..:TQ 4 Being My Followers:..

Wednesday, December 30, 2009

- Genap 9 bulan -



pada ari ni bersamaam 30 Disember 2009, maka genaplah dhia berusia 9 bulan...sekejap jermase berlalu...cam semalam jer dhia baru lahir..hehehe...

ape2 pun, mudah-mudahan dhia sentiase diberi kesihatan yg baik n akal fikiran yg pintar...amin...

Pada usia 9 bulan ni, Dhia :

1) dah blajar minum susu formule....huhuhu sedihnyerrrr....
2) makin lasak, tak leh duk diam..ade jer tempat nak dipanjat..
3) tengah belajar berdiri...aku tak leh leka, kene tengok selalu..takut2 tergolek plak anak aku...
4) pandai wat macam2 bunyi... ade jer bunyi2 baru yg dhia wat..
5) suke ketawa... kadang2 sampai tak larat dah nak ketawa..
6) suke menjerit ... bising tul mulut...bile dah penat jerit, tido..

Mama n Abah sayang sangat kat Dhia...cepat besar yer sayang...
Ni gambar Dhia ngan abah aku...

Thursday, December 24, 2009

Susu Formula

bermula semalam, dhia bukan lg fully breastfeed... aku terpakse campur susu formula...sebabnyer, aku dah tak dapat buat stok susu... tp mase kat taska jer dhia minum susu tu...di rumah masih lg bf..So dhia fully breastfeed selama 8 bulan 3 minggu n 2 hari...alhamdulillah... at least more than 6 months kan??
aku bg dhia minum susu Dutch Lady 123 langkah 2...semalam Siti(nanny) kate, dhia minum jer susu tu...kire dhia leh terima la susu tu...tp nak kene tengok gak, dhia sesuai ke tak ngan susu tu...sampai semalam ok jer tp malam td dhia poopoo sampai lantas pampers die... cirit birit ke ek?? tp sekali jer la....tak de la berpanjangan.. hopefully ok la susu tu..

Wednesday, December 23, 2009

UNcle Mie n Auntie Yas dtg tgk Dhia


uncle mie (zayme) ni sebenarnye best fren aku mase sek. menengah dulu... last aku jmp die oktober 2008, mase die kawen. pastu die keje kat johor...skrg ni dah dpt transfer kat bandar baru bangi, baru la peluang dpt jmp dhia... dhia dah 8 bulan, baru uncle mie dtg tgk ..teruk la uncle mie ni ek dhia...
die dtg ngan wife die smlm... lame tul tak jmp die...dtg pun skjp jer smlm... tp ok la dr tak jmp langsung kan... dhia cam biase la...malu2 bile tgk org yg die tak kenal...tp disebabkan mie n yas ni jenis yg suke budak kecik, layan la si dhia ni..lame2 ok jer..leh lak gelak2 si dhia ni ngan mie n yas...
tengok jer la dlm gmbr tu...

sebelum uncle mie datang....

same2 malu...


dah tak malu...

sedih...uncle mis dah balik...

Tuesday, December 22, 2009

Susu

aku dah lame tak pam susu...cos kalo perah mesti dapat skit...aku pam cume kalo aku rase breast aku penuh/keras... slalu pun paling banyak dapat 3 oz jer...aku pun dah berkire2 nak bg dhia minum susu formula jer... tp sampai ke ari ni ...alhamdulillah, dhia masih cukup minum susu badan... nak dijadikan cerita semalam mase balik umah..pas mandi, aku rase breast aku cam keras...sambil dhia menyusu sebelah, aku pun perah pakai tangan...memancut2 keluar... pas dhia siap menyusu, aku pun sambung pam pakai spectra 3 aku...dapat 5 oz tu...leh dapat lebih tp disebabkan dah pedih breast aku..aku stop la...alhamdulillah..dapat 5 oz...leh la wat stok utk dhia kat taska..


ini hasil utk 21/12/2009...utk 22/12/2009?????

Monday, December 21, 2009

Car Seat Dhia


memandangkan dhia dah x mo baring dlm bucket, kene la beli car seat tuk dhia...dah lame cari sebenarnyer tp baru minggu lepas jumpe...mule2 kami ke jusco equin park tp tersangat la mahalnyer...pastu cari kat mines plak..tak jumpe yg berkenan..last2 kami ke carefour, alamanda...disitulah kami jumpe n berkenan ngan car seat ni...orange lagi kaler die...

disamping cari barang tuk dhia, aku pun capai sepasang kasut kat jusco equin park...lame dah aku tak beli kasut...kasut murah n simple jer... jenama CR2 jer..

Dhia belum penah ade patung (teddy bear)...malas nak beli sebab skrg ni dhia suke masukkan segala benda dalam mulut...teddy bear kan banyak nor bulunye... tp cam nak belikan gak, biar jd kawan dhia...mase kami ke mines aritu...masuk ler satu kedai toys...banyak giler bear kat situ...last sekali aku pilihkan patung pooh utk dhia (x de bulu) hehehe... saiz pun lebih kurang ngan dhia jer...

car seat baru dhia...sweet cherry...

Dhia ngan Pooh..

sukenyer dhia...

boring duk lame sangat dalam walker...

boring duk dlm kete...

sayang abah...

Dhia dah pandai berdiri...

Thursday, December 17, 2009

Dhia suke bace buku

Beria2 dhia bile tengok buku...kalo bacekan buku, bukan main suke dhia...kusyuk tul dhia nengok kat buku tu...lg satu, kalo aku @ abah dhia pegang jer buku, cepat2 dhia datang... mudah-mudahan sampai ke besar ler suke membaca...amin...

cedera

sejak dhia dah pandai manjat ni...aku bertambah risau...maklumla, sumer benda nak dipanjat...aku pun nak dipanjat...kejadian ni berlaku minggu lepas...sedang aku n SIL sedang makan, dhia panjat blakang badan aku...tibe2 tangan die terlepas, sekali jatuh kene tepi meja..apalagi, meraong la budak kecik tu...aku ingat kene dahi...rupenyer mate...sib baik kat tepi...lebam mate anak aku...

sian anak mama....

Monday, December 14, 2009

Tangan, Kaki dan Mulut

minggu lepas aku cuti ari selasa sampai jumaat...disebabkan dhia terkena jangkitan tangan, kaki dan mulut...aku perasan mase aku tengok dhia kat taska time lunch...memandangkan dhia dah pandai merangkak..aku ingatkan cume ruam kat siku n lutut dhia...balik keje sampai jer umah, baru aku perasan, ruam tu makin banyak..pastu ade cam gelembung air... tanpa melengahkan mase aku n hubby aku gi klinik..n dokter mengesahkan anak kaku kene jangkitan tangan, kaki n mulut...so tak leh anta taska cos sakit ni berjangkit...dokter suh isi borang n die tanye aku anta anak kat taska ker??aku kate iyer n die suh bg alamat taska tu...cos die org kene check taska tu, samada jangkita tu ade kat taska atau tak...

dhia dapat ubat demam, gatal n ubat sapu (cam bedak sejuk)...

so aku pun cuti ari selasa...adik ipar aku bgtau taska nak ditutup ari rabu sampai jumaat n ade org dr kem. kesihatan nak dtg cek... n aku juga dapat tau, bukan dhia sorang jer yg kene..ade budak lain gak...n yg penting dhia bukan pembawanye ok....

ari ni dhia dah ok...aku g klinik gak pg td cos ade rashes kat punggong dhia...aku takut jangkitan tu masih aktif lg... then dokter kate tu cume rashes...jangkitan tu pun dah ok...gelembung2 air tu pun dah kering so dah leh anta taska...alhamdulillah...lega aku...
aksi2 dhia mase sakit...sakit tp alhamdulillah still aktif..

anak manje abah...

Friday, December 4, 2009

Mengekor

lunch hour smlm, cam biase aku g tengok dhia kat taska...lpas susukan dhia aku gi mkn jap kat pantry taska n aku tinggalkan dhia main...habis jer mkn, aku pun jengok ler , konon nak tengok dhia kat tempat die...rupenyer dhia telah merangkak dah nak sampai pantry...sengih2 dhia nampak aku...hehehe...

Malam tadi plak...aku gi bilik, nak amik tudung..aku dengar dhia nangis... makin dekat plak suare dhia nangis...rupenyer dhia ikut aku masuk bilik...skrg ni dhia dah pandai nak ngekor jer...maklum lah dah pandai merangkak...

Thursday, December 3, 2009

Dhia dan Walker

walker ni mak ngah yg sponser... beli mase balik kedah ari tu...first time masuk dlm walker Dhia blur jer...walker dhia ni ade muzik n ade sekor snail kat depan.... meh jom tengok dhia dengan walker...

..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (13) Adwa (48) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (1) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (2) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)