..:TQ 4 Being My Followers:..

Friday, May 27, 2011

.:Orang lain datang Putrajaya tp kami keluar dari Putrajaya:.



seperti yg u all sedia maklum, akan ade satu funtion (Perhimpunan Sejuta Belia) kat putrajaya ni....
tp malangnyer malam ni kami dah nak bertolak balik SP..
cuti seminggu..
mmg dah abis la bile kami balik..
agaknyer dah siap kemas dah semua khemah2 yg melambak tu..
ape nak buat..

note : tp kalo ade kat Putrajaya pun, x sure nak pegi ke tidak...dapat bayangkan kesesakannya..

.:Hujan Rahmat:.


rase pg td tak mendung..
tibe2 toleh kat luar tengok dah hujan..

ok la tu kan??
hujan kan rahmat..

Thursday, May 26, 2011

.:Semalam aku rajin:.

x tahan dengan tajuk ..
hehehe..

sebenarnyer petang semalam nak ajak hubby g makan luar..
cos ade untung skit jual biskut

tp hubby refuse sebab malas nak kluar..
lgpun die suh simpan duit cos kami nak bali SP minggu ni..
balik kampung sambil holiday..
(ade plan nak ke PENANG..yahoooo)

lagi satu hubby dah bawak kluar ayam..
so nak tak nak, kene la masak..

jom tengok ape yg aku masak..

ayam masak sambal..
aku suke masak ayam/ikan sambal bubuh serai..
wangi jer bau dier..

kobis+carrot tumis..

note : dhia dah blajar makan sambal semalam..dah kasi skit, die mintak lg.. sedap agaknyer...hehehe...



Wednesday, May 25, 2011

.:Rumah atas bukit:.



disebabkan umah aku atas bukit slalu jugak nampak eksiden..
slalu jadi kat trafik light lepas kuarters lame presint 9 tu..
ni eksiden ari sabtu lepas x silap aku..
kete iswara yang melintang tepi jalan tu..
pempuan yg bawak..
aku tak pasti plak sape yg salah tp iswara tu berkecai bonet blakang die..
tak de sape2 yg cedera sebab aku tak de plak nmpk van ambulan datang pun..

aku perasan eksiden bile dengar bunyi jer..
gedegang!!!! pastu aku cepat2 ler tengok..
mmg betul ade eksiden..
kawasan trafik light tu mmg slalu ade eksiden..


disamping slalu jd "saksi kejadian"... umah aku tak pasang ekon..
sebab umah atas bukit berangin..

tp yg tak bestnyer bile angin terlalu kuat..
abis syiling dalam bilik air beterbangan..
bile angin kuat jugak, aku agak takut..
bunyi angin menderu2..
uuuuuuuuu..
dan aku terbayang yang bukan2..
mintak2 dijauhkan dan Allah lindungi kami sekeluarga..



Tuesday, May 24, 2011

.:Selamat ari selasa:.



enjoy your day!!!!!

senyum..
tak perlu kata apa2..


Monday, May 23, 2011

.:masak sendiri pun best jugak:.

memandangkan weekend jer yg aku masak beria (nasi + lauk pauk)..
makanyer tak lepaskan peluang untuk masak..
masak sekali utk lunch & dinner..
jimat mase..

lauk ari sabtu

ikan keli masak sambal

baby bayam masak air

lauk ari ahad

kari daging.. hubby kate sedap.. (^__^)

ikan goreng garing

kobis tumis


note : jimat belanje kalo masak sendiri tp perlukan sedikit tenage untuk masak...
as long hubby & dhia kenyang, aku happy..


.:Tido nak dekat kul 2 am - Kdrama - Secret Garden:.

aku slalu tido paling lewat pun 1230 am..
tp ari sabtu lepas, aku tido nak dekat kul 2 am..
ni semua gara2 ini...

pg esoknyer kul 8 lebih baru bangun..
nyesal plak rasenyer tido lewat..
semua ni penangan korean drama ni...

Synopsis Secret Garden

Hero merupakan orang yang sangat kaye..
juga merupakan pengerusi sebuah shopping kompleks..
ade seorang sepupu yg merupakan artis terkenal, OSKA..
(penyeri kdrama ni aku rase..sebab wataknyer yg kelam kabut & blur)

hero ni kan orang kaye, jadi die ni eksen skit..
sangat memandang rendah golongan miskin..
fobia sangat pada lif (ade tragedy disebaliknyer)

heroin plak orang miskin..
seorang stuntwoman..

oleh kerana keegoan lelaki ni die tak nak ngaku yg die sukekan heroin ni..
ye la heroin ni kan miskin..
tp asiklah nak jumpe heroin ni dengan macam2 alasan..
sampai heroin dah naik bengang..

penghalang cinta mereka adelah mak hero..

yg menariknyer kdrama ni adelah unsur fantasy..
bermule bile mereka jumpe satu kedai makan dalam hutan (secret garden)..
mereka minum air dalam botol yg pemilik kedai tu bg..

pg esoknyer mereka sedar, mereka telah bertukar badan..
mereka akan bertukar bile hujan turun..

nak tau kisah selanjutnyer tengok lah sendiri yer..
panjang benar plak entry ni kalo cite abis..
hehehe...

note : memang sangat menarik drama ni tau..wajib tengok..

Friday, May 20, 2011

.:Satay..Satay:.



malam tadi abang aku singgah umah..
anta barang (nanti aku reveal k)..
die bawak sekali satay..


feveret food ni..
sedap sataynyer..
lembut jer..

walaupun dah makan nasi tp x tahan ko..
satay tu..
ape lg..makan lagi..

hubby yg nak gi ofis dinner pun makan dulu...
hehehe..


.:kucikucikucikuciku..Ciku:.


ntah ape2 jer tajuk..
tp cam sedap jer sebut..

sebenarnyer semalam, ade org bg aku buah ciku..
lame giler tak makan..

dulu mase kecik2 slalu mintak kat jiran depan umah..
rimbun giler pokok buah ciku die..
pokok depan blakang rumah..
petik pastu basuh..
pastu balut ngan kain, tebal2..simpan..

bile dah masak, buang kulit..
potong2..makan..
sedapnyer...
manis...


nyum..nyumm..

.:Luar Biasa:.

sejak tengok video klip lagu shahir tu minggu lepas..
asyik la terdengar lagu ni kat radio..
lame2 dengar best plak lagu ni..


tajuk lagu - Luar biasa..

Seandainya mengalir di sini
Yang sejernih apa yang terkunci
Pastinya di dalam diari
Bagailah kasih
Hati ke hati bersemadi

Segala senyumanmu mengusikku
Oh mengapa
Tak terhidu
Kucupanmu berlagu merdu

Chorus
Luar biasa
Landah senja suria padamu
Lalu menusukku
Luar biasa suara
Siksa membisu
Akhirnya membunuhmu

Hidup ini puas dipenuhi
Yang sesali tiada berganti
Natijah rasa dizahiri
Bagai dimensi dan hipokrasi berselari

Segala senyumanmu mengusikku
Oh mengapa
Tak terhidu
Kucupanmu berlagu merdu

Ulang Chorus

Tanpa kata
Tanpa rela
Biarkannya
Jatuh ke riba

Takkan pudar
Kisah kita
Nyata di rasa nyata di matanya
Lalu menusukku

Luar biasa penjara
Siksa sesalan
Dikucupnya virus

Ulang Chorus

Maafkanlah diriku

ade bace gosip shahir ngan RCW kat blog abg ni..

gambar ni pun aku copy dr blog die..

tp betul ke meke berdua ni..

yg sorang kate yer tp yg sorang masih berteka-teki..

hmm..



Thursday, May 19, 2011

.:Hanya tambah air sejuk.



1 peket tak puas minum..
sebab kecik sangat mug tu..
hehehe..
dasar perut tempayan...

note : harga - RM11.00... mug kecil itu free..

.:Durian:.


beli durian kat pasar malam bangi..
ari sabtu lepas..

anak dare ni beria2 makan..
tp bile kite bukak durian lain, cepat2 die nak amik ulas yg baru..
last2 mama die la yg makan baki ulas durian yg dhia makan tu..


Wednesday, May 18, 2011

.:Channel Baru kat Astro - BabyTV:.




korang perasan tak ade satu channel baru kat astro..
618 - BabyTV..


dhia suke sangat..

dhia tak berganjak kalo bukak channel ni..
kadang2 gelak2, senyum2 sendiri....
aku biar jer..
janji tak kaco aku buat keje..


.:Ayam bakar lg:.

bile dah pandai buat dan menjadi..
mesti nak kene buat lg..
ye la, kalo beli kat luar seketul mau RM3.00 kan..

kali ni buat, aku buh kicap..
so kaler die cantik sikit walaupun terover cook skit..hehehe..

di up kan lg dengan

kangkung goreng belacan

dan kicap+bawang besar+cili


so complete la hidangan dinner kami..



Monday, May 16, 2011

.:Restoran Samudera, lake club, Putrajaya:.



jumaat lepas..
last minit buddy call..
ajak lunch..

memandangkan mmg x de plan ke mane2 so ok jer..
drive sendiri kete ke lake club..
sampai2 terus jumpe buddy..

then terus menuju ke restoran cos datang mmg nak makan lunch..
so order ini..

chicken chop with mushroom sauce - RM12.50
tapi nape rasenyer kureng berbanding dulu??
tp still ok..habis gak makan..
tak baik membazir kan??

watermelon juice with no ice - RM5.00

buddy choice..

x ingat namenyer tp sedap..

ini ler buddy ku tersayang..
sorry .. gambar kureng quality..



.:Abah Dhia cuti:.



oleh kerana abah dhia cuti..
jadinyer dhia duk kat umah ngan abah dhia..
senang skit mama dhia x yah anta dhia g taska..
(^__^)

note : hubby cuti tanpa rekod cos terlibat ngan sukan kem..


.:suspen:.





jumaat lepas..



Thursday, May 12, 2011

.:kat luar dah gelap:.



sape duk putrajaya perasan x kat luar gelap..
mendung..
guruh pun dah kedengaran..
adekah hari mau hujan???

lame betul rasenyer putrajaya ni x turun hujan..
nak dekat seminggu..
kalo hujan, Alhamdulillah...



.:Semut oh Semut:.

semut dah menyerang umah aku..
sampai dalam bilik air pun ade semut..
siap makan ubat gigi lagi..

umah aku tingkat 9 tau..
terer betul semut tu naik sampai tingkat 9..
naik ikut lif kot..

hubby kate mungkin sebab cuace skrg panas..
tu yg semut naik tu..

ade kemungkinan jugak kan..
sib baik ade lg stok ubat semut aku..
tp lum kesempatan lg nak tabur..
balik keje kang nak tabur la..


.:Cam ne nak dapatkan BE??:



sangat jeles ok...
org duk cite dapat BE jer..
aku...
x pernah dapat pun..
even sekali pun x pernah..
huhuhu..
sedih wei..

mungkin belum rezeki aku..
sabar je lah..


Wednesday, May 11, 2011

.:Kain ela untuk Dhia:.

last week g shoping barang dapur kat tesco kajang..
dah sudah menyoping singgah nagoya (dalam bangunan tesco jugak)
tujuan nak cari kain ela untuk wat baju kurung dhia..
baju kurung dhia yg ade dah tak muat..
dhia dah makin membesar..

dapat la 3 pasang ni..
badan dhia cume perlukan 1.5 meter kain untuk buat baju kurung..


ade lg selai kain ela untuk baju raye dhia (kaler tema)

so balik kg sg. petani ujung bulan ni ..
mintak mak ngah & mak su watkan dhia baju kurung..
solve problem..

yeay..

note : leh la dhia pakai baju kurung g taska setiap ari jumaat pas ni..

.:Lempeng kelapa & sambal tumis:.



aku brekfes ni jer pg ni..
sedap..


sape nak puji kalo bukan diri sendiri..
aku makan sorang jer lempeng ni..
hubby tak minat..

korang sarapan ape pg ni???


Tuesday, May 10, 2011

.:nak tumbuh gigi:.



bukan aku la..
tp dhia..
mmg dhia dah tumbuh gigi tp belum penuh..
malam td dhia ngadu..
sakit..sakit..sambil tunjuk gigi..
pastu tarik jari aku masukkan dalam mulut die..
pastu die gigit-gigit..
tp bukan gigit pakai gigi tp gusi kat geraham belakang ..
agaknye nak tumbuh gigi geraham kot..

wat mase ni gigi dhia total 16 jer..
8 atas & 8 bawah..
sian plak tengok die..


.:teringin:.



teringin sangat ni..
teringin nak gi cameron highland..
tp kalo cuti sekolah mesti penuh kan kat cameron..
hhmm..
teringinnyer nak pegi..

gambar 2 tahun lepas..kat tea farm..best..
dhia masih dalam perut..

ingat dulu mase hooneymoon..
2 tahun lepas..
kami g time weekdays..
org tak ramai..
mmg best..
sumer kedai kami terjah..
mmg puas duduk cameron..
tp yg tak bestnyer kami pegi time musim ujan..
dah la cameron sejuk tambah lg dengan hujannyer..lagi lah sejuk..

tp sekarang teringin nak pegi..
cuti pun bos dah lulus...
balik dr kg leh singgah cameron dulu..
nak kene discus balik ngan hubby..
dapat singgah sehari 2 pun dah ok kot..
hehehe..
bawak dhia gi jalan tempat sejuk..
mesti best...


.:takut tak lulus la:.

cam ne ek?
aku nak apply cuti 5 hari..
nak balik kg ..
ade 2 wedding nak kene attend..

nape sampai 5 ari??
sebab kami bukan tiap2 bulan balik kg (Kedah)..
jd rase cam x berbaloi kalo balik 2 3 ari jer..
tp takut nak bgtau bos..

tempat aku ni plak..
kalo aku cuti kene ade org ganti..
risau plak kot tak de org yg nak ganti..
cam ne ek?
berdebar2 jantung nak cakap ngan bos ni..
hmmmm...

UPDATE!!!

cuti dah approve!!!!
YEAYYYY!!!!


Monday, May 9, 2011

.:Ayam Bakar:.


dah lame ingin mencube..
baru sekarang datang rajinnyer..
mule2 ingat nak pakai chicken wing tp gi tesco tengok chicken wing x de..
sekali nampak peha ayam..
peha pun peha la janji ayam..

jom tengok resepi ayam bakar..

3 bahagian peha ayam
3 biji bawang putih
3 biji bawang merah
1/2 inci halia
sebatang serai (nak lebih pun leh - lebih wangi)
2 sb sos tiram
2 sudu besar sos tomato
1 sk serbuk cili
1 sk madu
boleh jugak tambah kicap - utk kaler so x lah ayam bakar tu pucat jer (aku tak tambah)


cara-cara membuatnyer..

- tumbuk bawang putih, bawang merah, halia dan serai
- campurkan bersama bahan2 lain
-perapkan peha ayam bersama bahan2 yg siap dicampur td (lg lame lg sedap)
- bakar dalam over lebih kurang 1 jam.1/2 jam pertama, balikkan ayam.

sebelum bakar
siap sudah..
aku tambahkan kentang jugak..
nak letak sayur-mayur lain pun leh jugak..

note : sangat sedap ok..lain kali leh wat lg..

.:Pakai selipar dalam rumah:.



tapak kaki aku pecah2..
sebab alergik ngan simen/marmar/jubin dan sewaktu dengannye..
tu sebab kene pakai selipar dalam umah..

dulu pakai pastu malas pakai..
bile tengok makin lame makin teruk, aku nak la pakai balik..
so jumaat lepas aku ke pasar tani..
misi mencari selipar umah..
sekali jumpe selipar ni..
cute kan??

siap ade buah labu sebijik atas tu..hehehe..
RM10 jer..
mudah-mudahan licin lah tapak kaki aku lepas ni..


.:Rozita Che Wan jadi Pengemis:.



selalu tengok RCW ni cantik jer..
make up tebal..
bulu mate melentik..

tp dalam cite DOSA SIAPA die comot je..
sebab wataknyer jd pengemis..
ye lah kan..takkan jd pengemis pakai make up tebal & berbulu mate lentik kan??

tp first time tengok die selekeh & comot..
sebelum ni kan slalu die cantik2 jer kan??
tp ok jugak..
menjadi wataknyer..

nak tau ape komen RCW pasal karektor pengemis ni..
bace SINI

sedih jer tengok muke die gitu...

sinopsis cite DOSA SIAPA

kisah adik-beradik Halimah dan Faridah yang akrab sejak kecil hingga dewasa. Namun, semua berubah apabila mereka ditahan dua lelaki pada suatu malam. Halimah berjaya melepaskan diri dan hanya melihat Faridah dirogol depan matanya.

Selepas kejadian itu, Faridah disahkan mengandung dan dia nekad membuang bayinya yang cacat di tepi surau dan bayi itu dijumpai Pak Adzim yang juga imam di surau berkenaan lalu membelanya hingga dewasa.

Telefilem ini turut dibintangi Sabrina Ali (Faridah), Zamarul Hisyam (Azmi), Rabiatul Balqis (Sahara), Bell Ngasri (Shahrul) dan Ustaz Dinie (Pak Adzim).


.:Morning!!:.



Assalamualaikum & Selamat Hari Isnin
Mulakan dengan bismillah..
jom brekfes..
malas nak ke kafe so makan biskut jer..
jemput makan..


korang brekfes ape pg ni??

Friday, May 6, 2011

.:sib baik x shot:.



akibat kecuaian aku..
tumpah semug air atas meja..
kene talipon & buku note..
dah air mengalir ke plug..

sib baik plug tu aku tak gune..
kalo tak mau shot komputer aku...
cemas sey..
sib baik ler auntie cleaner ade berdekatan..
cemas2 aku panggil die tolong lapkan air...
huhuhu.. suspen tul..

note : tiada sebarang kerosakan..talipon pun berfungsi dengan baik walau telah disiram air semug..

.:Berderau darah aku:.



sib baik aku tak langgar org pg tadi..
bikin panas ati jer..

wahai penunggang motorsikal..
leh tak bawak motor tu ati2..
sila lah pandang kiri kanan sebelum membelok..

kalo terlanggar td kan susah..
walau belum langgar tp berderau darah aku ni..

penunggang motorsikal ni kadang2 macam x sayang nyawa..
bawak motor cam mak bapak dieorg punye jalan..
benci betul pade penunggang yg cam tu..
kalo kene langgar, x ke naya???


Thursday, May 5, 2011

.:Kat sini pun leh hidup ker?:.




kuat betul pokok cili ni..
kat celah simen pun die leh tempus..
hidup segar plak tu..
banyak plak buahnyer..
subur..

kat bawah pokok cili tu (yg daun kecik2)..
tu pokok dukung anak..
dulu mase dhia baby, kene kuning skit..
mak aku rebus pokok tu & bg dhia mandi airnyer..

nak nampak clear lg??
sat yer..

hidup subur keliling umah mak abah aku..


.:Budak kecik x leh makan tomyam??:.


sian dhia..
akibat makan tom yam kelmarin dhia berak2..
sampai melecet..
nangis2 bile cuci berak die..
sian dhia..
sakit..sakit.. kate dhia..
bile kencing pun sakit..
dah kene tukar pampers banyak kali..

pengajaran utk mama & abah dhia:
jgn sekali-kali bg dhia makan tom yam lg...

hopefully dhia ok ari ni..




.:Ramainyer adik beradik Dhia:.


sebelum mintak maaf pade hubby sebab jd model dalam n3 ni..
mintak halal yer abang...
(^__^)

tengok tu..
dhia dok susun "adik-beradik" die depan abah..
pastu pandai lak tu duk tengah2..
tak pasal2 abah kene jd model..



Wednesday, May 4, 2011

.:Dinner semalam:.

rase boring plak asik makan nasik goreng, mee goreng, bihun goreng..
so petang semalam aku masak tomyam..
ingat nak buat bihun tomyam..

kebetulan plak mase g pasar tengahari semalam, aku beli kuew tiau..
ingat nak goreng la esok-esok..
tanye kat hubby nak bihun ke kuew tiau..
die prefer kuew tiau..
so petang semalam kami dinner kuew tiau tomyam!!
abis seperiuk tomyam..

lagi puas ati masak sendirik..

siap ade kaki ayam tu..kat kedai mane dapat..
(^__^)


.:Macam baru:.

ni la keadaan kete abah aku lepas eksiden dulu..
mase wedding adik aku..
adik bongsu adik aku yg bawak ngan anak jiran depan umah..
luckily tiada nyawa yg terkorban..
cume lebam skit jer..

teruk giler kete ni remuk..


setelah dibaiki..



alhamdulillah..seperti baru..


..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (13) Adli Mubasyir (1) Adwa (48) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (2) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (2) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)