..:TQ 4 Being My Followers:..

Thursday, March 31, 2011

.:Cuti:.



Esok aku cuti....





.:Malang pade hari lahir:.

sian kat dhia..
2 kemalangan berlaku pade ari jadinyer semalam..

yg pertama eksiden kete ngan aku...
yg kedua ngan abah die plak..

kat presint 15 semalam..
hubby dukung dhia..
tibe2 jatuh dr tangge cos hubby tak perasan ade tangge..
nasib baik hubby tahan badan dhia pakai tangan..
kepale dhia terentak kat jalan..
kene kepale dhia sikit...
bile nampak hubby jatuh, aku dah menjerit2 sambil lari kat dieorg..
mmg macam histeria rasenyer..
rase trauma eksiden tak abis lg, dah kene lg..
mmg perasaan ku x tau cam ne nak eksplain..

dhia plak meraong2..
sakit kan.. terentak kepale..
hubby plak koyak sluar kat lutut..
2 2 belah.. luke skit..
kasut baru pun dah terkopek skit belah depan..

nasib baik dhia x de muntah2..
cume sakit kat kepale..

sian dhia...
hopefully lepas ni, x de lagi kejadian malang...
rase cam bertimpa2 malang semalam..

note : dhia tido lena semalam..alhamdulillah..aku takut dhia ngigau..

.:Allah masih lindungi kami:.

perkataan pertame aku..
Alhamdulillah..
syukur pade Allah kerana melindungi aku dan dhia semalam..

aku eksiden kat jambatan depan wisma luar negeri ...
aku nak ke presint 15, follow hubby..
kereta asing2.. hubby jalan dulu..
tibe2 kereta depan brek emergency & aku x sempat elak..
terus hentam blakang kete depan..
luckily dhia duduk dalam car seat baby..
aku gigil satu badan mase mule2 langgar..
dah tak tau nak buat ape..
nak bukak pintu kete pun aku tak ingat dah..
dhia plak dah meraung sambil pegang perut...
cos perut dhia sangkut kat tempat clip seat belt die..
terus capai phone & call hubby..
die patah balik datang tempat kejadian..

mmg nasib kami baik..
driver kete yg aku langgar pun baik ati..
die tak marah & terus tanye pasal dhia..
dalam kete tu aku duk sebut sorry..sorry..
sorry pade driver kete depan & pade dhia..
mmg blank sangat mase tu..
rase macam dalam mimpi..
macam x percaye aku eksiden langgar kete org..

kete aku leh tahan teruk..remuk belah depan..
kanggaroo bar masuk ke dalam..
tempat air (x tau name) kat depan tu pecah..
air abis mengalir kluar..

sampai sekarang bile ingat, gigil satu badan..
tapi aku tetap syukur yg kami selamat & x pape..
aku risaukan dhia jer..
dah la semalam besday dhia..
syukur pade Allah kerana lindungi kami..
terima kasih Allah..



note : mase eksiden semalam, ade sorang brader yg tolong uruskan towing & bawak ke b
alai polis untuk report. kalo x de die susah gak kami nak uruskan kete yg dah x leh jalan tu..time kasih jugak pade brader tu. Allah saje yg balas budi die..

Wednesday, March 30, 2011

.:Die pun nak baru jugak:.

kasut baru hubby...
cantik.. saye suke..
berkilat lg..

.:Dhia turns 2 today:.


alhamdulillah..dhia dah 2 tahun ari ni...
terima kasih Ya Allah atas amanah mu ini..
Insyaallah aku akan jd ibu yg baik...
sedaya upaya ku...

mase tengah sarat..dhia kat dalam perut..(^__^)


kronologi kelahiran DHIA ARYSSA


Pada 28 (duedate aku) ramai yg kol, tanye dah bersalin ke lum...
ape lg nak aku jawab...
dah baby lum lg nak kuar dari perut aku ni...
tapi pada malam 29 ari bulan aku dah rase sakit skit2 sebenarnyer...
tapi aku tahan cos lum sakit sangat2...
sakitnyer memulas cam nak kene cirit birit...
kul 3 pagi aku terjage cos sakit perut....
tapi aku tahan esoknyer aku ngadu ngan hubby sakit perut, dia ajak g spital tp aku tak mo...
(cos tak rase sakit sangat)...
lame2 sakit makin kerap...
sampai hubby kene masak lunch utk kami...
bile dah ptg..aku dah makin sakit tp aku tahan lagi...
aku kol azma (member aku, die ni nurse) die tanye aku kuar lendir + darah...a
ku kate ler ade...pastu die suh aku g spital cepat...
aku pun ape lg...ajak le hubby aku g spital...
"tu la abg ajak g tadi tak nak" membebel plak hubby aku...
sampai spital dalam kul 4 lebih....
masuk bilik utk cek brape cm dah terbuka...
bile doktor cek...rupenyer dah bukak 4 cm...
terkejut ler aku...sib baik tak bersalin kat umah...hehehe...
mane ler aku tau sakit nak bersalin memulas cam nak cirit birit...
pastu aku kene tunggu cos bilik bersalin penuh...
pastu ramai plak ibu2 mengandung yg datang , sumer sakit dah nak terkeluar baby..
kene la aku yg leh tahan lagi ni menanti...
masuk bilik bersalin kul 7 lebih...
sambil2 nunggu baby nak kuar tu, aku dapat rase kontraksi makin kuat n makin sakit....
dah macam2 aku bace...
sib baik hubby aku sudi temankan aku...
die la yg banyak membantu sabarkan n tenangkan aku...
dalam kul 9 setengah dah terbukak 8 cm....
tp nurse tu kate tunggu 10 cm baru baby leh kuar....
then die bg ubat cucuk kat punggong utk cepatkan bukaan....
kul 1200 am (30.3.2009) rase nak meneran...
nurse tu suh tahan..tarik nafas...
aku dah rase baby tu nak kuar...
aku dah tak leh tahan...suh hubby panggil nurse...
nurse tu sampai jer tengaok kepala baby aku dah nampak...
kelam kabut ler nurse tu.....
aku teran 2 kali sekuat ati aku.....
akhirnya lahirlah baby DHIA ARYSSA ke dunia dengan selamat n sihat
pada jam 12.37 am, 30.3.2009...

note : Selamat Hari Lahir Sayang...Mama doakan Dhia jd anak yg solehah dan bijak.. Mama & Abah sayang Dhia sangat2..

Tuesday, March 29, 2011

.:Sambal Udang Petai:.




dapat jugak aku masak..
gi pasar ari sabtu..
kat kedai sayur tu nampak petai..
besar2 "matenyer"..
terus grab seikat..

pastu cari udang plak..
beli setengah kilo jer..
puas la makan...
petai tu masukkan last sekali..
so masih rangup2 lg...
yumm..yumm..
sedapnyer...

macam nak lg jer..
(^__^)

bersama ulam-ulaman + sambal belacan..
(ade plak tangan comel kat situ)
sup sayur lupe plak..
dah makan baru ingat..
haishhh...
sib baik ingat..

note : hubby yg letak rumput atas udang..kreatif la konon..(^__^)


.:Update Dhia Demam:.


dhia masih demam...
malam td sampai 39.4..
yg peliknyer die still lg aktif..
nak tuam badan die pun susah..
lari2 plak die..
demam macam x demam..
tp aku still tuam2 badan ngan air..
basahkan kepala..
hopefully x makin melarat lah..
pg td pun masih demam lg..
bg makan ubat demam..
kalo malam nanti demam lg, nampaknyer kene bawak g klinik..
ubat batuk dhia pun dah abis..
demam + batuk + flu lg..
penyakit pakej...
mudah-mudahan dhia segera sihat..
aminn..


Monday, March 28, 2011

.:Aku terkena:.



korang rase kuah tu kuah kacang ke ape??
aku mati2 ingat kuah kacang..
aku pun buh la keliling salad aku tu..
sekali bile aku makan...
rupenyer itu ialah



































SAMBAL BELACAN!!!!

ceh terkena aku..
dah la pedas, pastu kene gelak ngan member2 semeja..
huhuhu..

note : ni mase kursus aritu kat morib..

.:Dhia demam:.

selamat ari isnin..

ari ni dhia demam la...
badan dah mule panas pg td..
dari minggu lepas dah start batuk..

& dah bg ubat demam pg td..
dah kebah skit...
still anta gi taska..

dah pesan ngan cikgu dhia, kalo makin panas, just call me..
hopefully dhia sihat la & baik demam..

note : ati x senang bile anak x sihat..


Friday, March 25, 2011

.:Char Kuew tiau @ Pasar Tani:.


ahaha..fes time ni..
makan char kuew tiau kat pasar tani...
siap makan kat situ lg..

g ngan yan, fiza & kak ana..

yan & kak ana

selama ni aku rase makan char kuew tiau ni x kenyang..
ye la, slalu aku tengok ciput jer..
cam x cukup jer..

char kuew tiau & air laicipenambah rase

tp td mase makan tu, aku plak yg last sekali abis...
sedap wei char kuew tiau kat pasar tani...

alhamdulillah..
tq kak ana blanje air...(^__^)



.:Berlagu sudah:.



sekarang ni perut aku tengah berlagu2..
lapar betul rase..
pg tadi makan buah 2 ketul jer..eh ketul ker??

x de sape ker nak ajak aku gi makan??
macam nak makan makanan sedap la...
di mana ya??

.:Tetap nangis:.


malam tadi layan B4U..
channel 133..
cite MANN..
hindustan..
banyak kali dah tengok cite tu...
tapi masih lg nangis..
lagu2nyer menyentuh hati..
lagu last mase dieorg tengok drama kat pentas tu..
huhuhu..
memang menyentuh hati k..
meleleh2 air mataku..
sib baik lampu dah matikan..
kalo x kene gelak ngan hubby..

sangat suke tengok cite hindustan dulu2..
hero SRK, Aamir Khan, Salman Khan, Hrithik Roshan...

tp hindustan sekarang ntah hape2 ntah..
lagu pun melalut2..
x best langsung..


.:Asslamualaikum:.


assalamualaikum kawan2 sumer..
selamat ari jumaat...

esok cuti yeay...

Thursday, March 24, 2011

.:Masih x boring - KOrean Drama - Personal Taste:.

sangat best ok korean drama ni..
aku dah tengok lebih dr 3 kali kot..
skrg ni pun sambil2 tengok lagi drama ni..

ape lg kalo bukan PERSONAL TASTE..
terbaik ni..

lee min ho yg sangat encem..

sangat sweet..

sangat cute..


note : jatuh cinta sudah ngan korean drama ni... tp aku x beli pun cume pinjam DVD kat kakak ofis aku ni..die adelah fanatik korean drama ni..

.:MENTOR - Mentee:.


jangan x caye..
ade program MENTOR kat ofis aku ni..

terkejut gak bile dapat memo ni..
macam x relevan la plak..
walaupun tujuan asalnyer baik (untuk meningkatkan kerjaya)
tapi takut jd isu plak nanti..

hahaha..sape lah my boss nak pilih untuk jadi mentee die???


note : my boss gelak tau bace memo ni...hehehe...


.:Dah pandai mintak nasi:.


dah hampir 2 tahun ni, dhia dah pandai macam2 dah..
salah satunyer..
pandai mintak nasi..

aku masak nasi slalu mase sabtu & ahad jer..
weekdays slalu masak ringan2 jer..

ari selasa lepas, aku wat keledek goreng jer..
dhia x makan sangat pun..
pastu dah malam2 skit, hubby lapar kot..
die pun masak la maggi...
time makan tu dhia nampak..
pastu dhia cakap "acik" means nasi
alahai..siannyer aku dengar..sayu plak ati..
anak aku lapar rupenyer..

tu yg semalam petang masak nasik tu..
hajat di ati nak wat nasi goreng..
ok la tu..nasik jugak kan??

time nak masukkan nasi, dhia nampak aku pegang periuk..
die kate "nak acik" means nak nasi
aku pun bgla nasi kosong tu..
pastu die mintak lg..
sedihnyer aku rase..
lapa sungguh ni..

siap jer masak, terus aku bg dhia makan nasi goreng tu...
banyak gak die makan..

dah nak abis dah dhia makan..

nampak gayenyer, tiap2 ari la kene masak nasi..
x pe la.. janji dhia makan... tekak org melayu..
ari2 nasik...

budak kecik yg suke makan nasi..


Wednesday, March 23, 2011

.:Ditaja:.

alhamdulillah...
ari ni breakfast & lunch adelah ditaja..
potluck dr breakfast hingga lunch..
kire ditaja jugak la tu kan??

rezeki sebelum ari gaji...
time kasih pade kawan2 yg sudi ajak..
lain kali ajak lagi...
tp aku bukan bawak perut jer tau...
aku bawak puding laici yer...(eksen giler)

gambar x de..
(^__^)

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

.:Kerana kurang SABAR:.


kerana kurang sabar, aku membazir...

gini citenyer...
malam tadi aku wat puding laici..
ade potluck kat ofis...


bile dah siap masuk dalam bekas tu, aku biarkan sejuk..
dapat la 3 bekas besar & 2 bekas kecik..
bile dah hampir sejuk, aku tengok puding tu still lembik..
x keras...

aku yg kurang sabar ni pun gi la buang satu bekas besar..
cakap ngan hubby puding x mo keras..
hubby suh simpan dalam fridge..
aku pun simpan la yg lain tu...

bile dah lame skit dalam fridge aku pun tengok..
keras pun die..alhamdulillah..
selamat dah aku buang satu bekas dah..
nasib baik ade 2 bekas besar & 2 bekas kecik lg...
kalo aku buang sumer mesti nyesal..
org x pandai masak gitu la...
cepat panik..
aku la tu... hehehe...


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, March 22, 2011

.:Best..kate Dhia:.

peace x lepas lg...
still lg ngan 2 jari tu..


tp la ni dah pandai wat "best"..

best..kate dhia

pastu abah dhia plak ajar celet2 idung cam bruce lee...
dhia plak ngikut jer...

.:Kami pun gi jugak Pesta Belon:.

sampai dalam kul 10..
kalo x silap..
tengok2 parking penuh..aduhai..
last2 parking dekat2 ngan masjid besi..
berjalan la kami dr situ ke tapak pesta..

alhamdulillah cuace x brape panas cos malamnyer hujan..
walaupun x panas sangat tp still rase bahang mentari..

jom layan pic..


kami g sekejap jer...x larat dukung dhia..penyakit "malas jalan" dhia masih kekal...hish..

.:Treatment Gigi Dhia:.


kecik2 dah ade treatment gigi..
tumbuh pun lum penuh lg...
tp kan bagus kalo jage dr awal kan??

minggu lepas..
ari khamis & jumaat, ade dentist dtg taska ..
check gigi budak2..
tp dhia cuti minggu lepas..
so minggu ni dentist dtg lg utk budak2 yg x de minggu lepas..

untung ek..
kecik2 dah wat treatment gigi..


note : tp ade parents yg x benarkan dentist check gigi anak dieorg..nape ek?? ade kesan sampingan ker??

Monday, March 21, 2011

.:Kasut kursus:.


hahaha..
poyos giler kan??
beli kasut semate2 g kursus..
oh..sungguh munasabah alasan itu..
tp leh pakai gak kan??

so..nilah kasut kursus aku..
biler dah abis kursus, leh pakai ke ofis jugak..

esarli jer..
x mampu pakai mahal2..

.:Hamper:.


minggu lepas, ari selasa kalo x silap...
hubby ade game bowling kat alamanda...
x gi tengok pun..

balik umah hubby bawak hamper..
besar gak..
die dapat no.2 katenyer..
suke..suke..
dhia lg suke..


..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (13) Adli Mubasyir (1) Adwa (48) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (2) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (2) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)