..:TQ 4 Being My Followers:..

Tuesday, November 24, 2009

Quaker oat...

skrg ni dhia dah ade makanan feveret baru...quaker oat...ni sumer bermula dari abah dhia...dhia ni pantang nmpk abah die mkn, mesti nak...malam kelmarin, mase abah dhia tengah makan quaker oat + susu, dhia pun sibuk nak jugak..abah dhia pun suap skit...pastu dhia nak lg..banyak gak dhia mkn...sedap agaknyer...malam semalam pun same...sibuk nak kaco abah dhia mkn...aku pun watkan sesudu utk dhia..aku wat letak air panas jer...habis dhia mkn...sedap la tu...

Monday, November 23, 2009

Ape lagi???

Dhia demam dari ari jumaat sampai ahad...mak aku kate demam nak pandai...pandai ape ek??tp yg aku perasan, dhia dah mule merangkak...kalo betulla dhia demam nak pandai..alhamdulillah...tp takkan ler setiap kali nak pandai, dhia demam??adui la... ada satu lg yg aku perasan pasal dhia...dhia dah mule belajar berdiri...dhia paut pada abah dhia n sikit2 mule berdiri...






Friday, November 20, 2009

Susu x de?????

Semalam petang lepas aku mandi, aku pun try pam susu...cume dpt 1 oz jer...pastu dhia plak nak susu cos dhia nak tido... dhia cam tak puas jer minum susu...ckp ngan hubby, air susu tak de....tp still bg kat dhia...nak wat cam ner kan???sib baik dhia x lapar sangat...cume nak susu cos nak tido...kalo x sure la ngamuk anak dare aku tu... alahai...siannyer....

Wednesday, November 18, 2009

Breastfeeding

dhia masih lg fully breastfeed sampai sekarang... alhamdulillah... mase nak masuk bulan pose itu hari, susu aku sikit sangat, sampaikan dhia tak cukup minum..sian dhia...aku dah risau giler...ye la...bulan pose lg la kite kurang minum n makan tp alhamdulillah susu aku lg banyak dr sebelum bulan pose...leh wat stok lg....balik keje aku pam n lepas sahur aku pam...banyak...

tp sekarang susu dah kurang sangat...kalo bg direct alhamdulillah cukup tp tak leh nak wat stok...breast pun dah tak rase bengkak @ penuh cam mase bulan pose tu...huhuhu...sedih...aku syukur gak cos dpt fully breastfeed kan dhia lebih dr 6 bulan tp kalo boleh aku nak breastfeed dhia paling kurang pun setahun...

memandangkan dhia dah nak masuk 8 bulan n dah start makan bubur nasi skrg jd kurang ler dhia minum susu tp still kene bawakkan bekal susu takut2 dhia nak minum time petang (kul 2 sampai 5 p.m)...kalo pagi tu, kul 10 a.m aku turun (breastfeedkan dhia)...lunch pun aku turun gak... disebabkan breast tak bengkak, aku pun tak pam susu kat umah...nak kene rajin pam ni...

akupun dah lame tak minum air longan...tak sempat lg nak cari...aku just mkn sayur2 yg leh banyakkan susu cam bendi, kacang buncis, petola, habbatus sauda.tp cam tak menjadi sangat...x pe...aku takkan berputus asa...yakin boleh...


Tuesday, November 17, 2009

Baby bites

ari ahad lalu, balik dr kampung terus singgah Manjeku kat bangi. tujuan asal nak beli diapers dhia..sambil2 tu nak survey walker dhia.sampai sane terus gi tengok walker...mmg tujuan nak survey je dulu...dah tengok tu terus turun amek diapers dhia..pastu cari baby bites..dhia kan dah gatai gusi, so aku belikan dhia baby bites perisa ayam n sayuran..banyak lg perisa lain tp aku berkenan perisa ini...sedap...aku pun suke mkn benda ni..hehehe...



saye la Dhia Aryssa

Dhia tengah mamam

Friday, November 13, 2009

Dhia

Dhia dan mainannyer....






Nasi Ambeng

aku suke sangat ngan nasi ambeng ni...ni mknan org jawe...aku ni kan jawe...

hubby aku g dengkil semalam..katenyer nak beli mknan ikan...ptg smlm ujan..jd hubby aku tunggu kat bawah utk bawak dhia naik...aku tak perasan die dah tunggu, aku pun terus jer parking..ingat nak tunggu ujan berenti..sekali tibe2 hubby ketuk cermin kete..terus ler aku bukak pintu n die pun bawak dhia...kat tangan die aku nmpk die bawak ikan2 kecik(mknan ikan kelisa) n 2 bungkusan besar (cam bungkus nasi lemak)...aku tanye hubby "ape tu bang???nasi ambeng ek??) hubby aku sengih jer sambil kate "suke la tu.." aku pun sengih jer....

nasi ambeng ni campuran nasi, serunding kelapa, ikan masin, ayam, mee goreng(bihun pun leh gak), sambal jawe....sedappp...
ni ler rupe nasi ambeng tu...





gambar ni terbalik ler....hentam je la...

Wednesday, November 11, 2009

Jari Dhia berdarah...


td lunch hour cam biase aku tgk dhia ler kat TASKA.... aku gi Taska lepas aku selesaikan urusan di MAYBANK Bangi...nape g sampai ker Bangi????sebab Maybank Putrajaya SYSTEM OFFLINE...aku nak bank in kan duit SYILING yg hubby aku kumpul kat dlm akaun aku...

sambung cite dhia...nak di jadikan cite, aku tgk kuku dhia panjang, aku pun ketip ler kuku dhia pakai ketip kuku yg biase aku n hubby gune...Besar giler ko...aku suke gune yg tu cos tajam...
tengah aku ketipkan kuku ibu jari tgn dhia, tetibe die cam kuitkan jari ...aku ingat nape...sekali aku tengok berdarah jari dhia...rupenyer aku terketip ngan jari-jari dhia sekali...sib baik tak melaong anak aku....
SORRY ek Dhia...mama tak sengaje....Ampun...

ni ler ketip kukunyer...besar kan???

Monday, November 9, 2009

Dhia dah pandai berdiri???

ni mase ari jumaat...mase ni dhia dah ok skit demam...

pandai ker???mmg pandai...tapi kene ler jage2 cos lum stabil lg...anak aku tu baru jer nak pandai merangkak...berdiri tu cos kaki dhia dah kuat dah...

cube tengok....


cam nak wat peace jer ..tp tak jd...


Dhia demam lg...


dhia demam balik petang ari ahad...terus kami g spital putrajaya...emergency...sampai sane dieorg amek tempreture dhia...39.3...terus bukak baju n sluar..tinggal diaper jer...basahkan kepala n badan dhia...melalak ler dhia...sian nyer anak aku...then suhu dhia ok balik...dhia dah demam 4 ari...tu yg aku terus g spital...sementara nak tunggu jmp dokter, dhia tido...x lm tu, name dhia dipanggil tuk masuk jmp dokter...dokter cek tekak (dhia batuk teruk)...dokter kate, tekak dhia merah....pastu cek jantung, cek tempreture lg, sib baik dah tak panas sangat... pastu dokter cakap skit2..then die bgtau ubat ape yg die nak bg...dhia dapat 3 ubat... ubat demam, antibiotik (cos demam berlarutan) n anti virus. ubat batuk x dpt cos dhia masih makan ubat yg klinik putrajaya bg... balik spital, terus bg dhia makan ubat... mintak2 sembuh la demam dhia...
ni gambar pagi ahad...lum demam lg..

ni dhia baru balik spital...pakai diaper jer..

ni ubat yg dhia dapat

Friday, November 6, 2009

Dhia demam panas

aku baru naik keje ari ni...ari rabu n khamis cuti...Anak aku demam panas..
mase ari rabu tu panas dah badan dhia..dalam 37.6 darjah celcius...badan pun panas so aku amek keputusan tuk jage dhia kat umah jer...aku bg minum ubat demam...so demam pun tak ler panas sangat...
malamnyer dalam kul 11 lebih...aku rase badan dhia panas le sesangat...aku amek termometer n letak bawah armpit dhia...39.4 darjah celcius!!! so malam pun dah lewat, nak tak nak anta jer klinik swasta...sampai kat klinik dokter cek suhu dhia, sekali 40 darjah celcius!!! tp dokter tu wat muke bodoh jer...suh amek ubat n kate jgn pakaikan dhia baju tebal, tu jer....kene charge RM50 tu...
balik tu bg dhia makan ubat terus...tak lame panas pun kurang tp tak lame tu panas balik...sib baik mase tu dah subuh...aku terus mandikan dhia.....aku n hubby siap2 terus ke klinik putrajaya. sebelum masuk jmp dokter kami ke bilik prosedur 22 utk cek suhu dhia..cek2 tengok 37 jer...kirenyer demam skit jer la kan....tp badan n kepale dhia panas betul...masuk jmp dokter, cek lg suhu dhia...39 darjah celcius...dokter kate panas sangat ni...kene masuk ubat ikut b****t ni...dokter explain skit2, pastu terus aku n dhia gi bilik prosedur 22.kat situ nurse ajar n tunjuk care masuk ubat ikut b****t...sib baik dhia behave..tak nangis pun....dah selesai amek ubat terus balik umah....kat umah dhia diam jer n tido sampai petang..sedih nengoknyer..... tapi demam dhia kebah skit...badan pun dah mule peluh...

tapi malam tadi panas balik badan dhia...tempreture 38.o...tu kire panas gak tu...terus aku masuk ubat ikut b****t...dalam kul 5 am dhia nangis... badan pun masih panas lg...aku bg ubat demam, yg minum punye...pastu aku basahkan badan dhia...tak lame tu, sejuk skit badan dhia...aku tengok dhia dah leh main2...lega skit aku...memandangkan aku dah 2 ari cuti, so aku pun g la keje ari ni...td rehat aku gi taska, tengok dhia dah ok...alhamdulillah....

ni gambar ari selasa...lum demam lg... leh jd gimnastik negara ler dhia...wat split tu...

ni ari rabu ...masih larat main lg...

cam nak lumbe lari jer dhia...sampai ujung jari kaki tu...

ni mase ari khamis...tak larat sangat...pakai pampers jer...nak bg badan dhia sejuk...

Monday, November 2, 2009

Last weekend...

Buat kali pertama, abah Dhia suap Dhia mamam...comotnyerrr....

budak kecik ni merajuk...tak de sape nak layan...siannyerrr...

sampai nganga Dhia yer...mamam biskut marie...

Dhia duduk ngan abah...

Dhia main ngan tin biskut...

Gaye Dhia merangkak..eksyen jer ni...merangkaknyer lum pandai lgi...baru blajar angkat2 badan jer....

Dhia main breast shield mama... Mama amek marah, nangis...so...biar ler...janji Dhia tak nangis...
Gambar2 di bawah adalah gambar yg aku suke sangat...sangat2 comey ok....


manje Dhia ngan abah ek...sampai tido pun nak peluk abah...


..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (13) Adwa (48) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (1) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (2) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)