cuti bersalin sebab ofis lame, bos bertukar ke kementerian lain..
aku kene tinggal sebab masih dalam pantang..
tahun ni tibe2 admin buat pertukaran dalam bahagian..
PA sumer kene tukar (ada jugak yg tak kene)..

makanyer jage bos baru lah..
bos yg ke-7 sepanjang kerjaya aku ..chewahhh..

bermula 1 mac ni..
aku plak cuti dari 1 - 6 mac..
acaner??
make kene la ade org ganti dulu..

risau ade, excited pun ade..
maklum la menghadap kerja yg same bertahun2..
jemu jugak..
jadi nak jugak keje tempat lain..
(tempat lain la sangat)

 

.:Mati dah : Ikan kelisa:.


 lame kami bela...
4 tahun lebih dah..

mati ari isnin lepas..
hubby balik keje tengok ikan tu dah timbul dah..

nak buat camner kan??
dah ajal..

dari besar tapak tangan kiteorg bela..
sampai sepanjang siku hubby mase die mati tu..
sedih la jugak..
sebab suke dok tengok die berenang2 dalam akuarium..
adwa pun suke tengok ikan tu berenang2..

nak beli lagi memang tidak la..
mahal wei ikan ni..
dulu beli mase die kecik pun RM200 ..
bela ikan lain jer la lepas ni..

Monday, February 18, 2013

.:Suatu mase dahulu : Slimworld:.


teringat kenangan lalu..
bile cube2 nak try diet..
(^_^)
penah ke Slimworld sebelum kawen..
sebab stress aku gemuk..
boley??
memang ketat giler dietnyer..
4 bulan tak sentuh nasik.
resultnyer turun 13 kg..

pakai baju pengantin pun cantik jer..

sampai adik ipar pun terkejut..
ye la, mase tunang chubby..
mase kawen slim betul..
dari 60 kg ke 47.5kg..

 mase ni pregnant 5 weeks kalo tak silap..

tapi lepas tu kawen pastu terus pregnant..
menaik jer la angkanyer..

last treatment lepas bersalinkan dhia..
berat mase tu 55kg kalo tak silap aku..
lelepas tu naik jer terus tak de turun2 dah..
hancusss..

sekarang nak ke slimworld dah tak mampu kot..
lg plak dah beranak pinak ni mase tak cukup..
nak belek muke pun tak cukup..
apetah lg nak gi treatment..
memang dalam mimpi jer la..
duit treatment tu baik aku beli susu & pampers dhia & adwa jer..
sayang duit oo..

note : pelan2 kayuh..insyaallah tercapai ape yg dihajati..

.:Telan air liur:.



sedapnyer kalo dapat berbuka dengan ini..
yum..yum..

.:Lupe tahap kritikal:.


jumaat lepas..
aku lupe tutup pintu kete..
belah driver..
sib baik hubby kluar balik petang tu..
die tengok pintu ternganga..
die ingat ade org nak curi kete..

haish..
kritikal punye lupe..
sampai pintu kete pun tak tutup..
tapi yg pelik aku lock plak tu..
hehehe..

sib baik tak ilang kete aku..

note : wayer banyak dah putus mase bersalin, harap maklum

.:Kenape lambat sangat?? : Nuffnang:.




nape masih unpaid yer..
ari ni dah 18 aribulan pun..

Thursday, February 14, 2013

.:14/2/2013 - 8 months:.


alhamdulillah..
mase pantas berlalu..
pejam celik, adwa dah pun 8 months..


adwa lum pandai merangkak lgi..
tapi laju menyusur..
die rajin buat cam ni..
risau aku..takut die tergolek..

sekarang suke betul makan roti..
boleh habis satu roti 70sen tu..


start minum fm dari usia 7 bulan setengah..

dah boleh berlari tp pakai walker la..
siap boleh main kejar2 ngan kakak dhia..


lum tumbuh gigi tp dah nampak bayang2 gigi kat gusi bawah..

malam kelmarin buat lagak ngeri dengan berdiri sambil pegang katil..
pastu siap sengih2 lagi..
sib baik hubby nmpk..
kalo la jatuh, adoi la..

sangat aktif sekarang ni..

tido pun nak abah yg tidokan..
ngade tau..


hencem boy mama..
love you sayang..

Wednesday, February 13, 2013

.:Roti arab kat cafe ofis:.


kalo pagi dah makan berat, aku slalu makan roti arab ni for lunch..
walaupun simple tp sedap..
yummy..


.:Abah masuk hospital : Update:.

sambungan kisah abah masuk hospital..

aku gi melawat abah ari sabtu..
aku tengok keadaan abah ok jer..
cam org sihat dan tak sakit..
abah pun cakap "abah tak sakit"..
camtu lah abah, mane nak ngaku sakit..
pegi spital pun sebab die rase kebas2 separuh badan..
kalo tidak tak de makne die nak ke spital..


sebenarnyer abah penah dapat refer hospital sebelum ni..
pasal gout..
tapi abah simpan surat tu sebab die rase die tak sakit..
haish la abah ni..

alhamdulillah abah dah kluar ari ahad (10/2/2013)
bersyukur sebab abah tak serius sangat..
tapi kata2 dokter lepas abah scan kepale sangat2 merisaukan aku aritu..
tapi lepas tengok abah kat spital aku yakin abah tak serius..

mungkin darah kat kepale abah dah pulih dan cair..
hopefully begitulah..
sebab kalo abah tak bebetul sembuh mesti abah masih dirawat kan??

pagi ahad tu mak tepon abah..
kate abah mungkin ari selase baru balik..
jadinyer kami nak gi melawat abah kat spital..
tak lame tu abah tepon balik, katenyer abah dapat balik ari ni..
syukur pada Allah..

sampai umah abah aku nampak ok jer..
boleh main2 ngan cucu die..
hehehe..
semalam siap naik motor gi kedai..

adik2 lelakiku bersama abah & adwa..


abah..abah..
syukur pade Allah..
mudah-mudahan Allah kurniakan kesihatan yang baik pade abah sentiase..
aminn..


Friday, February 8, 2013

.:Jumaat : Pesanan buat suami:.


Oleh Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah-

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand jimak sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”


Note : (^_^)
 

.:Abah masuk hospital:.


malam tadi adik aku call..
katenyer abah masuk hospital..

patut la magrib tu ati aku berdebar2..
rupenyer nak dpt brite tak baik..

puncenyer abah kebas2 kaki & tangan..
mak suh gi klinik..
abak gi klinik ngan kawan die..
kat klinik, doktor terus wat surat untuk refer ke hospital..

balik umah sekejap pastu abah terus ke hospital kuala pilah..
malam tadi abah kene hantar ke hospital seremban sebab nak scan kepale..

selesai kat hospital seremban abah balik ke hospital kuala pilah..

baru tadi aku dapat call abah..
abah kate doktor bgtau abah ade darah tinggi..
baru die tau sebab sebelum ni abah cume ade gout jer..
dah hampir kene strok sebab hasil scan ade darah beku skit kat kepale..
tapi dah ok abah kate, tu yg balik ke hospital kuala pilah..
sekarang abah kate ok skit dah..
cume masih rase kebas2 separuh badan..

korang doakan abah aku tak ape2 yer dan sihat seperti sediakala..


Thursday, February 7, 2013

.:Formula Milk:.


Anmum langkah 2

sejak seminggu yg lalu adwa dah start minum fm..
aku pilih brand anmum..
same ngan kakak die minum..

alhamdulillah adwa minum..
tp tak same cam die minum ebm..

kalo minum ebm die takkan lepaskan puting selagi tak abis..
tapi bile minum fm die banyak benti pastu sambung balik..

ye la, fm tak sesedap susu ibu kan??

semoga adwa serasi la dengan susu fm ni..

note : adwa masih lg bf tp dah tak sekerap sebelum ni

Wednesday, February 6, 2013

.:rasamas, alamanda:.


beli barang kat carefour..
singgah makan lunch kat rasamas..



 sos putih tu sedap sangat..
makan ngan ikan tu..

 air sprite + sunkis = mashammm..

ni makanan adwa..bawak dari umah..
sian plak kalo die tengok jer kami makan..
die lum cukup umur nak makan makanan family..

lame tak tunjuk muke..
ibu beranak dua..
makin chubby..
haiiisshhh...


.:Kucing peliharaan dhia:.


senang jage..
tak perlu bg makan pun..


Tuesday, February 5, 2013

.:Tercapai jua hajat di ati : beger bakar:.


lame dah teringin..
femes jugak beger bakar ni..

ari ni la baru dapat merasa..
makan untuk lunch..
class kan??

sangat sedap dan best..
salad, tomato, bawang fresh ..
daging tebal..


yg paling best siap anta kat ofis..
yum..yum..

lain kali leh order lg..
 


.:Anak abah:.




pegang cam tu pun bley tido..

Monday, February 4, 2013

.:Ultraman Pink : ade ker??:.


eh..mestilah ade..
hehehehe...



tuan punyer kasut ultraman pink..
beli terus pakai tu..

.:Merangkak?:.

 cubaan mengangkat badan..
dhia kate " mama, adik buat gangnam style"
hehehe...

dah macam pumping plak..

note : seronok dapat tengok anak pandai macam2 depan mate..alhamdulillah, syukur pade Allah..

.:First time cash out nuffnang : Unpaid:.


setelah 3 tahun ni la baru first time cash out..
dapat la sikit dari tak de kan??

tapi pelik ..
nape statusnyer UNPAID yer..
ade sape2 tau?

aku ni fisrt time ler katekan..
tu yg blur tu..



..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (13) Adwa (48) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (1) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (2) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)