..:TQ 4 Being My Followers:..

Friday, June 29, 2012

.:Sorry for d late update :.


ade ke sesape tunggu aku update blog??
pade sape yg menunggu tu terlebih dulu aku mintak maaf yer..
macam2 benda jadi sampai tak sempat nak update blog..

first of all..aku telah selamat melahirkan baby boy thru czer cos of poor progress..
baby seberat 3.01 kg pada 14 Jun 2012 jam 12.39 am..
kluar hospital on 16 Jun 2012..
luckily kuning baby tak teruk so baby leh kluar hospital sekali..

our ADWA MUHAIMIN
esoknyer baru balik jelai (Ahad)..
then ari selasa aku rase tak selese..
aku tahankan jer sebab takut nak ke klinik..
pagi esoknyer, nurse dtg melawat..
sekali nurse check suhu aku, 39 tu..
terus die bg makan panadol..
terus badan berpeluh2 tp tetap aku ke klinik..
so mase check dokter sumer ok..
tp tak sampai beberapa jam, demam dtg balik..
gi klinik balik menggigil badan..
nurse amek tempreture 40.8..ha hamek ko..
terus kene masuk air & dokter wat surat utk refer ke hospital..
dokter risau sebab aku bersalin czer..takut ade masalah ngan perut atau lain2..

so berkampunglah aku di Hospitak Kuala Pilah selama 8 ari..
korang nak tau, rupenyer aku kene campak..
so sebelum campak tu kluar, memang akan demam panas..
aku pun tak sangka akan kene time pantang..
luckily nothing serius happen..

masalahnyer sekarang adwa plak kene tahan sebab die pun kene campak..
dan masalahnyer aku tak leh jage sebab aku pun kene campak..
so terpakse la berulang anta EBM..
alhamdulillah, rezki adwa banyak..
malam tadi makan buah kurma, banyak susu aku ari ni...

td pg ade call hospital, so adwa is getting better..
antibiotik dah day 2..
so another 1 day..
insyaallah esok dah leh kluar..
doakan yer kawan2...


Wednesday, June 13, 2012

.:turun tanda:.

Tuesday, June 12, 2012

.:Check up kat hospital Putrajaya:.


hmm..selagi tak bersalin, check up jer la kejenyer..
ari ni turn check up kat Hospital Putrajaya..
giler lame..dari kul 9 am sampai nak dekat kul 1..
nak wat camner, org ramai..
sabor jer la..

result ok..
aku kene check up kat hospital ari ni sebab last week mase scan, dokter kate kepale baby masih floating..
so scan ari ni, dokter kate baby dah masuk laluan.. alhamdulillah..
pastu dokter kate kalo tak bersalin sebelum 18/6, jam 12.00 tengahari on 18/6, sila serah diri di dewan bersalin..
huhuhu..ngerinyer...

adik baby, tak mo sampai 18/6 yer..
mama tak mo baby kene pakse kluar..
sian baby.. sian mama jugak..

note : abah aku leh katekan ari2 call...risau agaknyer..ye la, jiran depan umah abah, menantunyer same duedate ngan aku dah bersalin minggu lepas, tu yg abah tak sabar2 tu.. aku mintak kata abh & mak doakan aku senang bersalin.."iyer...abah & mak doakan ari2"..syahdu plak bile abah cakap cam tu..



Monday, June 11, 2012

.:Harge ubat klinik kesihatan:.



Pil kalsium - 30 biji - RM7.80

Obimin (merah) - 14 biji - RM1.30
Vitamin C - 28 biji - RM3.60

tapi kite dapat secara free... (^_^)

.:saye masih bekerja:.



genap 39 minggu ari ni..
minggu depan kalo baby tak mo kluar, terpakse la serah diri kat spital..
hopefully baby sian ngan mama yer..
baby kluar minggu ni yer..

bos pun cuti sampai khamis..
so..buat ape yg patut jer la kalo bos tak de..

39 weeks
- perut 'dah turun'
- tak leh bawak kete dah sebab perut dah sampai stereng kete
- minggu ni ade 2 check up.. 12/6 kat spital putrajaya & 14/6 kat KKP3
- berharap sangat dapat bersalin minggu ni..saye tak mo bersalin pakse..doakan yer kawan2..



Friday, June 8, 2012

.:lemang & rendang:.


sebelum bersalin ni, macam2 makanan yg aku nak amkan..
maklumlah nanti kene pantang 44 ari..
kalo dapat makan sebelum bersalin, ok la tu kan?/
tak la rase teringin sangat mase dlm pantang nanti..

since minggu lepas nak makan lemang..
so ari isnin tu ade cakap kat hubby kate nak makan lemang..
sebab ari selasa ade pasar tani, jd aku ingat hubby akan beli lah lemang..
sekali bile balik, tengok kat dapur tak de pun..
hubby kate "sayang tak pesan pun"
huhuhu..tibe2 rase sedih sangat..

kebetulan plak aku malas nak masak..
so lepas magrib, hubby gi pasar belikan lemang (^_^)
so dapat lah aku makan lemang bersame rendang..

2 potong lemang (satu tu aku dah potong) dan satu bekas rendang daging berharga RM20..
lemang RM10 dan rendang RM10..
tapi berbaloi sebab sangat sedap..

yum..yum..


.:Durian for dinner & brekfes:.


semalam lepas balik keje hubby amek FIL kat alamanda..
aku tak ikut..
time dieorg sampai aku tengah solat..
selesai solat, aku kluar la then nampak dhia makan..
rupenyer menghadap durian ..
3 ulas sekali die makan..
memang antu durian..

aku malas nak makan sebab selera belum mari..
dlm kul 8 - 9 malam cam tu lepas makan sandwich tuna aku pun bukak peti ais..
nampak la sepeket durian..
ingat nak makan skit..
aku pun pelawe la org lain makan, sumer tak mo..
last2 sepeket tu aku bedal sorang2..
hehehe..

pagi tadi plak sedang brekfes kat pantry dtg plak ofismate bawak setupperware durian..
tak mo lepaskan peluang, aku pun makan jugak..
sendawe pun rase durian...hehehe..

gambar hiasan


.:sampai awal ari ni:.


kul 7.08 minit dah punch kad..
awal sebab ari ni hubby anta..
die masuk WP1 so terpakse la awal kan..
bagus jugak..

tp yg lebih bagus ari ni ialah tak perlu bergaduh ngan dhia..
sebab dhia duk umah ngan mak su die..
(^_^)
mungkin sampai aku bersalin dhia tak ke taska..

Thursday, June 7, 2012

.:Bile dah biase auto, lame2 manual pun lupe:.


ni pasal kes kete/kenderaan manual dan auto..
org kate kalo slalu bawak kete auto, lame2 akan lupe cam ne nak bawak manual..
kalo bawak manual secara auto jugak tau bawak auto..
betul ker??

tak la lupe tp cam tak yakin gitu..
hehehe..
mungkin ade benarnyer sebab aku leh bawak kedua2nyer sebab kete aku manual..
hehehe..


.:ade orang takut tengok aku?:.


eee..takutnyer tengok yana...
aku bengang jugak la sebab banyak kali die cakap aku senyum jer..
tp pg td aku jawab "kalo takut, jgnlah tengok"
hehehe..

aku paham maksud die..
ye la, aku ni jenis petit (ketot)..
pastu perut plak besar..
jalan pun mmg dah tak leh cover..
kalah penguin aku rase..
tu yg die takut tgk aku tu..
sejak isnin aritu dah mule rase sakit kat tulang ari2..
(baby nak masuk laluan kot)
baby cecepat kluar yer..
tak sabar nak jumpe baby..
(^_^)

Wednesday, June 6, 2012

.:My family in law is coming:.


sepatutnyer SIL aku jer datang tp tu pun minggu depan..
lepas die balik dari rombongan gi china bersama FIL aku..

tibe2 mlm tadi SIL aku call..
katenyer nak datang esok (ari ni)
sekali ngan bapak & ibu mertua ku..
sebabnyer dieorg tak jadi gi china..
yeay..

lega rase di ati..
at least kalo aku deliver minggu ni leh la mereka tolong jagekan dhia
supaya hubby dapat temankan aku kat labour room nanti..
moge mereka sampai dengan selamat putrajaya..


.:Result check up 38 weeks:.


check up ari ni abis awal..
dah tak ramai la kat klinik presint 3..
aku sampai dlm kul 8 pagi.. ingat dah penuh la seat..
sekali tengok, rase2 tak sampai 10 org..
bagus...

so nurse cume suh wat urine test jer..tak yah amek darah..
so result utk minggu ke 38..

urin : clear
hb : tak amek
berat : 69.9 kg (tapi aku cakap 69 kg jer kat nurse..baru timbang jumaat lepas kat spital 68.8 kg jer..ni tak sampai seminggu naik 1.1 kg..hahaha..)
heartbeat baby : 139 (normal heartbeat baby dalam perut adelah 130 - 180)
bengkak kaki : dah tak bengkak
scan baby : tak de scan ari ni
ubat : aku tanye nurse ok tak kalo saye makan kalsium..nurse jawab.."boleh..nak ker??" dalam ati "apesal la aku tak mintak dari dulu lg..dah nak bersalin baru mau makan kalsium") tp org dah bg, aku amek jugak la..

pastu nurse tanye pasal BSP..kene buat lagi ker ??pastu die refer kat dokter & die bgtau result BSP latest..sib baik dokter kate tak perlu..alhamdulillah...)

next week check up 2 kali..
12/6/2012 kat spital Putrajaya
14/6/2012 kat klinik kesihatan presint 3

note : sticker buku pink masih lg kaler kuning.. ade chance tukar ke putih balik tak yer???


Tuesday, June 5, 2012

.:Kronologi Kelahiran Dhia Aryssa:.


Oleh sebab aku baru bukak blog ni lepas dhia dah umor 3 bulan lebih, makanyer untuk ingatan aku sendiri, aku wat entry kronologi kelahiran anak sulung aku, DHIA ARYSSA.. dulu aku ade fotopages jer.. sayangyana.fotopages.com...

Hari kelahiran Dhia

Pada 28 (duedate aku) ramai yg kol, tanye dah bersalin ke lum...
ape lg nak aku jawab...dah baby lum lg nak kuar dari perut aku ni...
tapi pada malam 29 ari bulan aku dah rase sakit skit2 sebenarnyer...
tapi aku tahan cos lum sakit sangat2... 
sakitnyer memulas cam nak kene cirit birit...
kul 3 pagi aku terjage cos sakit perut....tapi aku tahan..
esoknyer aku ngadu ngan hubby sakit perut, dia ajak g spital tp aku tak mo...
(cos tak rase sakit sangat)...
lame2 sakit makin kerap...sampai hubby kene masak lunch utk kami...
bile dah ptg..aku dah makin sakit tp aku tahan lagi...
aku kol azma (member aku, die ni nurse) die tanye aku kuar lendir + darah...
aku kate ler ade...pastu die suh aku g spital cepat...
aku pun ape lg...ajak le hubby aku g spital... 
"tu la abg ajak g tadi tak nak" membebel plak hubby aku...

sampai spital dalam kul 4 lebih....masuk bilik utk cek brape cm dah terbuka...
bile doktor cek...rupenyer dah bukak 4 cm...
terkejut ler aku...sib baik tak bersalin kat umah...hehehe...
mane ler aku tau sakit nak bersalin memulas cam nak cirit birit...
pastu aku kene tunggu cos bilik bersalin penuh..
.pastu ramai plak ibu2 mengandung yg datang, sumer sakit dah nak terkeluar baby..
kene la aku yg leh tahan lagi ni menanti...
masuk bilik bersalin kul 7 lebih...
sambil2 nunggu baby nak kuar tu, aku dapat rase kontraksi makin kuat n makin sakit....
dah macam2 aku bace...sib baik hubby aku sudi temankan aku...
die la yg banyak membantu sabarkan n tenangkan aku... 
dalam kul 9 setengah dah terbukak 8 cm.... 
 tp nurse tu kate tunggu 10 cm baru baby leh kuar....
then die bg ubat cucuk kat punggong utk cepatkan bukaan....(induce)
kul 1200 am (30.3.2009) rase nak meneran...
nurse tu suh tahan..tarik nafas...
aku dah rase baby tu nak kuar...aku dah tak leh tahan...suh hubby panggil nurse...
nurse tu sampai jer tengaok kepala baby aku dah nampak...kelam kabut ler nurse tu.....
aku teran 2 kali sekuat ati aku (sampai nurse suh slowkan suare..heheh)
akhirnya lahirlah baby DHIA ARYSSA ke dunia dengan selamat n sihat pada jam 12.37 am, 30.3.2009...

Dhia nangis sekejap jer...then die tido sampai besoknyer...
malam tu mmg dhia tak jage...risau gak aku sebab die tak minum susu lg... 
nurse tu suh kejut n susukan ..tp Dhia tido...camne nak susukan.... 
Dhia cume isap sikit jer.... kuar spital kul 4 petang (30.3.2009)...
singgah umah jap amek barang tuk balik jelai...
sepanjang perjalanan balik jelai, Dhia tido jek....

Dhia kene kuning skit minggu pertama tu cos die tak pandai isap susu lagi..
minggu berikutnye, dah ok cos Dhia dah rajin n pandai isap susu... alhamdulillah...


dhia baru umor sehari.... tido jer..

cute sangat kaki die...

sebab dhia kene sakit mate, mak aku suh buh param..


.:Bantal busuk turun temurun:.


hehehe..
bantal busuk..
aku memang tak de la..
tp hubby aku ade..hahahaha..
jgn marah yer abang...

masalahnyer plak, sekarang ni dhia dok suke plak ngan bantal busuk hubby aku tu..
so sebelum tido haruslah peluk bantal busuk itu..
sampai dhia lelap hubby plak punye giliran..
rasenyer tak perlu lah tunjuk gambar bantal busuk itu..
hehehe...

 mama..jangan la...
(bear cokelet tu bukan bantal busuk)


Monday, June 4, 2012

.:Grilled chicken chop @ food court presint 11:.


disebabkan tak masak ari sabtu lepas..
makanyer dinner kat luar..
malas nak gi jauh2 tp teringin nak makan western..
jadi terus la menuju ke food court presint 11..
sebab kat situ orang yg jual western food adelah melayu..
kat food court presint 9, tukang masaknyer bangla..
lgpun aku sudah jatuh ati ngan coleslow sengkuang kat presint 11..
sangat sedap...
jom tengok grilled chicken chop aku..

sedap tp mushroom sauce tu sedikit masin..
tp leh dimaafkan...


.:Tertunai sudah - nasi arab:.


jumaat lalu..
dapat jugak makan nasi arab before deliver..
hehehe..

aku punye... grilled chicken - RM13
ayam tu sedap..rase pedas2 skit..

hubby punye..mmbbeekk - RM15
daging pun empuk jer..

dhia punye..fries - RM4

fresh oren - RM6, lime juice - RM3 & mango juice - RM5
 selesai sudah...

sebab first time makan nasi arab so tak tau la yg kat sini sedap sangat atau biase2..
sebab aku rase biase2 jer..tak de la sedap melampau..
nanti kalo makan nasia arab lg kat tempat lain plak maybe baru leh compare kot..
setakat ni, nasi arab kat sini ok..

Mr. Kabab & Biryani
presint 15, putrajaya

dhia & abah..

.:38 weeks & aku masih di sini:.


genap 38 weeks ari ni..
& yes aku masih di sini..
masih tiade tande2 mau bersalin..

hehehe..mase aku masuk ofis td ramai gak yg tegur..
"eh, belum bersalin lg?"
& ape lg yg boleh aku kate "iyer"..
masih gigih mencari rezki walaupun nmpk dah sarat benor..

aku rase mungkin sampai duedate kot..
& tak boleh lebih dari duedate sebab aku ade GDM..
perut pun masih belum jatuh..
(org kate kalo perut jatuh tu tak lame nak bersalin)
hhmm..entah ler..

baby suke dok dlm perut mama ek..
rase ok lg walaupun dah sarat sangat nampak..
cume bile dah baring/duduk, nak bangun adelah sangat hazab..



Friday, June 1, 2012

.:Bile bibir ku kering:.



ni jer yg mujarab..
kulit bibir tak mengelupas lg..

.:BSP Result & check up kat spital:.


giler lame check up kat spital..
appointment kul 9 tp dpt masuk bilik dokter kul 10.50 ..
hazab giler nunggu..

ok, mule2 nak cite result BSP..
alhamdulillah, ok..

4.19 /4.61 /4.26 /6.30

(^_^)

pastu check up plak..
kan aritu dokter klinik suh aku refer spital pasal air ketuban lebih..
tp mase dokter check tadi katenyer air ketuban ok..
baby plak 3 kg..besar dari first baby dulu..
tp still ok lg..

pastu dokter kate baby still floating...
aku ingat dah engaged..
sebab last week mase jumper dokter pakar kat klinik presint 9 katenyer baby dah nak engaged..
rupenyer baby kluar balik..
amboii..main2 dlm perut mama yer???

aku risau gak..
then tanyer dokter.. "tak pe ker kalo baby masih floating sebab saye dah 37 weeks?"
dokter kate " tak pe sebab ni second baby..kalo first baby kite risau skit..biasenyer kalo second baby nanti time constraction baby akan engaged" (mudah-mudahan betul lah ape yg dokter kate tu..aku pikir mungkin sebab dah ade jalan kot)

ingat kan dah jumpe dokter tu dah ok la, rupenyer kene amek darah lg..
aduhai semalam kene cucuk ari ni pun kene jugak..
semalam jer belah kanan dah cucuk 3 kali, belah kiri sekali..
nape belah kanan 3 kali???

sebab mase amek darah kul 11 am tu kesan lebamnyer tak hilang..sakit plak tu..
tu yg semua belah kanan tu..
campur cucuk tadi maknenyer 4 kali cucuk amek darah belah kanan..
giler lenguh tangan aku..


..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (13) Adli Mubasyir (1) Adwa (49) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (2) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (3) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Pertandingan Azan ALAMRIA (1) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)