..:TQ 4 Being My Followers:..

Thursday, December 27, 2012

.:Balik Sungai Petani, Kedah:.


Malam ni insyaallah kami sekeluarga akan balik ke Sg. Petani..
dalam kul 12 lebih..
hubby prefer gerak malam..
begitulah kebiasaan waktu balik ke Sg. Petani..

Balik bukan saje2 tp ade kenduri..
kenduri SIL aku bertunang..
mak su dhia nak tunang..

mak su dhia..

note : aku cuti sampai new year..yeay!!!!

.:Shopping online:.


isnin lepas sampai kat tangan aku..

dan didalamnyer ade ini..
beli kat SINI

nursing wear utk aku 
(kali ni ade aku punyer sekali sebab slalu anak jer)
stokin & fresh food feeder utk adwa

tp nursing wear tu besar
aku amek saiz L
patut M jer
hehehe..
padan muke aku..
ade org nak tak??

.:Musim demam:.


semalam adwa demam..
ari ni pun still demam..
tp aku hantar ke taska jugak..
sebab kalo siang demamnyer ok skit..

badan die jd panas bile pagi dalam kul 3 - 4 pagi..
pagi tadi kul 4.30 die kejutkan aku..
rase kepale adwa, mmg panas..
terus basahkan kepale & badan adwa..
alhamdulillah kurang skit panasnyer..

pagi td mase hantar ke taska, rupenyer ramai lg budak2 lain demam..
musim agaknyer..


Monday, December 24, 2012

.:Sepi:.


ramai org yg bercuti ari ni..
jalan raya lengang..
taska pun tak ramai budak..
ofis pun tak ramai org..
rase sepi jer..

cuace pun redup jer..


Friday, December 21, 2012

.:Balik kampung:.


lame betul rasenyer tak balik kampung..
minggu ni balik jelai..
minggu depan plak balik kedah..
yeay..

doakan kami selamat pergi dan selamat kembali..
(^_^)


Thursday, December 20, 2012

.:Adwa check up 6 months:.


check up tempat biase.. KK Presint 3..
hubby ikut sekali so tak le kelam kabut aku..
hubby turunkan kami kat lobi klinik..(eh, lobi ker?)

terus amek no., tak lame no dipanggil.
cam biase, dapat  bilik 15..
leh tahan lame gak nunggu..

masuk bilik 15, bukak baju, terus timbang..
berat : 7.24 kg (5 months : 6.62kg)..line putih (normal)
tinggi : 63 cm (same tinggi mase 5 months)

nurse tanye dah bg makan ke belum?
"dah" aku jawab..
pastu die tanyer perkembangan adwa serba sedikit..
pastu tibe mase utk jab...
nangis gak adwa tp sekejap..
sian die..

pastu balik..

next check up adelah pade bulan MAC 2013..
utk 7 months & 8 months tiade check up..


.:Dhia masuk lif sendiri pagi tadi dan lif terus tertutup:.


tak pasal2 aku nangis pagi tadi..
ni semua pasal dhia..

giler tul..rase cam hilang anak pagi tadi wei..
walaupun berlaku di ofis..

gini citenyer..

cam biase tiap pagi aku dukung adwa & dhia jalan sendiri..
dah mmg tiap2 pagi dhia yg tekan lif..
tp selalu lif akan terbuka utk bg org masuk kan??
tp pagi td lif tu terus tutup bile dhia masuk..
aku cemas giler..
tekan2 lif tu tak bukak..
aku masuk lif sebelah terus gi tiap floor tp dhia tak de..
nangis wei aku...

pastu terus terpikir maybe ade org kenal dhia & amek dhia..
terus aku ke floor ofis aku..
dan alhamdulillah mmg dhia ade kat situ..
terus aku peluk & nangis ..
adoi la..
aku tengok dhia rilek jer...

note : sib baik jd kat ofis, kalo kat luar cam ner la..pengajaran utk aku..lain kali kene EXTRA carefull.. 

.:Ibu menyusukan pun boleh bertambah berat badan:.


itu yg aku alami...
terus jd stress..
padehal aku fully breastfeed adwa..
sepatutnyer makin kuruslah aku kan sebab setiap kali suskan baby 500 kalori dibakar..
secare logiknyer, berat mesti kurang kan??

tp sebaliknyer jadi pade aku..
jom tengok ape silapnyer aku ni..

Faktor-Faktor Berat Badan Meningkat
  • Pengambilan makanan / jumlah kalori melebihi penggunaan tenaga. Walaupun ibu-ibu membakar banyak kalori, tetapi banyak juga makanan yang diambil. Ha.. camne tu? Boleh tahan banyak jugak..rasenyer aku makan lebih banyak nasik dari hubby dengan alasan aku susukan Adwa.
  • Makanan yang berlebihan diambil ini akan disimpan didalam badan dan menjadi lemak.OOhhhh..
  • Ibu-ibu menyusu lebih cenderung berasa lapar setiap kali lepas menyusukan baby/setiap kali selepas pam. Ini kerana badan anda telah membakar kalori, tetapi malangnya bila lapar anda terus mengambil makanan dalam kuantiti yang banyak. Sepatutnya anda minum air apabila berasa lapar dan makan buah-buahan, bukan snek ya..Bile lapar aku makan la..ooo..rupenyer kene minum air & makan buah jer..aku selalu hentan waffle jer..hehehe..
  • Sistem penghadaman yang lemah - ramai diantara kita menghadapi masalah berat badan berlebihan kerana sistem penghadaman kita tidak mampu bekerja dengan baik. Akibatnya, lemak-lemak yang terkumpul tidak dapat dikeluarkan dengan baik.Memang sistem penghadaman aku lemah, makan skit pun tak kurus2 (mase bujang dulu)


note : kene berubah ni..

Cara Mengatasi :

  • Banyakkan minum air 3-4 Liter sehari, kerana ibu menyusu perlukan air yang banyak untuk menghasilkan susu yg banyak. Selain daripada itu, pengambilan air yang mencukupi akan membuatkan seseorang itu kenyang dan mengurangkan pengambilan makanan berat dan snek.
  • Mengambil makanan cukup sekadar yang perlu. Walaupun ibu menyusu tak boleh berdiet, kerana dikhuatiri mengganggu penghasilan susu, namun ibu perlu tahu yang pengambilan makanan yang berlebihan juga akan menyumbang kepada kenaikkan berat badan. Jadi makanlah secara bijak.
  • Selepas menyusu anak, jika terasa lapar, minum 2 gelas air kosong untuk mengenyangkan perut, dan jiga berasa lapar juga, ambillah buah-buahan untuk mengalas perut. Jangan ambil snek ya.
  • Buat senaman-senaman bagi membantu meningkatkan kadar metabolisme badan seterusnya meningkatkan fungsi sistem penghadaman. Senaman yang berterusan akan membakar kalori dan membentuk semula tubuh badan.
  • Jika anda tiada masa bersenam, suppliment adalah pilihan yang paling bijak, kerana melalui suppliment anda dapat memecahkan lemah dan mengurangkan selera makan.

Wednesday, December 19, 2012

.:Solid food : Puree:.


setakat ni dah try beberapa jenis puree utk adwa..

first solid food aku buatkan bubur nasi kosong utk adwa..
campur sedikit susu ibu..
alhamdulillah, adwa terima..
tp sebab kali pertama, jdnyer sikit jer aku buat..utk rase2 ..


second time aku buatkan carrot puree...
aku campur gak ngan susu perahan..& adwa sukee..


pastu try puree betik + susu perahan..
pun adwa suke..
tapi aku yg tak suke..
sebab najis adwa bau busyuukk..


malam tadi try puree apple..
campur susu perahan & adwa suke sangat..

alhamdulillah..
rasenyer next week dah bole buat bubur nasi campur carrot kot..

setakat ni aku bg adwa makan sekali jer sehari..
petang balik keje aku bg makan..

kat taska pun ade masak bubur jugak.. 
tapi cam tak sure nak mintak dieorg suap ke tidak sebab ade campur ikan bilis..
(nasi+carrot+ikan bilis)..

dah boley ke ek??

note : malam tadi adwa nangis sebab tengok kakak dhia makan apple tp die tak dapat makan..
padahal aku dah bg puree apple..


.:wordless wednesday:.




Tuesday, December 18, 2012

.:Doa Pendek Untuk Anak2:.


Ada satu DOA yang amat mudah dan pendek yang paling senang untuk diamalkan oleh ibubapa untuk anak-anak mereka tetapi sering ibubapa terlepas pandang oleh itu marilah kekawan kita cuba mengamalkan DOA yang sangat mujarab ini...DOA yang mujarab itu adalah

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABARAKATUH YA...(sebutkan nama penuh anak)
Ya itu sahaja baris doanya mudahkan? kita semua selalu terlepas pandang akan keistimewaan doa ini.Mari kita catatkan mengapa doa initerlalu istimewa untuk anak-anak kita.
Ibubapa hendaklah menjiwai doa itu sedalam-dalamnya semasa ia diucapkan buat si anak kerana maksud yang terkandung di dalamnya sangatlah membantu dalam kehidupan seharian anak-anak itu.

Mari kita tengok makna terkandung dari ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLA HIWABARAKATUH.

1-ASSALAM : SEJAHTERA
 Awal-awal lagi kita sudah mengucapkan segala kebaikan untuk anak-anak kita pada hari itu.Kita mendoakan segala kesejahteraan buat dirinya pada waktu itu.

2-WARAHMATULLA : RAHMAT ALLAH
Kita mengharapkan rahmat Allah menjadi bekalan untuk anak-anak kita dalam kehidupan seharian mereka.Bukankan rahmat Allah itu yang sangat-sangat kita harapkan di dalam hidup kita ini.

3-WABARAKATUH : BERIKAN BERKAT KEPADANYA WAHAI ALLAH
Kita selalu mendoakan anak-anak kita diberikan berkat oleh Allah dalam setiap amalannya,perbuatannya dan apa sahaja yang berkaitan dengan dirinya, itulah yang kita mahu untuk keberkataan dirinya.
Waktu yang lebih bagus lagi untuk mengucapkannya buat anak-anak adalah ketika mengejutkan dia bangun dari tidur.Bayangkanlah celik-celik mata sahaja sudah memperolehi doa dari ibu atau ayah yang cukup bermakna dan indah untuknya.Selain dari itu waktu menghantar atau menjemput dia dari sekolah dan bila-bila masa sahaja ibu dan ayah ingin mengucapkannya untuk anak-anak.

Jiwailah salam dan doa,hayatilah setiap rangkai maksudnya dan tunjukkanlah dengan kasih sayang dan cinta buat si anak.Senyumlah dengan penuh kasih sayang pada mereka ketika kita mengucapkannya.Semoga anak-anak kita sentiasa sejahtera dalam rahmat Allah dan sentiasa diberikan keberkataan dalam hidup mereka oleh Allah.
Semoga mata kita akan terbuka dan memahami betapa bermaknanya ungkapan doa yang cukup ringkas ini untuk anak-anak.Doa yang sama kita ucapkan kepada kekawan apabila kita memberikan salam InsyaAllah diberkati selalu.

Petikan Hadis : Imran Bin Hussin melaporkan pada suatu masa ada seorang lelaki
datang mendekati Nabi Muhammad SAW .Lelaki itu berkata, "Assalamualaikum"Nabi Muhammad SAW berkata,"Dia mendapat 10 pahala" Kemudian datang pula seorang yang lain dan berkata "Assalamualaikum warahmatullah"Nabi Muhammad SAW berkata,"Dia mendapat 20 pahala"kemudian datang lagi seorang yang lain,"Assalamualaikum wa rahmatullah wa barakatuh."Nabi Muhammad SAW berkata,"Dia mendapat 30 pahala"

sumber : MAMA MASZULL

 

.:muke tumbuh jerawat:.


2 3 menjak ni jerawat rajin betul tumbuh kat muke..
stress aku..
bukan kecik jerawat tp leh tahan la besar gak..
dari jauh org dah nampak..

komplen kat hubby ..
hubby kate tak period tu yg kluar jerawat tu..
baru terpikir, betul jugak tu...

jerawat plak pandai, suke betul menonjolkan diri..
tumbuh kat area berdekatan hidung..

nyah ler engkau wahai JERAWAT!!!!

Monday, December 17, 2012

.:Bekas simpan puree Adwa:.



 
jename Applelady

Friday, December 14, 2012

.:6 bulan usianya (^_^):.


alhamdulillah, syukur pada Allah..
Adwa Muhaimin genap 6 bulan ari ni...
dan 6 bulan jugak aku berjaya fully bf kan adwa..
rezeki Allah untuk Adwa melalui Mama..

syukur alhamdulillah juga, adwa sihat..
mudah-mudahan sentiase sihat..


ADWA

- dah 2 ari start makan solid food
- dah pandai buat pusingan 360 darjah
- dah kuat angkat badan & tegakkan tangan
- dah kenal mama.. bile mama tinggal jer die nangis..huhuhu
- dah pandai menggigit..suke gigit tangan mam
-dah pandai malu..bile panggil name die, terus sungkurkan muke
-dah mudah senyum..dulu muke ketat jer
-dah pandai main jelir lidah
-sangat suke main cak2..tergelak2 bile mama cak die
-kaki dan tangan sangat aktif..susah nak pakaikan diaper
- dah boleh duduk tapi masih perlu bantuan

setakat ni, itu jer perkembangan adwa


Thursday, December 13, 2012

.:Patriotik sungguh:.

juga peminat lagu patriotik..
slalu nyanyi same2 ngan abah die..

dulu nyanyi "ayem 4 u"..
 pastu sekarang dah pandai sebut "i am 4 u" sambil buat gerakan tangan..
bile kite sebut ayem 4 u, dhia kate "salah la mama, I AM 4 U la".. hehehe..

.:Bile abah tak de:.


hubby tak de..
jdnyer pagi td bangun agak lewat..
jam kunci awal tp seperti kebiasaan aku, tutup & tido balik..
kalo hubby ade, aku wajib bangun lepas die kuar dari bilik air (mandi)..
ni die takde, tido jer la aku..
(bile la nak berubah?????)

terjage kul 6.29 am..kelam kabut aku..
mandi, solat then kejut dhia utk mandi..
sib baik dhia ok jer..

adwa pun ok gak..
tp tak sempat mandi kat umah tadi..
sampai taska baru mandi..

yg tak bestnyer dhia wat hal jugak pagi tadi..
dah sampai kat kete, die nangis2..
katenyer nak anjing..nak anjing..
(dlm banyak2 patung binatang, anjing juga jd pilihan..pelik aku..)
bistu dah sampai bawah kan..tak de maknenyer aku nak patah balik..
dah la meraung2 anak dare sorang tu..
tahap kesabaranku menipis..kene la cubit kat betis..
angkat terus masuk dlm kete..
die ngamuk dalam kete..
dapat idea pujuk die "nak choki2 tak??kalo nak choki2 diam"
terus diam pastu lap air mate..
sib baik ler ade choki2..
penyelamat sungguh..

 
bile la abah nak balik??
hubby kate kalo kalah, balik awal..
maknenyer tak sampai ari sabtu..
adekah patut aku mintak die kalah???
eh..tak patut..tak patut..

lg pun esok jer tinggal nak keje, sabtu dah cuti..
tak pe la abang..nyanyi sedap2 yer..
kalo menang jgn lupe kami..



.:First solid food:.


masenyer telah tibe..
first solid food for adwa..


aku buatkan bubur nasi + SI..
alhamdulillah..adwa suke..
tp buat pertama kali bg aku just bg die sikit jer..
tapi macam pekat plak aku buat..
patut kene buat cair2..

adwa dgn muke blur & comot...

ingat petang karang nak try wat puree carrot plak..

.:Persediaan untuk solid food:.





beli baru..
yg dhia punye dulu tinggal mangkuk jer..
sudunyer ntah ke mane..

Wednesday, December 12, 2012

.:cheeky face:.


adwa dah pandai wat cheeky face..


.:Tinggal la kami 3 beranak:.


bermula ari ni hubby ke Melaka...
ade pertandingan koir di sana..
iyer..suami saye seorang penyanyi..
penyanyi koir kementerian..
(^_^)


semoga anak2 behave yer semasa abah tiade di rumah..
kalo tidak nanti, mama akan bertukar ke kaler hijau..

note : perlahan2 cube perbaiki diri yg  senang panas ati...lelebih ngan si kakak..sangat2 menduga kesabaranku..

Tuesday, December 11, 2012

.:Tanda lahir:.

ni adwa punye tande lahir..
kat pinggang..
 
dhia pun ade..
dulu nampak jugak clear..
tp sekarang sangat fade..

tapi tande lahir adwa sangat clear..
anak korang ade tande lahir??

Monday, December 10, 2012

.:cucur udang :hubby:.


mase gi jusco semalam tetibe hubby suh cari toge & daun kucai..
katenyer nak buat cucur udang..
so aku gi amek toge & daun kucai..
hubby plak gi pilih udang..

balik umah, rehat2 jap terus die gi dapur..
operasi membuat cucur udang..

SIAP!!!

sedap.. banyak die buh daun kucai..
ok gak..hasilnyer susu ari ni banyak dari biase..
malam tadi pun penuh jer susu..alhamdulillah..

aritu die buat cucur udang terMASIN..
semalam ok..
die buat banyak..
goreng skit utk petang..belen simpan dalam fridge..
malam tadi die gi tengok bola kat kedai mamak, aku plak goreng skit sebab lapar..

thanks yer abang..
lain kali leh buat lg..
 

.:Adwa punye stok EBM:.



stok yg ade setakat semalam..
alhamdulillah, adwa insyaallah dapat fully bf selama 6 bulan (14hb cukup 6 bulan)..
hopefully dapat lah lebih dari setahun (akak die dulu sampai 8 bulan jer fully bf)..

kadang2 panik jugak bile pump tu dapat 1 oz, 2 oz..
penah sekali 2 kali pump cume dapat 3 oz jer (last week)
tp cube tanam dalam mind "susu aku cukup utk adwa" dan elakkan dr rase stress..
memang kadang dapat skit, kadang2 dapat banyak.. 
insyaallah cukup utk anak..

note : semalam petang hubby buat cucur udang+daun kucai (banyakkan susu)..pagi td pump dapat 7 oz..alhamdulillah.. 

.:sejuk hati bile tengok:.



adwa oh adwa

Friday, December 7, 2012

.:Jumaat:.


jumaat sudah..

note : tak de idea nak update blog..kene carik 'bahan' dulu..

Thursday, December 6, 2012

.:Masa untuk diri sendiri:.


TAK ADE!!!!

kadang2 rase stress sangat ..
 tak de masa langsung utk diri sendiri...
nak belek muke sendiri pun terkejar2..
so nak buat macamane??
sabar je la..

bile anak2 dah besar skit mungkin ok skit kot..
weekend lg la sibuk..
rase cam tak sempat bernafas pun..
pack giler kerja rumah..

nasib baik la aku ni bekerja..
at least dapat la jugak rehat skit bile bos tak de..
kalo suri rumah sepenuh mase mungkin lg teruk..
tak sanggup rasenyer..

Wednesday, December 5, 2012

.:CUP BON:.


kedai depan daiso, the mines..



dhia ngan mak su die..

mango crepe & sour plum ice blended..marveles..

yummy..rangup..

.:Adwa : Merangkak:.


adwa masih lum pandai menyusur ke depan tp dah nmpk tande2 nak merangkak..
die dah mule angkat badan pakai lutut..
leh plak die skip ek??
hehehe..

pg td kat taska pun die rajin praktis..

tak sempat snap die angkat badan..
dah turun plak die..hehehe..
die tahan badan pakai lengan & lutut..

Tuesday, December 4, 2012

.:Kursus 5 hari sahaja untuk ibu yang cuti bersalin:.


baru aku tau..
td budak admin ade call tanye pasal kursus..
die yg bgtau..
aku kene kursus 5 hari sahaje untuk tahun ni..
sebab aku cuti bersalin..

alhamdulillah..
ade satu ari 1 jam lg untuk completekan 5 hari..
chaiyokkkk!!!

.:solid food for adwa:.


setakat ni lum bg lg solid food..
tapi kadang2 sian tengok adwa..
bile kiteorg mkn die pandang sambil kecap-kecap mulut..

entah la..
bukan tak mo bg tp aku rase cam nak tunggu 6 bulan jugak baru bg solid food..
dhia dulu 5 bulan setengah aku dah bg mkn nestum (beras merah)

aku ingat nak try buat bubur nasi jer dulu utk adwa..
tengok la cam ner..


sabar ye dik..
akan sampai masenyer nanti..

note : kalo mkn buah tu, ade jugak aku bg adwa rase..die isap2 jer buah tu...

Monday, December 3, 2012

.:Lagi sedap dari durian crepe:.


hubby beli kat pasar tani jumaat lepas..
mintak pack dlm bekas polistrin..
dapat la 4 bekas..
puas makan..


feveret dhia
 
yum..yum..
lagi sedap dr durian crepe..
hehehe..

..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (14) Adli Mubasyir (1) Adwa (50) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (2) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (4) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Pertandingan Azan ALAMRIA (2) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)