..:TQ 4 Being My Followers:..

Thursday, July 30, 2009

Check up 4 months

ari ni bawak Dhia g check up...sepatutnyer appointment semalam..
tapi aku bali kampung, tu yg ari ni baru bawak Dhia...
check up 4 bulan tak de cucuk...
cume amek berat jer..berat dhia naik skit..dari 5.2 kg ke 5.8 kg..ok la tu...
lepas jer timbang dhia..tak dan lg nak pakaikan pampers balik, dhia dah pun selamat buang air kecil...huhu...sib baik tak terbuang air besar...agaknye sejuk kan...hehehe..
tak malu ler anak mama ni...
semalam mase mandikan dhia dalam besen, sekali dhia terberak plak..huhuu...sib baik ler aku tak masukkan air lg dlm besen tu..kalo tak..mandi air "tahik" la dhia....hehehe...

I Love Breastfeeding Icon

thanks 2 kak izan cos bg icon ni...
mmg i really love breastfeeding...hehehe...

Friday, July 24, 2009

Dulu dan Sekarang

ni mase tahun 2007, kalo tak silap... bulat n gelap muke aku ek..


ni tahun 2008.... ade beza tak??

Monday, July 20, 2009

Majlis Tahlil, Kekah n cukur jambul Dhia

majlis ni diadakan pada hari sabtu petang...
aku n hubby balik dari putrajaya ke jelai petang jumaat..
sampai2 umah tengok abang aku n kakak ipar aku dah ade kat umah, rupenyer dieorg cuti ari tu.. sedare mare pun dah ramai yg ade...
anak angkat abah (ika n timah) pun dah sampai dulu dah...
abah siap pasang 2 khemah la plak...
cam nak wat majlis kawen pun ade...
malam tu dah mule aktiviti rewang (bukan merewang k)...
jiran2 dtg tolong sediakan bahan2 tuk masak esok...
pagi esoknyer aku g tengok kambing yg akan dikorbankan..
seekor kambing biri2..disebabkan dhia ni girl so sekor je la..
besar gak la kambing biri2 tu.. pagi tu gak kambing biri2 tu disembelih oleh cik imam...
majlis tahlil wt sebelum majlis potong jambul...
tahlil ni abah jemput org2 masjid..
selesai tahlil n makan2, dalam kul 4, majlis potong jambul pun bermula...
potong jambul ni mak aku jemput jemaah2 yg slalu hadir untuk majlis yasin yg diadakan setiap bulan...ramai gak...sampai ke luar2 umah..
acara potong jambul pun bermula..
hubby aku yg pegang dhia, aku cume bawak bahan2 yg digunakan untuk potong jambul dhia... masih ade yg bertanye dhia ni laki2 ke perempuan..
sedangkan aku pakaikan dhia baju kaler pink, siap rambu ramba lg...angin gak la aku...
tapi biar jer la...
ramai yg tak berani nak potong jambul (ade jambul ker anak aku ni) dhia...
maklum la rambut dhia ni sikit... so dieorg usap2 je la sambil doa untuk dhia...
mase kami meround untuk bg org2 potong jambul dhia...dengan tak semena2 kami pun terkena juga usapan2 dari org2 tu...habis basah kepala kami suami isteri...
kelaka tul...hehehe... Dhia baik jer sepanjang majlis berlangsung...
diam jer...tak nangis pun cume buat muke pelik jer..
maklumla..die bukan tau ape yg org2 tu wat kat die kan...ikutkan jer la dhia sayang oi...
alhamdulillah majlis berlangsung dengan lancar tanpa sebarang masalah...

kambing yg akan dikekahkan

orang rewang

kite tido dulu...tgk tu..kat tangan abah die, lena jer...

tengok tu..kami pun kene gak..hehehe...

mak aku potong jambul dhia (jambul la sangat)..

kami 3 beranak ...nak tau nape aju aku lain ngan hubby aku???baju yg sepatutnye aku pakai (same kaler ngan hubby aku) berlubang kene iron...huhuhu..ni baju mak aku yg aku pakai...sib baik muat...huhuhu....

Wednesday, July 15, 2009

First Anniversary

ari ahad bersamaan 12 julai 2009, genap setahun usia perkahwinan kami. Sekejap jer rase. Dhia pun dah 3 bulan sekarang. maklum la aku ni bunting pelamin...

kami tak le celebrate ye ye sangat...cume kami gi kuar dinner jer kat alamanda..kami gi kat kenny rogers jer...

Dhia plak cam paham jer...dhia tido sepanjang we all kat sane... hehe... baiknyer anak mama..




sup of the day...best...


set utk aku...

Monday, July 13, 2009

Sabah



jumaat lepas abah, mak, nenek, makcik, pakcik n sepupu aku baru balikdari sabah...
melawat sedare mare aku yg ade kat sane...
ari sabtu aritu, dieorg gi kenduri umah pakcik aku yg duk kat cheras plak...aku tak dapat nak join cos hubby aku terlibat ngan pesta sukan ofis... abag n kakak aku pun gi gak...

lepas dieorg balik dari kenduri umah pakcik aku, dieorg singgah jap kat umah aku...
seronok rase...ye la agak lame gak aku tak jumpe nenek, pakcik n makcik aku tu...

abah aku bawak sikit buah tangan dari sabah....
ikan kering, sotong kering, kuih2 n 'barang kemas' (mutiara n batu-batuan).... hehehe....
tapi tak la semua abah aku beli utk aku...aku kene pilih la...dhia pun dapat gak...
mak plak belikan baju utk dhia...tp tak de dlm gambar...



gelang mutiara n manik..


Abang, kakak ipar n anak buah aku...

'barang kemas'...pilih...pilih...

kuih kekara n cincin

Kuih segera


aritu aku ade beli kuih segera. x-ofismate aku yg jual...best gak...
die ada jual samosa, popia otak2, popia sayur, begedil, ubi getok...
lgpun dah nak pose...senang, tak yah beli kuih kat pasar yg tak tentu lg sedap ke tak...
sape2 nak beli bgtau aku yer...
setakat ni aku br try samosa, popia otak2 n popia sayur...
sedap...


Thursday, July 9, 2009

Dhia manje Abah

semalam, hubby aku dok melayan dhia....
aku sibuk ngan keje umah ler...
slalu kalo hubby aku layan dhia, mesti dhia pun sibuk nak 'cakap'...
mule2 tu dgr gak suare dhia..
tapi lame2 aku tak dengar dah suare dhia...
aku pun jengah ler dhia n hubby aku...
sekali tengok dhia tido kat kaki hubby aku...

tgk tu...lena betul...

Wednesday, July 8, 2009

dhia lg...

dhia dah besar....rupe sebijik cam abah die...
suke sangat kalo main ngan abah die...

Tuesday, July 7, 2009

Kiki n Kaka....

hamster baru aku n hubby beli wat ganti hamster yang mati itu hari...
mule2 ingat malas nak bela lg...tp hubby aku kate umah die dah ade kan, takkan nak simpan jer...tu yg beli hamster baru...

kami beli 2 ekor...jantan n betina...
kami bg nama yg jantan tu KAKA n yg betina KIKI...hehe...
mule2 letak sekali tapi si KAKA n KIKI tu asyik la gaduh..
last2 hubby aku alihkan sekor kat umah yg lain...
kiteorg beli Kaka n Kiki tu ari sabtu...
ari ahad tu Kiki mati...
mungkin cedera kot....
aduhai...siannyer...

skrg tinggal la si Kaka sekor jer....

tengok tu...si Kaka buli Kiki...

Monday, July 6, 2009

baby Nabiqhah adriana


last sunday, gi melawat suzi kat spital putrajaya...
die bersalin ari sabtu, 4 Julai, kul 11.00 am... baby girl... berat 2.7 kg...
cumel sangt...lebat giler rambut die....

tu pun dah terover due tu...duedate die 29 Jun...
tapi alhamdulillah, baby selamat dilahirkan secara pembedahan...

bowling

hubby aku joint bowling ...main tuk ofis...
tak menang pun...tapi tak pe..janji ade semangat kesukanan...
tu yg penting kan..my dearest hubby...

dapat baju sponsor tau...
cantik gak baju tu...
siap ade name tuh... fuiyooo...cam pemain profesional seh...

baju sponsor

die org main kat alamanda...
PM n his wife pun main gak...
aku tak g pun cos dieorang main malam...
aku sian kat kan anakku yg sorang tu kan...

hubby ku....

Friday, July 3, 2009

dah sampai ajalnyer...

akhirnya hamster yg kami bela mati...
padahal pagi semalam sebelum gi keje, aku masih dengar hamster ni main2...
pastu mase aku nak bagi si oscar (ikan) makan, aku jengah ler umah si hamster...
kat bawah tak de...aku tengok ler umah die... die dah terbaring n berbau....
mati dah hamster aku tu...

aku sedih gak...sebab lame dah bela si hamster ni...
sejak dari aku bujang sampai anak aku dah umor 3 bulan...
tapi hamster ni mmg hayatnyer pendek...paling lame pun 2 tahun jer...

aku rase kalo aku tak de dhia...mau menangis gak aku...
tapi sebab aku dah abaikan si hamster ni bcos of dhia...so aku tak la rase sedih sangat...

Wednesday, July 1, 2009

Selalunya orang yang kita sayang, suka membuatkan kita dalam keadaan teruji...
Selalunya orang yang kita sayang, suka membuatkan kita terkeliru...
Selalunya orang yang kita sayang, suka membuatkan kita terluka...
Selalunya orang yang kita sayang, suka membuatkan kita terkilan...
Selalunya orang yang kita sayang, suka membuatkan tahap kesabaran kita menipis...
tapi tanpa orang yang kita sayang, pasti kita hidup dalam kesunyian dan sengsara...

salah sorang yang ku sayang.....

dhia kesayanganku...

3 bulan sudah

semalam aku bercuti cos bawak dhia g klinik....
check up 3 bulan...
sekejap jer dah 3 bulan...
cam tak percaya pun ye gak...
kat klinik semalam, berat n ketinggian dhia diamek...
dhia dah makin berat, 5.2 kg... dah hampir ke 6 kilo...
patut ler makin terasa keberatan bile dokong dhia...hehehe...
yg menjadi kemuskilan sekarang adalah tinggi dhia..
mase dhia 2 bulan..tingginyer 59 cm tapi semalam mase ukur tinggi dhia jadi 57 cm...
cam ner leh jadi gitu ek???heran tul???
mesti nurse yg ukur dhia bulan lepas tu silap....
lantak ler....
settle mengecheck dhia...terus aku bawak dhia untuk dicucuk 3 bulan....
aku lak yg berdebar...
melalak gak dhia kene cucuk...
sib baik ler aku ni pandai memujuk...hehe....
sekejap jer la dhia nangis....

lepas selesai semua hal di klinik....kami teruskan misi berikutnya....
ke presint 9...ke klinik LITA ALIS...untuk bawak dhia bersunat....
lepas daftar, tunggu jap...pastu name dhia dipanggil...
dokter yusman name dokter yg sunatkan dhia....

menangis gak la dhia....berdarah skit...
sian anak aku..baru pas kene cucuk, kene sunat plak...
ape nak wat kan...
nanti bertangguh2 sampai besar plak tak sunat...
tak pe lah...dah selesai pun...alhamdulillah...
balik umah dhia terus tido...penat gaknyer....

bile dah umur 3 bulan, dhia......
1. dah pandai ajak berborak2, beria kalo bercerita...siap wat memek muke lg...
2. dah pandai isap jari sendiri, kalo ditegah makin tersenyum...
3. dah makin pandai, ye la...dah berakal...
4. kalo menyusu, pegang jari sendiri...
5. suke benor tengok tv...
6. suke tengok orang ramai2...

mudah2...cepat besar n jadi anak yg dengar cakap...aminnn...

..:..Labels..:..

3rd pregnancy (27) 4rd pregnancy (2) Adam demam (1) Adam Mustaqim (13) Adli Mubasyir (1) Adwa (48) Adwa dah setahun (1) adwa punye (4) Adwa tak sihat (9) Aidiladha 2014 (1) air tangan suami (4) alamanda (3) Aloe Vera Gel (1) anak2 (24) anniversary (3) ape yg best (1) ape2 aje (78) Artis (1) award (1) Bangi (4) barang baru (18) batuk (1) BE (2) Bengkak susu (1) Besday Adam (2) Besday Adwa (3) besday aku (6) Besday Dhia (5) best fren (11) bf (13) Big Apple (1) Breastfeeding Journey (19) BSP (2) BSP review (7) BSP Test (5) Buah tangan (1) buddy (2) Buka puasa (5) Cabut Gigi (1) Cameron Highlands (1) cedera (2) Cendol (2) Char kuew tiau terbaik (1) Check up (19) Check up Adam (2) Check up Adwa (3) contest (12) cuace (13) Cuti-Cuti Malaysia (2) Cyberjaya (2) Dentist (3) dhia (234) dhia punye (21) Dhia tak sihat (4) DIY (1) Domino's (5) Drama Korea (10) dunia hiburan (2) Eksiden (2) Family (16) Family Day (2) Fesyen (1) floria (3) Gaji (2) GDM (3) Gigi Dhia (1) Give Away (1) Go.Lokal.Cafe (1) Hadiah (2) Hari pertama sekolah 2017 (1) herbaline (2) Hidung berdarah (1) Hilang (2) hobi (1) Home sweet home (1) Hospital (3) IC (1) Ikan (1) info (55) isi hati (100) jalan2 (22) Jambu (1) Jamuan (1) Jerebu (1) jerubu (2) JJCM (8) K-Pop (1) KAFA (1) Kajang (1) Kedah (5) kegilaan (1) kejadian (17) Kek (1) Kelahiran Adam mustaqim (1) Kerja (3) Kerjaya (2) kesihatan (26) Klinik (4) Klinik Gigi (1) Konvokesyen Dhia (1) kronologi kelahiran Dhia (1) Lagu Best (1) lambat bangun (1) lirik lagu (2) lunch date (4) macam2 Adwa (15) macam2 Dhia (1) macam2 hal (3) majlis (9) Majlis Adwa (3) makan luar (3) makan-makan (134) makan-makan kat ofis (2) Makanan feveret (1) Mama punye (2) masak-masak (72) MASALAH (1) Menang (2) MGTT (1) minat (1) mines (3) nak bg hadiah (2) nak tau.. (1) Nando's (1) Novel (1) ntah ape2 (6) nuffnang (7) ofis (17) order saje (1) Pasar Malam (1) pasar tani (6) PASTI (2) Penang (4) penyakit (20) perayaan (5) perkembangan adwa (15) Petua (2) Pregnancy (46) Preparation (4) produk (12) Progress Adam (1) Promosi (3) Puri (1) Putrajaya (14) Ramadhan (6) Raya (4) Raya 2013 (2) resepi (6) result (1) Rezeki (3) rezeki ramadhan (1) Rezeki Syawal (1) Rojak (1) Rumah (2) Sakit pinggang (1) saman polis (1) Saman PPj (1) sekolah (2) Sekolah Dhia (2) Selamat Hari Raya (1) Seminar (2) seram (1) serdang (1) Sesemut (1) Set Berpantang (1) Setiausaha (2) Sg. Ramal (2) Shaklee (1) Sharing is Caring (9) shopping (5) Shopping online (3) Simpanan (1) Solid Food (3) souvenir (1) Stevia (1) suami saye (29) suke-suki (27) Susu Formula (3) TAFIST (2) tag (3) Tahun 1 (1) taska (17) things (1) Tragedi (1) Tudung (1) tukar template (1) tupperware (3) tutorial (1) TV drama (9) Umai (1) wordless wednesday (6) Zakat (1)