..:TQ 4 Being My Followers:..

Friday, April 29, 2011

.:Dapat jugak makan:.

lunch tadi aku ke pasar tani jer..
ngan yan & kak ana..
macam2 kiteorg beli..yan & kak anak siap beli pokok daun kesum & pokok bunge lagi..
umah aku tak de tanah, jd aku tak beli (dasar pemalas)

dah akhirnye makan..
char kuew tiau..yum..yum..
tp ari kureng skit sebab tak de cili kicap die..
tp abis jugak..
kenyang..alhamdulillah..

minum air asam boi..sedapppp..
RM1.00

makan char kuew tiau marveles..
RM4.00

kuih pun ade..
karipap & nagasari..
aku makan karipap & nagasari satu..

lebih aku bg auntie cleaner kat opis..
sebab perut dah penuh..
takut aku buang plak nanti..

note : ntah ape yg aku beli td..nak dekat RM50 abis..huhuhu..

.:Nak Makan Sedap:.



teringin plak nak makan sedap ari nih..
aku teringin nak makan..
char kuew tiau pasar tani..
dapnyer..
lg best kalo makan kat situ..
yum..yum..



tapi ayam penyet pun best gak..


.:Aduhai:.



dari semalam dah ade tande2 nak flu..
malam tadi dah minum air panadol soluble..
pg ni plak idung ketat jer rase..
kesukaran bernapas..
dan kadang kala hingus (cam air) meleleh..eeiiyeekk..

bersin2 ..
tekak rase perit..
kepala pun dah berat jer ni..
dugaann..


.:Akibat bangun awal:.


pg td aku terjage awal..
dalam 5.30 am cam tu (bg aku awal dah tu)
tukar pampers dhia..
sudah penuh pampersnyer..
tengah2 tukar tu terjage plak dhia..
dah siap tukar pampers buatkan susu dgn harapan dhia tido balik..

tapi hampa..
lepas aku mandi aku kluar tengok dhia dah duduk sambil pegang pampers..
dhia dah bukak pampers die sendirik..
sib baik x kencing ko..

haipppp...
pakaikan pampers balik then bukak tv..
so dhia pun layan kartun..
x sambung tido pun..

last2 on the way gi ofis (anta dhia kat taska), tido plak die dalam kete..
lena sampai berdengkur tu..
sampai taska pun tido lg..
mmg betul2 lena tu..
hai la anak..
tu la sape suh bangun awal sangat..


TQ 4 reading (^__^)

Klik2 Kalo Sukee..

Thursday, April 28, 2011

.:Kan susah nak kene basuh:.



aku baru balik dari cafe..
seperti slalu aku akan bawak tupperware sendiri...


ade yg pandang2 aku pakai tupperware sendiri (perasankah aku??)
aku wat tak tau jer..
tak luak pun org pandang kan?

dah selesai membayar, aku teruskan perjalan balik ke ofis..
ade org tegur.. bawak bekal sendiri ker??
aku sengih jer..
pastu ade sorang lg tegur..
pakailah polistrene.. x yah basuh2..
aku cume kate "x mo pakai polistrene"

bukanlah aku ni anti polistrene..
kalo keadaan memaksa @ beli makanan kat luar pun kadang2 aku pakai polistrene jugak..
tp kalo boleh, aku cube kurangkan gune polistrene..

ok..meh tengok ape lauk utk lunch aku ari ni..
hehehe..

nasi putih + ikan pari asam pedas+bendi rebus + labu+bayam masak lemak..
yum..yum..
jemput makan..

note : korang tau tak ade sesetengah kementerian dalam putrajaya ni dah tak sediakan polistrene kat cafe dieorang??

.:Ape perasaan korang??:.



aku akui yg aku ni bukanlah seorang yg peramah..
tapi aku suke senyum..
walaupun aku tak keluarkan kate2 tp bile bertembung dgn org yg aku kenal @ penah kenal, aku akan senyum..

tapi kadang2 bile aku senyum, org tu wat bodo jer..

ape perasaan korang kalo korang ye ye senyum tp org tu wat x tau jer???

kalo aku la kan..
SUMPAH aku takkan senyum lg dengan org tu!!
sombong tak bertempat..
ceh..
gaknyer herot kot muke die kalo senyum balik ..
boleh jalan dah!!!

meh hayati lagu senyum dari najwa ni..

Senyum senyum senyum
Senyum senyum
Verse
Kacak luar
Kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
tak perlu kata apa-apa


TQ 4 reading (^__^)

Klik2 Kalo Sukee..


note : kempen senyum nampaknyer tak jalan kat opis aku ni..

Wednesday, April 27, 2011

.:Dequadin - Ubat sakit tekak:.

pagi tadi bangun tido tekak terasa sakit plak..
rase perit2 gitu..
sib baik ler aku mmg ade simpan ubat sakit tekak ni..

seksa sakit tekak ni..
perit tul rase..

Meringankan sakit mulut dan kerongkong/tekak...

bulat2..
cara penggunaan :
hisap perlahan2 setiap 2 - 3 jam.
jangan lebih 8 biji dalam mase 24 jam.

TQ 4 reading (^__^)

Klik2 Kalo Sukee..


.:Sedapnyer makan ice cream McD:.

budak kecik sorang ni eksen nak makan sendiri..
nak pegang sendiri ice cream..
sian abah x dapat makan ice cream..
dhia dah wat cam die punyer sendiri..

yeay!! dapat makan ice cream..

nampak tak putih tepi tu??
hubby siap2 nak lap ice cream menjejeh kat mulut dhia..

takut dhia makan ice cream menjejeh2, aku korek ice cream tu pakai sudu sundae aku...
abis jugak..
sib baik tak selebet baju anak aku..


.:Saye Suke Makan Rojak:.


yup..aku adelah peminat rojak tegar..
tp kene sedap la kan..
kalau x sedap, x de nyer aku makan..

setakat ni, rojak yg aku slalu makan adelah dekat uniten tu..
alaaa...yg tempat org bukak gerai banyak2 tu..
tp ni rojak mamak yg buat tau..
bukan melayu..
tp mmg sedap wei..
lg sedap kalo dapat cendol die sekali...

BFF aku yg kenalkan aku ngan rojak uniten ni..
mase ni aku tengah ngandung 9 bulan..
tunggu hari jer..
siap makan kat situ lg..
mmg puas ati..

TQ 4 reading (^__^)

Klik2 Kalo Sukee..

.:Rupenyer nak Hujan:.



malam tadi hubby komplen kate panas..
tp aku pun rase panas jugak..
membahang jer rase ..

rupenyer ari nak ujan...
hujan pagi sangatlah syahdu..
seronoknyer kalo dapat sambung tido...

tp kene gagahkan diri bangun bersiap utk g keje..
sebab ari ni baru ari rabu..
huhuhu..

Tuesday, April 26, 2011

.:Dhia jumpe Ultraman:.



slalu kat umah bile nampak jer ultraman kat tv terus sebut.."amen..amen"
sabtu lepas kat mines g la kedai jual cd..
kat depan kedai tu ade patung (kertas) ultraman..
dari jauh dhia dah "amen..amen"
sekali bile bawak dekat takit plak die..


oh tidak!!! saye takut!!!


TQ 4 reading (^__^)

Klik2 Kalo Sukee..

.:Kempunan Makan Big Breakfast Mc'D:.

berangan dah nak makan big breakfast sabtu lepas..
mmg hajat nak ke Mines..
misi mencari laptop..

kluar umah nak dekat kul 10..
hubby ajak makan kat bangi..
tp aku pikir, nak dekat kul 10 dah..
mesti Mc'D kat mines dah bukak..
so g situ je la..

bile sampai kat kaunter..
tanye la kat cashier tu 'ade serve big breakfast x?'
cashier tu kate 'kat sini mmg x serve big breakfast'
hampenyer atiku tidak terkira...
huhuhu..
last2 order set Mc Chicken jer..
sedih giler..
sib baik x nangis tau..



TQ 4 reading
(^__^)

Klik2 Kalo Sukee..

.:Seronoknyer anak beranak ni bermain Bebear:.



jeles tengok abah peluk bebear..


sukenyer die..

sian bebar kene gigit ngan dhia.. ganas tul anak dare ni..

Monday, April 25, 2011

.:Suprise dari Hubby:.



nak tau ape suprisenyer???







































Jeng..Jeng..Jeng..Jeng..
DURIAN!!!

hehehe..
eh suprise tau..
ari sabtu lepas..
hubby kluar nak g beli anak ikan (makanan ikan kelisa) katenyer..
sekali balik bawak sekali buah durian...

beli 2 bijik..
aku yg makan lebih..
hubby makan skit jer...
isinyer elok..
walaupun 2 biji tp puas gak makan..

yg tak sangka, dhia pun suke..
tp x la banyak makannyer..

siap wat BEST!! lagi..

Note : finally dapat gak makan durian..asik bertangguh jer nak beli..

TQ 4 reading (^__^)

Klik2 Kalo Sukee..

.:Sape tengok MENTOR malam tadi???:.

x dapat dinafikan si SALMA mmg hebat..
tak penah lg kalah..
every week menang..
pandai erra cari protege..


tapi yg paling berkeesan malam td si IQA tu..
protegenyer si EDRY...
siap nyanyi ngan SUDIRMAN tu..
EDRY mmg hebat lah...
suare IQA pun tak mo kalah tu..
nak lawan SUDIRMAN..
tapi mmg kreatif giler si EDRY ni..


nampak macam IQA berdiri sebelah SUDIRMAN..
pic kredit to Mama Aini

TQ 4 reading (^__^)

Klik2 Kalo Sukee..


.:Today is D Day:.




Today is Gaji Day..
YEAY!!!
dah potong utang piutang, tinggal la separuh..
alhamdulillah..
ade la separuh lg....

TQ 4 reading (^__^)

Klik2 Kalo Sukee..

Saturday, April 23, 2011

.:Khasiat kaki ayam:.

sape kate kaki ayam x de khasiat..
ade tau.. (aku pun baru tau & terkejut)

Dapat Mencegah Osteoporosis...

Tau tak Osteoporosis tu apa...???hehee..
Mesti korang tau kan iaitu sejenis penyakit tulang rapuh, mudah retak, dan patah. Ia biasanya tidak menimbulkan gejala kerana prosesnya berlangsung tanpa disedari.


Meskipun Osteoporosis terjadi pada golongan veteran, tp kini ia juga menyerang golongan muda, kerana gaya hidup yang tidak sihat seperti suka merokok, malas bersenam, minum kopi dalam dos berlebihan dan juga mengamalkan minuman keras.. sebab tu iklan di TV menyarankan kita minum SUSU ANLENE.. Mencegah tulang menjadi rapuh.. ;)



Seperti yang diambil dari bl-health, hydroxyapatite adalah makanan untuk tulang yang berasal dari tulang binatang. Secara logiknya, memang makanan yang tepat untuk tulang adalah tulang.
Nah, salah satu makanan yang banyak mengandung zat ini adalah kaki ayam. Tanpa disedari kaki ayam banyak mengandung protein yang membantu merawat kulit, otot, tulang, dan kolagen. Kolagen adalah sejenis protein jaringan ikat yang liat berwarna kekuning-kuningan. Jika terkena panas, kolagen akan mencair jadi agak kental.


Selain itu, tubuh juga akan mencari cadangan kalsium yang diperlukan tulang. Hal inilah yang menyebabkan tulang kehilangan kepadatan dan kekuatannya, sehingga mudah retak, bahkan patah.

sumber dari SINI

TQ 4 reading (^__^)

Klik2 Kalo Sukee..

Friday, April 22, 2011

.:Bile hujan turun dengan lebatnye:.

bile hujan turun dengan lebatnyer (ulang balik tajuk) pasti umah aku pun basah..
bukan umah aku tak berbumbung tapi selalunyer hujan beserta dengan angin kuat..
tempias2 hujan pasti masuk umah aku..

macam ari selasa (x silap aku)..
hujan pun turun lebat macam arini jugak..
habis basah umah aku..
nasib baik tingkat bilik tertutup.. (dengan sendirinyer akibat angin yg kuat)..
tapi sempat jugak tempias2 hujan masuk..
toto yg terbentang kat hall pun basah.. (tingkap kat hall x tutup)
syiling kat bilik air berselerakan (umah aku atas sekali)
sebab tak tutup tingkap kat bilik air..

jd ati risau bile hujan turun dengan lebatnyer..
asik memikirkan "cam ne la umah aku ni??'
apakah x pape ataupun basah..

note : tuan umah yg risaukan umah..

TQ 4 reading (^__^)

Klik2 Kalo Sukee..


.:mee goreng home made:.

kalo masak mee kuning, korang basuh dulu tak??
kalo aku siap celur..
sebab dah 2 kali pengalaman..

yang pertama mee goreng aku jadi pahit (mee cume dibasuh)
kali kedua mee goreng aku jadi masin (mee cume dibasuh)
rase dah putus ase nak masak mee kuning ni lg..

aku takut jd kembang plak kalo selur mee tu nanti..
tp hubby kate celur sekejap jer la..
so, aku pun menurut perintah..

angkat & toskan dulu air..
pasttu masak mee goreng macam biase..
dan alhamdulillah mee goreng aku sedap..
tak masin & tak pahit...

jeng..jeng..jeng..
mee goreng marveles..
sape lg nak puji kalo bukan diri sendiri..

TQ 4 reading (^__^)

Klik2 Kalo Sukee..

.:Makan ape dinner semalam?:.

menu dinner semalam..

nasi goreng sardin

drumet ayamas

eksyen lebih jer dhia ni...
makannyer ciput jer..

TQ 4 reading (^__^)

Klik2 Kalo Sukee..


.:Setelah 4 ari tak de Astro:.


pagi ni baru dapat kad astro...
leh plak abah aku lupe nak poskan ari isnin aritu..
last2 aku call die..
alaaa..abah lupe..katenyer..
abah pos ari rabu..
so pg ni baru dapat..

finally..dapat jugak..
sian kat dhia..
ari2 bg remote astro tu suh bukak kartun..
sib baik dapat kad astro ari ni jugak..
dapat la tengok MAHARAJA LAWAK malam ni..
nak tengok nabil, jozan & sepah jer..
hehehe...

TQ 4 reading (^__^)

Klik2 Kalo Sukee..


note : sejak x de astro, tiap2 malam layan Youtube..hehehe..malam td nak dekat kul 1.00 am baru tido...


..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (13) Adli Mubasyir (1) Adwa (49) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (2) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (3) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Pertandingan Azan ALAMRIA (1) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)